Με τη σκέψη μας να περιπλανιέται στα λιθόστρωτα σοκάκια, εικόνες και μυρωδιές να ξυπνούν όμορφες αναμνήσεις, ταξιδεύουμε σε 4 από τα πιο γραφικά χωριά στα ορεινά της Πελοποννήσου και κάνουμε σχέδια για επόμενες εκδρομές.
Εδώ λοιπόν θα κάνουμε μια βόλτα, σε 4 από τα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου για να πάρετε ιδέες για υπέροχες φθινοπωρινές και χειμερινές αποδράσεις!
4 γραφικά ορεινά χωριά της Πελοποννήσου
Καστάνιτσα, Αρκαδία: Το ονομαστό αρχοντοχώρι
Από το οροπέδιο της Τεγέας μέχρι τα ανεμοδαρμένα βράχια του Ζάρακα και από την κοιλάδα του Ευρώτα μέχρι την ανατολική ακτογραμμή του Αιγαίου, ο Πάρνωνας -γνωστός και σαν Μαλεβός- σκεπάζει σαν βαθυπράσινο χαλί μια έκταση δύο εκατομμυρίων στρεμμάτων!
Είναι ένα από τα πιο πυκνοδασωμένα ελληνικά βουνά που σφραγίζει με την παρουσία του το ανατολικό άκρο του Μοριά. Πολλά παραδοσιακά χωριά που ξεχωρίζουν με την αρχιτεκτονική τους παρουσία κουρνιάζουν στις παρυφές του, αναμφίβολα όμως η Καστάνιτσα δεσπόζει στις πιο υψηλές θέσεις.
Με την πρώτη ματιά σε κερδίζει, όταν τη δεις να απλώνει τις ασβεστωμένες γειτονιές της ανάμεσα στα δάση και στα βράχια του Πάρνωνα. Η πιο εύκολη πρόσβαση στο χωριό γίνεται μέσω Τρίπολης-Αγίου Πέτρου και συνολικά από την Αθήνα να υπολογίζετε ότι θα χρειαστεί να καλύψετε 220 χλμ. σε ασφάλτινο δρόμο.
Δημητσάνα, Αρκαδία: Η μπαρουτοκαπνισμένη
Γύρω στις 2.5 ώρες είναι αρκετές για να βρεθείτε από την πολύβουη πρωτεύουσα στα γαλήνια καλντερίμια της παλιοκαιρίτικης Δημητσάνας και να αναπνεύσετε τον παγωμένο αέρα του Μαινάλου. Πρώτη θα σας καλωσορίσει η κατάφυτη κοιλάδα του ποταμού Λούσιου. Σ’ ένα γύρισμα του δρόμου, η Δημητσάνα θα ξεπροβάλει μπροστά σας με τα λιθόκτιστα πυργόσπιτά της που αποπνέουν αρχοντιά αλλά μαρτυρούν και μια κοινότητα με έντονη την αίσθηση της ανεξαρτησίας και της πνευματικότητας.
Το ονομαστό κεφαλοχώρι με τους μπαρουτόμυλους είναι ένα με την ιστορία του Μοριά, τότε που προμήθευε με μπαρούτι τα καριοφίλια της Επανάστασης του ’21. Εκτός αυτού, παραμένει ακόμα ένα θαυμάσιο «μπαλκόνι με θέα», καθώς αραδιάζει τις γειτονιές του στη ράχη απόκρημνου λόφου που υψώνεται πάνω από την κοίτη του Λούσιου.
Στη Δημητσάνα θα σεργιανίσετε στα σοκάκια με τα παλιά αρχοντικά και τα ιστορικά κτίρια. Θα απολαύσετε τα μοναδικά χρώματα του δειλινού, το εξαιρετικό φαγητό στις καλές ταβέρνες και τη ζεστή φιλοξενία στους οικογενειακούς ξενώνες που συνήθως στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά.
Δήμητρα, Αρκαδία: Ανέπαφη αρχιτεκτονική
Στο διάσελο του Αφροδίσιου όρους δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου και κάπου εκεί θα διακρίνετε τμήματα του αρχαίου ιερού της Ερυκίνης Αφροδίτης (7ος αι. π.Χ.).Αγκαλιασμένο από τα γορτυνιακά βουνά, το χωριό Δήμητρα διατηρεί ανέπαφη την αρχιτεκτονική και την παλιακή ατμόσφαιρα ενός αυθεντικού ορεινού οικισμού του Μοριά.
Ο Γάλλος περιηγητής του 18ου αιώνα Πουκεβίλ αναφερόταν στη Δήμητρα με την παλιά ονομασία Διβρίτσα, που στα αρβανίτικα σημαίνει «τόπος με πολλά νερά». Το σημερινό της όνομα οφείλεται στο αρχαίο ιερό της Ελευσίνιας Δήμητρας, υπολείμματα του οποίου έχουν ανιχνευτεί στην περιοχή.
Ερχόμενοι από μια μεγάλη πόλη και αντικρίζοντας το χωριό για πρώτη φορά, εντύπωση θα σας κάνει η ησυχία του. Γύρω από τη νοικοκυρεμένη πλακόστρωτη πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι στημένα τα καφενεία και τα κλειστά εμπορικά μαγαζάκια, ενώ το σκηνικό συμπληρώνει o αειθαλής πλάτανος. Η περιπλάνηση στις ήσυχες γειτονιές αποτελεί πρόκληση για εξερεύνηση, ένα πραγματικό πισωγύρισμα στον χρόνο.
Χαλανδρίτσα, Αχαΐα: Μνήμες Μεσαίωνα
Δεν διεκδικεί δάφνες στα τουριστικά δρώμενα και όμως αυτό το μεγαλοχώρι του Ερύμανθου έχει να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες. Η Χαλανδρίτσα απέχει από την Πάτρα μόλις 18 χλμ.
Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο παλιό ιστορικό κέντρο, όπου ανάμεσα στα αρχοντόσπιτα ξεχωρίζουν οι καλοδουλεμένες πετρόκτιστες κρήνες όπως η Τρανή Βρύση και αυτές του Ντεφάνη και του Μαργούτσα. Στο παρακείμενο ρέμα διασώζονται ακόμη οι παμπάλαιοι νερόμυλοι του Μαζαρακιώτη, του Χαλκιά και του Σκιαδά.
Ξεχωριστή αναφορά αξίζουν οι ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Ιωάννη. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό μνημείο. Οπωσδήποτε ο επισκέπτης θα πρέπει να δει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Τοπικής Ιστορίας. Σε μικρή απόσταση έξω από την κωμόπολη, στον δρόμο προς Μίραλη, έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκός οικισμός και μυκηναϊκό νεκροταφείο.
Διαβάστε επίσης
Φθινοπωρινοί προορισμοί: 5 mini αποδράσεις για αυτό το Σαββατοκύριακο!Το CNN αποθεώνει τα ελληνικά χωριά! Ποια είναι τα ομορφότερα;Το ελληνικό «φαρ-ουέστ» με το απίστευτο δάσος από κάκτους!(video)
The post Πελοπόννησος: 4 γραφικοί ορεινοί οικισμοί για να πάρετε ιδέες για τις επόμενες εκδρομές σας appeared first on Travelstyle.
Ελλάδα – Travelstyle Read More