Μπορεί να εκπέμπεται αίσθημα αισιοδοξίας για το νέο χρόνο, ωστόσο τα οικονομικά δεδομένα μάλλον παραπέμπουν σε μια δύσκολη χρονιά, ενώ πολλά προβλήματα χρονίζουν και μεταφέρονται στο 2023.
Ήδη για το γ’ τρίμηνου του οικονομικά… ενάρετου 2022 η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε κάμψη της αύξησης του ΑΕΠ. Μείωση δηλαδή του εθνικού προϊόντας στην καρδιά της τουριστικής σεζόν (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), εν σχέσει με το προηγούμενο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος).
Εν όψει νέου έτους, οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν:
1. Δεν θα πάρουν όλοι οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι αύξηση. Και όσοι θα λάβουν (από 1/1/2023), αυτή θα είναι (7,75%) υποδεέστερη του επίσημου πληθωρισμού (9,9%). Άρα, είναι δεδομένες οι απώλειες στο διαθέσιμο-πραγματικό εισόδημα.
2. Το 2023 με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη (0,8% στο κακό σενάριο σύμφωνα με την κυβέρνηση) και σχετικά μειωμένες τις τουριστικές αφίξεις (ενεργειακή κρίση και ακρίβεια υπολογίζεται ότι θα κρατήσουν μακριά τους τουρίστες των Βορείων χωρών…), η χώρα καλείται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα (προ τόκων). Όταν φέτος με ανάπτυξη σχεδόν 6% θα έχουμε έλλειμμα περί το 1,7% του ΑΕΠ.
3. Αποκλείονται των αυξήσεων περίπου οι μισοί συνταξιούχοι με το εφεύρημα της «προσωπικής διαφοράς». Όπου, με άλλο τρόπο προκύπτει ο συντάξιμος μισθός (παλαιός νόμος) και άλλα ποσοστά αναπλήρωσης εφαρμόζονται (τα μειωμένα του νόμου Κατρούγκαλου).
4. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ με 30 και 33 έτη ασφάλισης (π.χ. 1988-2019) συνεχίζουν να… απολαμβάνουν συντάξεις κάτω της σύνταξης του… ανασφαλίστου (που ουδέποτε πλήρωσε εισφορές).
5. Παράλληλα οι αγρότες δεν μπορούν αν συνταξιοδοτηθούν προ του 67ου έτους, ακόμη και με 40 έτη ασφάλισης. Με 34 πραγματικά φέτος (1988-2022) και 6 πλασματικά, οι αιτήσεις τους στο 62ο έτος απορρίπτονται…
6. Ακόμη μια χρονιά δεν δόθηκαν τα αναδρομικά του 11μηνου (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) για τα Δώρα της περιόδου και τις διαφορές στις επικουρικές συντάξεις.
7. Οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι δεν έλαβαν οικονομική ενίσχυση για τα Χριστούγεννα, καίτοι λαμβάνον κάτω από 800 ευρώ το μήνα (όριο για την χορήγηση των 250 ευρώ στους συνταξιούχους και τους ανασφάλιστους).
8. Ο συνταξιούχοι εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορές υγείας6%, τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές συντάξεις. Καίτοι το επίπεδο της υγειονομικής φροντίδας συνεχώς υποβαθμίζεται.
9. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες πληρώνουν εισφορές αναλογικά μικρότερες από τους μισθωτούς (τους). Στο θέμα της υγείας, η μηνιαία συνδρομή των εργοδοτών υπέρ ΕΟΠΥΥ είναι 55 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθωτός πληρώνει περίπου 80 ευρώ Και το 50% της σύνταξης του ελευθέρου επαγγελματία πληρώνεται από τη φορολογία (εθνική σύνταξη).
10. Το 2023, μετά τις εκλογές όπως όλα τα δυσάρεστα ζητήματα, αναμένεται να αποκοπεί η εθνική σύνταξη από τις συντάξεις χηρείας (σε περίπτωση δεύτερης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος). Κάτι τέτοιο προβλέπει ο νόμος 4387/16, αλλά η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τη διάταξη λόγω των πολλών αντιδράσεων όταν προέκυψε το θέμα πέρυσι τον Δεκέμβριο. Σε μια τέτοια περίπτωση η σύνταξη χηρείας από το 35% τη αρχικής (σύνταξης του θανόντος) θα πέσει ακόμη και κάτω του 17%…
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More