Αυτή η συνταγή από την Αργυρώ θα σας θυμίσει το ρυζόγαλο της γιαγιάς, χυλωμένο δροσερό με μπόλικη κανέλα. Ένα γρήγορο γλυκό για όλες τις ώρες, που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.
Μαλακό και κρεμένιο, ιδανικό ακόμα και για μωρά. Παλιά αγαπημένη συνήθεια. Το πιο εύκολο γλυκό για αρχάριους με εύκολα βήματα και απλά υλικά που όλοι έχουμε σπίτι μας.
Η κοπανισμένη μαστίχα στο γουδί εκτός από τα οφέλη σε εμάς τους μεγαλύτερους δίνει και μια νότα αναμνήσεων. Το ρύζι που χρησιμοποιώ είναι γλασέ ή καρολίνα.
Τα μόνα ιδανικά γι’ αυτή την συνταγή. Και να θυμάστε για να έχουμε κρεμώδη υφή απαραίτητη είναι η χαμηλή φωτιά και πάντα κανέλα λίγο πριν το φάμε.
Το κλασικό ρυζόγαλο είναι το απόλυτο επιδόρπιο αλλά και σνακ, το οποίο τρώγεται δροσερό.
Υλικά
3/4 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
1 πρέζα αλάτι
2 φλ. νερό
1/2 φλ. ζάχαρη
5 φλ. φρέσκο γάλα
1/4 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα
2 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ
κανέλα για το πασπάλισμα
Για το ρυζόγαλο
Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό να βράσει σε ποσότητα τριπλάσια από το ρύζι και στην πορεία προσθέτουμε αλάτι.
Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι.
Σιγοβράζουμε για 12 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να σκάσει το ρύζι.
Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα και ανακατεύουμε.
Όταν το ρύζι βράσει, τότε διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισό φλ. κρύο νερό κι ανακατεύοντας το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε το ρυζόγαλο, για λίγο να αρχίσει να πήζει.
Όπως είναι ζεστό, μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε 6 μπολάκια ή σε 6 κολονάτα ποτήρια.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το παγώνουμε στο ψυγείο.
Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με κανέλα λίγο πριν το σερβίρουμε.
Το τρώμε πάντα κρύο.
Μυστικά
Βράσιμο
Όλο το μυστικό είναι να βγει με κρεμώδη υφή κι όχι σφιχτό. Γι’ αυτό, την ώρα που βράζετε το ρύζι, να έχετε χαμηλή φωτιά, να μην εξατμίζονται τα υγρά με δυνατό βρασμό.
Κρατήστε χαμηλή τη φωτιά σε όλη την διαδικασία.
Δέσιμο
Δεν χρησιμοποιώ άνθος αραβοσίτου αλλά κορν φλάουρ. Βεβαίως αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άνθος αραβοσίτου ή νισεστέ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Επιπλέον γεύση
Μια πρέζα αλάτι απογειώνει τη γεύση του και τονίζει τα αρώματα της μαστίχας και της κανέλας.
Το ρυζόγαλο της Αργυρώς μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές & είναι ένα γλυκό για όλο το χρόνο!
Φυτικό γάλα
Μπορούμε γι’ αυτούς που δεν θέλουν γαλακτοκομικά, να το φτιάξουν με όποιο φυτικό γάλα θέλουν.
Αντικαθιστούμε το γάλα στο οποίο βράζουμε το ρύζι, με το φυτικό γάλα.
Σοκολάτα
Αν θέλετε ρυζόγαλο με σοκολάτα, μπορείτε να βάλετε 150 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα αφού αποσύρετε από την φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
Φρούτα
Αν και το κλασικό ή παραδοσιακό ρυζόγαλο θέλει την κανέλα του, μπορείτε εάν θέλετε να το συνδυάσετε και με κάποιο φρούτο, ανάλογα την εποχή.
Τα φρούτα μπορείτε να τα προσθέσετε στο ρυζόγαλο ή να τα ψιλοκόψετε από πάνω.
Τα φρούτα, καλό είναι να είναι ώριμα και να μπαίνουν λίγο πριν το σερβίρετε.
Όταν προσθέσουμε φρούτα μέσα, π.χ. φράουλες, τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις ανακατεύουμε μαζί με το κορν φλάουρ. Αντί να χρησιμοποιήσουμε νερό, χρησιμοποιούμε τους χυμούς της φράουλας.
Όταν αρωματίσουμε με το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, μπορούμε να πάρετε το χυμό του και να τον ανακατέψουμε με το κορν φλάουρ, για να αντικαταστήσουμε το νερό.
Το χειμώνα το συνδυάζουμε με γλυκό του κουταλιού, για παράδειγμα με βύσσινο ή με κυδώνι.
Την άνοιξη το σερβίρουμε με ψιλοκομμένες φράουλες.
Το καλοκαίρι μας δροσίζει με παγωμένο βερίκοκο, ροδάκινο ή κεράσι. Το φθινόπωρο με πορτοκάλι ή μανταρίνι.
Επίσης το φθινόπωρο το απολαμβάνουμε και αχνιστό με καραμελωμένα μήλα και κανέλα.
Πηγή: argiro.gr
ΣΥΝΤΑΓΕΣ – TheCaller Read More