Ίσως η πιο απλή και αγαπημένη επιλογή φαγητού των Ιταλών, η πίτσα «Μαργαρίτα» έχει πλέον γίνει απλησίαστη οικονομικά, γεγονός ενδεικτικό της τεράστιας ακρίβειας που επηρεάζει αυτή τη στιγμή ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η άνοδος στην τιμή της εν λόγω πίτσας αγγίζει σχεδόν το 30%, ποσοστό τρομακτικό, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως δείκτης της καλπάζουσας ακρίβειας.
Σημειώνουμε ότι το άρθρο αναφέρεται στο κόστος της παρασκευής μιας τέτοιας πίτσας στο σπίτι, καθώς η τιμή αγοράς της από κάποιο κατάστημα έχει αυξηθεί κατά 9,9% περίπου. Η μικρότερη αυτή διαφορά αποδίδεται κυρίως στις οικονομίες κλίμακας που μπορούν να πετύχουν οι επιχειρήσεις έναντι των νοικοκυριών.
Όπως τονίζει το Bloomberg, η αύξηση αυτή παρατηρείται σε σύγκριση με τις τιμές που οι Ιταλοί έβλεπαν τον Δεκέμβριο του 2021 και αποτελεί απόρροια της ενεργειακής κρίσης και της επακόλουθης ανόδου στις τιμές των τροφίμων.
Για τον υπολογισμό της αύξησης κατά 30% που προαναφέραμε λαμβάνεται υπόψη το κόστος των υλικών (αλεύρι, ντομάτα, τυρί, μοτσαρέλα, ελαιόλαδο) αλλά και της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει ένας οικιακός ηλεκτρικός φούρνος) που απαιτείται για να ψηθεί η πίτσα.
Τη μεγαλύτερη αύξηση βλέπουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα, το κόστος του οποίου έχει δει αύξηση μεγαλύτερη του 50%, με βάση τα στοιχεία του Reuters. Αλλά και στα υλικά, βλέπουμε πως η τιμή της μοτσαρέλας έχει αυξηθεί κατά 27%, ενώ εκείνη του αλευριού κατά 22%.
Το γεγονός ότι οι τιμές του απλοϊκού και παραδοσιακού αυτού πιάτου των Ιταλών τείνουν να γίνουν απαγορευτικές, καταδεικνύει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ο οποίος στη γειτονική μας χώρα ανήλθε στο 12,3% για τον Δεκέμβριο του 2022.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More