Μια νέα «ματωμένη» αγορά έως 700.000 ακίνητων δημιουργείται στη χώρα μας, μέσα από την κατάρρευση της προστασίας του πρώτιστου κοινωνικού αγαθού: της λαϊκής-πρώτης κατοικίας.
Η ολομέλεια του Άρειου Πάγου με την πρόσφατη απόφασή της δέχθηκε ότι ανεξαρτήτως με ποιο νόμο έγιναν οι πώλησης των «κόκκινων» δανείων (με υποθήκη ακινήτου-κατοικίας), είτε αφορούσε ένα νόμο του 2023 που διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να αντλήσουν ρευστότητα από την αγορά, είτε με τον δρακόντειο νόμο του 2015, αυτές είναι… καλώς καμωμένες. Ανέτρεψε δηλαδή την προηγούμενη απόφαση του Τμήματος και πλέον δικαιώνονται τα «κοράκια» της αγοράς (Funds και servicers).
Αν και απέκτησαν τα ακίνητα με νόμο που δεν επιτρέπει την ρευστοποίησή της υποθήκης, παρά μόνο την άντληση ρευστότητας των ιδιοκτητών-εταιρειών (ν.3156/2003), ενώ η ιδιοκτησία του δανείου παρέμενε στις τράπεζες, μπορούν πλέον να τα πωλήσουν σαν να τα απέκτησαν με τον νόμο 4354/15.
Δεύτερη ευκαιρία
Οι κοινωνικές, αλλά και οικονομικές, εξελίξεις γύρω από την απασφαλισμένη «βόμβα» των πλειστηριασμών αναμένονται συγκλονιστικές.
1.Η κυβέρνηση δεν προσέφερε, ουσιαστικά, μια δεύτερη ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να διατηρήσουν την κατοικία τους
2.Τα Funds και servicers, ενώ απέκτησαν σε εξευτελιστικές τιμές τα ακίνητα, δεν υποχρεώθηκαν σε μια ουσιαστική-λειτουργική και, κυρίως, βιώσιμη αντιπρόταση συμβιβασμού με τους κόκκινους δανειολήπτες. Τα «κοράκια» είδαν την άνοδο των αγοραίων τιμών σαν «φρέσκο» αίμα στην αγορά και ευκαιρία ξεδιάντροπου πλουτισμού.
Ανεξαρτήτως των ευθυνών για την εξέλιξη αυτή (σ.σ.: ουσιαστικά το ξήλωμα της προστασίας του νόμου Κατσέλη-3869/10), μετά την παραπάνω εξέλιξη, υπάρχουν οι (πολλοί) χαμένοι και ορισμένοι κερδισμένοι… .
Κερδίζουν:
-Οι τράπεζες που μεταβίβασαν τα «κόκκινα» δάνεια με ένα ευνοϊκό γι’ αυτές θεσμικό πλαίσιο που περιείχε φορολογικά κίνητρα.
-Τα Funds και servicers καθώς έχουν στα χέρια τους εκατοντάδες χιλιάδες ακινητώ-χρυσάφι, τα οποία απέκτησαν κάτω του 20% της αξίας τους και τώρα οι τιμές έχουν εκτιναχτεί στα ύψη (δυνάμενα να 10πλασιάσουν την αρχική «επένδυση» απόκτησης των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες). Ουσιαστικά κερδίζουν οι… Πάτσηδες.
-Ο νέος φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα αποκτήσει τα σπίτια των ευάλωτων νοικοκυριών (ανέργων, μεροκαματιάρηδων, χαμηλοσυνταξιούχων). Ακόμη και όσων είναι ανάπηροι ή δεν έχουν καθόλου εισόδημα.
Χάνουν:
-Προφανώς όσοι πλήρωσαν δόσεις στις τράπεζες και τώρα χάνουν το σπίτι τους λόγω οικονομικής κρίσης και ανεργίας-φτωχοποίησης.
-Πιθανότατα θα υποχωρήσουν οι (πραγματικές) τιμές λόγω της πληθώρας (υπερπροσφοράς) ακινήτων στην αγορά μέσω πλειστηριασμών.
Τα επόμενα βήματα
-Πέραν των γενικότερων επιπτώσεων, τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν πλέον μία δυνατότητα. Να δηλώσουν πτώχευση και να αποκαλύψουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία (κινητά και ακίνητα).
-Κατόπιν θα διατηρήσουν το δικαίωμα διαμονής στην οικία, καταβάλλοντας… ενοίκιο (που θα προσδιοριστεί με βάση τα εισοδήματα κ.λπ).
Μετά την 12ετία θα… αγοράσουν εκ νέου την κατοικία στην τότε αντικειμενική τιμή (η οποία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο).
-Κατ αυτόν τον τρόπο ο «κόκκινος» δανειολήπτης, αφού έχει πληρώσει τρεις φορές το ίδιο σπίτι (αρχικές δόσεις, τα ενοίκια της 12ετίας και στο τέλος την αντικειμενική τιμή), θα γίνει κύριος και ιδιοκτήτης το 2035!
-Το ενοίκιο (στο κατασχεθέν σπίτι των πιο φτωχών νοικοκυριών) θα επιδοτηθεί για ορισμένο χρόνο με το ποσό των 70 ευρώ, συν 35 ευρώ για κάθε προστατευόμενο άτομο και έως τα 210 ευρώ (σε περίπτωση οικογένειας με 3 παιδιά).
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More