«Την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει. Ως άλλοθι και ως πραγματικότητα. Την επόμενη μέρα της εκλογής μου ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ της Σύγχρονης Αριστεράς. Ανοιχτός στα μέλη του».
«Στην κοινωνία. Στη νέα γενιά. Μέσα στα κινήματα», είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ της σύγχρονης Αριστεράς «ενάντια στην αδικία και τις ανισότητες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, για τον κόσμο της εργασίας αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας, για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας, αλλά και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «αν θέλετε να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλές λιμάνι της αριστερής καθαρότητας, μάλλον δεν είμαι η κατάλληλη υποψηφιότητα. Αν θέλετε ένα κόμμα που θα είναι μεταξύ 10% και 15% για να συνεργάζεται – προσφέροντας την αριστερή του καθαρότητα- με το κεντροδεξιό ΠΑΣΟΚ, ώστε να φτιάξουμε μια δήθεν κεντρώα κυβέρνηση, μάλλον δεν είμαι εγώ ο καταλληλότερος».
Υποστήριξε ότι υπάρχει μόνο ο δρόμος της αυτοδύναμης νίκης.
Είπε ότι «ο Αλέξης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο, μιλώντας για κυβέρνηση της Αριστεράς, όταν όλοι γελάγανε» και «ίσως ούτε κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το πίστευαν και ίσως να μην το ήθελαν κιόλας».
Σημείωσε ότι τώρα «λοιπόν και πάλι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, να μιλήσουμε για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά, που θα καταλαμβάνει όλο το χώρο από την αριστερά ως το δημοκρατικό κέντρο».
Είπε ότι «η ‘πρώτη φορά Αριστερά’ έκανε το πρώτο βήμα. Συναντήθηκε με την Ιστορία, χτυπήθηκε λυσσαλέα, λαβώθηκε. Η ‘νέα φορά’ Αριστερά είναι στις δικές μας πλάτες. Και αυτή τη φορά δε θα ηττηθεί. Θα νικήσει».
Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «τα μεγάλα συμφέροντα» της χώρας έχουν «λυσσάξει» μαζί του, γιατί «δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ένας άνθρωπος που επιφανειακά έπρεπε να ανήκει σε αυτούς, αποφασίζει να επιστρέψει από το εξωτερικό για να τους εκθέσει και να τους κερδίσει».
Είπε ότι τον εκφράζουν πλήρως οι αξίες της Αριστεράς, «μια στάση ζωής για δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, και προστασία στον αδύναμο».
Είπε ότι στην Ελλάδα δεν δίνονται ευκαιρίες στους ανθρώπους της και οι νέοι παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι συντηρητική κοινωνία και πως «οι Έλληνες στο σύνολό τους είναι ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι, με αγάπη για την ιστορία του τόπου τους και τον πλησίον».
Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι κατεβαίνει για πρόεδρος «γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους Ελληνικό Όνειρο».
Ανέφερε ότι «έχουμε απέναντί μας ένα σάπιο κράτος και ένα δεξιό παρακράτος, μια Λερναία Ύδρα και όσο άλλοι χαϊδεύουν τα κεφάλια της, εμείς μπορούμε και πρέπει να κάψουμε το κτήνος».
Υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο πατριωτικό από το να προστατεύεις τις ζωές στον τόπο σου. Και να τους δίνεις έμπρακτα ένα έντιμο, ξεκάθαρο μονοπάτι στο Ελληνικό Όνειρο» και πως «μόνο έτσι οι αγώνες της Αριστεράς θα μετουσιωθούν σε χειραφέτηση της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα».
Μίλησε για τον «ελληνικό εφιάλτη», σχολιάζονας πως «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αυτόν τον ρόλο επιτελεί, να κάνει τον κοινωνικό τροχονόμο, με διαφορετικά όρια ταχύτητας για τους πάνω και τους κάτω, με διαφορετικούς κώδικες κυκλοφορίας για τους πάνω και τους κάτω, με μετατροπή των δικαιωμάτων σε κάτι που δεν είναι αυτονόητο αλλά διαπραγματεύσιμο».
«Εμείς θέλουμε προοδευτικές, ριζοσπαστικές, μαζικές λεωφόρους», είπε ο κ. Κασσελάκης καλώντας όλους μέσα από το κόμμα να συστρατευτούν μαζί του στο όραμα του.
Μιλώντας για τη λειτουργία του κόμματος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει θέμα κανόνων, αλλά εσωτερικής δημοκρατίας. Είπε ότι η μεγαλύτερη τομή που θα κάνει «ως πρόεδρος, θα είναι η άμεση επαφή με τα μέλη, τις Ομάδες Μελών, που «θα γίνουν άμεσα εργοστάσια παραγωγής πολιτικής και αναμεταδότες πολιτικής σκέψης».
«Αρχίζοντας από τα προκριματικά ψηφοδέλτια παντού – να είναι τα ίδια τα μέλη που θα αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες τους», είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών, και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού».
Πρόσθεσε ότι τα μέλη θα επικοινωνούν και θα λαμβάνουν απάντηση από την ηγεσία του κόμματος. Τόνισε ότι «εσείς θα μου δώσετε την εξουσιοδότηση, τη δύναμη, εσείς θα με ελέγχετε» και πως εκείνος «στο όνομα των λαϊκών αγώνων της Αριστεράς και του καινούριου λαϊκού αγώνα που ξεκινάμε τώρα ενάντια στους μηχανισμούς, δεν θα ανεχτώ καμία κηδεμονία και καμία υπονόμευση από κανέναν».
Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι μετά τη χρεοκοπία της χώρας από τα κόμματα «του άλλοτε κραταιού δικομματισμού», άφησαν στην Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και σε έναν νέο ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπραμ να διαχειριστούν τη χρεοκοπημένη χώρα, «τους έστησαν την παγίδα της αριστερής παρένθεσης, όμως εκείνοι κατάφεραν να επιβιώσουν» και να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια.
Πρόσθεσε ότι «το παλιό πολιτικό σύστημα ανέκαμψε» και πως ο ίδιος «μετά την πρώτη οδυνηρή ήττα, στάθηκα δίπλα στον Αλέξη».
Σχολίασε ότι «είδα από πρώτο χέρι ποιοι του στάθηκαν και ποιοι αντιδρούσαν στο άνοιγμα στην κοινωνία, θεωρώντας το ‘δεξιά απόκλιση’. Σχολίασε και σήμερα ότι οι ίδιοι θεωρούν δεξιά απόκλιση τη δική του υποψηφιότητα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι το ακριβώς αντίθετο. «γιατί δεξιά απόκλιση είναι τελικά ό,τι συμφέρει τη δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη. Δεξιά απόκλιση είναι ό,τι θα κρατήσει τον Μητσοτάκη στην εξουσία και τον ΣΥΡΙΖΑ ακίνδυνο κομπάρσο. Ακίνδυνο για το σύστημα».
Σημείωσε ότι «αριστερή – ριζοσπαστική απόκλιση δεν είναι ό,τι εξυπηρετεί την ορθοδοξία της αριστεράς, αλλά ό,τι μπορεί να νικήσει τη δεξιά. Ιδεολογικά και πολιτικά».
Ανέφερε ότι ο ίδιος κατηγορείται ότι είναι στοιχείο της μεταπολιτικής όμως δεν έχει ακούσει παρά ελάχιστα για την ουσία. «Η δική μου πολιτική ουσία λοιπόν είναι πρώτα από όλα ότι δεν έκανα καμία συμφωνία για να είμαι υποψήφιος Πρόεδρος. Με κανέναν».
Είπε ότι κατηγορήθηκε ότι είναι πράκτορας των Αμερικάνων, φυτευτός του καπιταλισμού, εκπρόσωπος της μεταδημοκρατίας, για να σχολιάσει ότι «μάλλον φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναστηθεί, ότι μπορεί να κερδίσει ξανά τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα πάψει το μονότονο επιχείρημα των καταστροφέων: «Τι διαμαρτύρεστε; 41%…».
Αχτσιόγλου: Θα βάλουμε τέλος στην δυστοπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Το όραμά της για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την επαναφορά του σε τροχιά εξουσίας και την βεβαιότητα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρώτη, με αλφαβητική σειρά, από τους υποψηφίους προέδρους, στο διαρκές συνέδριο του κόμματος.
Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να εμφανιστεί σαν συνέχεια και παράλληλα τομή στην εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ξεκίνησε με αναδρομή στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ:
«Το 2010 η χώρα χρεοκόπησε και εμείς, ένα μικρό αλλά δυναμικό κόμμα της Αριστεράς, εγκαινιάσαμε μία συγκλονιστική πορεία που έφθασε στην κυβέρνηση το 2015. Αυτή η συναρπαστική διαδρομή θα έχει για πάντα την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα, γιατί ήταν εκείνος που έβαλε σαν στόχο την Αριστερά στην κυβέρνηση και ηγήθηκε ενός ρεύματος. Οι αντίπαλοί μας είχαν και έχουν έναν και μόνο στόχο: να μην μας επιτρέψουν να ξαναβγούμε στην κυβέρνηση.
Έκαναν τα πάντα και συνεχίζουν. Αυτό που βιώσαμε στις εκλογές είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μία στρατηγική φθοράς για την εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ, μία στρατηγική που θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα ανήκει πάντα στους νόμιμους, παραδοσιακούς ιδιοκτήτες της χώρας. Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: μην περιμένετε να κάνουμε πίσω, να δειλιάσουμε. Είμαστε περήφανοι για την διαδρομή μας. Υπήρξαν λάθη και συμβιβασμοί, αλλά υπήρξε η μεγάλη νίκη, η απελευθέρωση της χώρας μας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της πολιτικής μας ελευθερίας. Με τους πολλούς και για τους πολλούς».
«Δεν είμαστε με την ελίτ και τα τζάκια, είμαστε με τους πολλούς»
Ακολούθως έδωσε το δικό της στίγμα: «Θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, τους νέους επιστήμονες. Θέλουμε να τους εκφράσουμε όλους; Όχι δεν θέλουμε να εκφράσουμε την κομματική ολιγαρχία, τα τζάκια και την ελίτ. Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς και είμαστε περήφανοι για την διαδρομή μας. Πορευόμαστε με περηφάνια, όχι έπαρση και με την βεβαιότητα ότι έχουμε μία και μόνη υποχρέωση, να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για την χώρα».
Αναφέρθηκε στην συγκυρία μετά τις εκλογές: «Είμαστε υπό το βάρος μίας μεγάλης εκλογικής ήττας. Στις εκλογές ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση που προχώρησε με έπαρση και αλαζονεία και καταπάτησε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτά δεν τα ακυρώνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να συζητήσουμε ουσιαστικά και παραγωγικά για το εκλογικό αποτέλεσμα για να δούμε τι κάναμε λάθος και να το διορθώσουμε».
Τέσσερα στρατηγικά πεδία
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η πρότασή μου ξεκινά από το όχι στην Ελλάδα των μηδενικών προσδοκιών. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει καλύτερα» και ανέπτυξε «τα τέσσερα στρατηγικά πεδία που πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τέσσερα μεγάλα επίδικα της εποχής, καθώς δεν περιοριζόμαστε στην εικόνα του καλού ή κακού διαχειριστή.
1) Το κράτος της νέας εποχής. Μετά την πανδημία και τις οικονομικές κρίσεις, το δίλημμα δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο κράτος. Αυτά τα έχει απαντήσει η εποχή. Το δίλημμα είναι κράτος υπηρέτης ιδιωτικών συμφερόντων ή κράτος στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου που σχεδιάζει και υλοποιεί δημόσιες πολιτικές. Εμείς απαντούμε κράτος που υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και υλοποιεί δημόσιες πολιτικές. Θέλουμε ένα κράτος στρατηγό, στην υπηρεσία των πολλών. Με υπηρεσίες υγείας, με δωρεάν υψηλού επιπέδου παιδεία και θα κάνει τις απαραίτητες τομές. Αλλά και ένα κράτος διαφάνειας με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
2) Το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Το δίλημμα είναι: συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι να εισάγουμε για να καλύπτουμε τις ανάγκες του τουρισμού ή αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο. Εμείς απαντούμε ότι αλλάζουμε ριζικά, διευρύνουμε την βάση παραγωγής, δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα στις βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Αξιοποιούμε το Ταμείο Ανάπτυξης για δημόσιες πολιτικές και σχεδιάζουμε την ενεργειακή μετάβαση. Διευρύνουμε τα κοινά αγαθά αλλά και την επιστημονική γνώση.
3) Η εργασία μπροστά. Δύο αντιλήψεις συγκρούονται: μία οπισθοδρομική που εκφράζει η ΝΔ και μία προοδευτική. Εμείς προτείνουμε εργασιακό και αναπτυξιακό άλμα, να δώσουμε προοπτική στον κόσμο της εργασίας. Να πετύχουμε, να πείσουμε ότι η καθημερινότητά του πολίτη μπορεί να γίνει καλύτερη. Είναι απαραίτητη η διεύρυνση των δικαιωμάτων, οι αυξήσεις μισθών, η μείωση του χρόνου εργασίας, ενιαίοι κανόνες για όλους τέρμα στις διακρίσεις στο καθεστώς εργασίας που κρύβουν την ανομία εις βάρος των μισθών.
4) Η μάχη για τα ατομικά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα. Είναι δύσκολη, γιατί την μάχη αυτή την παρουσιάζουν σαν πολυτέλεια. Όμως η μάχη αυτή είναι η βάση για κάθε πολιτική αλλαγή, αν οι πολίτες φοβούνται την αλλαγή τότε δεν υπάρχει χώρος για πρόοδο. Εμείς θέλουμε μία χώρα που θα μπορεί να διεκδικεί και θα θεωρεί αυτονόητο ότι οι ζωές όλων έχουν αξία. Το δίλημμα είναι δικαιώματα των ισχυρών ή δικαιώματα για όλους».
Έκανε αναφορά στις επιθέσεις που δέχθηκε ο συνυποψήφιός της Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας: «Τα ομοφοβικά παραληρήματα δεν θα βρουν μόνο την χλεύη μας αλλά και όλους μας μπροστά σαν ένα σώμα».
Αναφέρθηκε στα εξωτερικά θέματα: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι κεντρικός πυλώνας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Δύναμη που παίρνει πρωτοβουλίες και λύνει προβλήματα. Με μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Με σαφείς κόκκινες γραμμές για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Και είναι σ’ αυτή τη γραμμή που αταλάντευτα θα κινούμαστε χωρίς να μετατρέψουμε ποτέ την εξωτερική πολιτική σε εργαλείο επικοινωνιακών σχεδιασμάτων και προπαγάνδας».
«Ορόσημο οι ευρωεκλογές»
Έθεσε σαν ορόσημο τις ευρωεκλογές: «Ο πρώτος σταθμός για αυτό είναι οι ευρωεκλογές την άνοιξη του 2024. Να είναι η βραδιά επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κυβερνητική τροχιά. Να είναι η βραδιά που θα δούμε χειροπιαστά τα αποτελέσματα της κοινωνικής μας διεύρυνσης, της αναγεννημένης σχέσης μας με τις λαϊκές διεκδικήσεις».
Η κ. Αχτσιόγλου δεν έκρυψε την συγκίνησή της, ενώ αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε: «Σήμερα καταθέτω εδώ και επίσημα την πρόθεσή μου να αναλάβω τη δική μου ευθύνη. Δεν χρειάζεται να σας κρύψω ότι είμαι συγκινημένη. Όπως δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου. Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εν τέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του “συστήματος” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Νίκος Παππάς: «Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα για όλες και όλους»
Την πρότασή του για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να ξανακερδίσει την εξουσία ανέπτυξε μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Παππάς.
Ξεκίνησε αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι «αποδεικνύει πολύ νωρίς ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό, αλλά την ολόπλευρη κρίση. Και στην κοινωνία και στην οικονομία και στους θεσμούς και στο περιβάλλον. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχει σύντομα πολιτική φθορά. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα κερδίζουμε εμείς; Κάθε άλλο. Δεν υπάρχει ώριμο φρούτο, ούτε αυτόματο πολιτικό εκκρεμές».
Οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολούθως ανέπτυξε τις οργανωτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις για να ανακάμψει και να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ:
«Πολιτικές προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων να διασφαλίσουμε πολιτική και κοινωνική ευρύτητα. Σήμερα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε ότι είμαστε μια νέα μεγάλη αριστερή, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, μια νέα μεγάλη αριστερά, που θα ενσωματώνει τις θετικές εμπειρίες του παρελθόντος. Μία παράταξη που συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Ένα μείγμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού είναι αναγκαίο προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο έτσι θα αποκλείσουμε τα σενάρια που μας θέλουν συμπληρωματική δύναμη. Μόνο έτσι θα πείσουμε ότι είμαστε η μόνη ανταγωνιστική δύναμη στη Ν.Δ. του Μητσοτάκη».
Απάντησε στις αιτιάσεις για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ:
«Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να εκφράζουμε μόνο τη ριζοσπαστική αριστερά.
Ότι η στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού ήταν ένας ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός. Υπάρχει και η άποψη ότι δεν πρέπει να μιλάμε για παράταξη από την αριστερά ως το κέντρο γιατί αυτοί οι όροι είναι ξεπερασμένοι, είναι αδειανά πουκάμισα και μας αρκεί να λέμε ότι απευθυνόμαστε στους πολλούς. Οι έννοιες αριστερά, κέντρο και δεξιά δεν είναι έννοιες κενές.
Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «αριστερά- δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει».
Συνεχίζοντας υποστήριξε:
«Για να κερδίσουμε λοιπόν τις εκλογές δεν πρέπει να στείλουμε σήμα αναδίπλωσης. Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την ταυτότητα του σύγχρονου κόμματος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Θα χτίσουμε την παράταξη της νίκης, την παράταξη που είναι ικανή να κερδίσει τις επόμενες εκλογές».
«Επανασύνδεση με τη μεσαία τάξη»
Για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:
«Είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε, όχι μόνο με τη νεολαία, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας και της επισφάλειας, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, με τη μεσαία τάξη. Δεν είμαστε απλά το κόμμα της μισθωτής εργασίας.
Γιατί και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων είναι άνθρωποι πολλές φορές σκληρά εργαζόμενοι. Που ενδεχομένως δουλεύουν διπλό μεροκάματο, έχουν την αγωνία της επιβίωσης της επιχείρησης και πιθανότατα υφίστανται εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της ενέργειας ή τα καρτέλ των προμηθευτών τους.
Είναι άνθρωποι που αυτονόητα ανήκουν στην κοινωνική συμμαχία που πρέπει να χτίσουμε, για να βαδίσει η Ελλάδα στον δρόμο της δικαιοσύνης, της περιβαλλοντικής ισορροπίας, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης.
Δεν θα τους αφήσουμε στη Δεξιά η οποία οραματίζεται σχέδια Πισσαρίδη και δημιουργικές καταστροφές των μικρών επιχειρήσεων και, μάλιστα, σε ένα πλαίσιο μηδενικών δικαιωμάτων για τους μισθωτούς.
Είναι αυτονόητο, ότι αν εξασφαλίσουμε συνθήκες βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, μπορούμε ευκολότερα να προστατέψουμε και τη μισθωτή εργασία που ακουμπά κατά 80% με 85% σε αυτές τις επιχειρήσεις».
«Δεν δίνουμε συναίνεση σε εθνικές υποχωρήσεις»
Αναφέρθηκε όμως και στα εθνικά θέματα: «Αν έρθει μία συμφωνία με την Τουρκία που αποδομεί όσα κατακτήσαμε την περίοδο 2015 – 2019, που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή, να μην περιμένουν καμία συναίνεση από τη δημοκρατική παράταξη και την Αριστερά. Δεν θα δώσουμε τέτοια συναίνεση. Το λέμε και ως Έλληνες πατριώτες και ως δημοκράτες αγωνιστές της ειρήνης στην περιοχή. Το υποσχόμαστε ως η νέα μεγάλη, πατριωτική αριστερά, μια παράταξη με ισχυρά πατριωτικά χαρακτηριστικά».
«’Αλμα δημοκρατίας»
Ανέπτυξε και τις οργανωτικές προϋποθέσεις κάνοντας ταυτόχρονα αυτοκριτική: «δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019. Αργήσαμε να εκλέξουμε την ηγεσία μας από τη βάση. Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό. Δεν αξιοποιήσαμε και δεν ενσωματώσαμε τα 110 χιλιάδες νέα μέλη.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματική δημοκρατία στο κόμμα των μελών. Όχι ένα κόμμα δομών που θα καταστέλλει, θα ακυρώνει και θα αγνοεί τη βούληση των μελών. Αυτό το βήμα πρέπει να το ολοκληρώσουμε αλλά και να κάνουμε και άλλα βήματα για την αναβάθμιση της λειτουργίας ενός κόμματος των μελών. Να εκλέξουμε νομαρχιακές επιτροπές με καθολική συμμετοχή των μελών. Να εκλέξουμε νέα συντονιστικά.
Να διαμορφώσουμε δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στον αγροτικό χώρο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να συγκροτήσουμε τις περιφερειακές μας οργανώσεις, που μεταξύ άλλων θα προετοίμαζαν το κόμμα για τις περιφερειακές εκλογές. Να δρομολογήσαμε δημοψηφίσματα.
Να συγκροτούμε τα ψηφοδέλτιά μας με καθολική συμμετοχή των μελών στην επιλογή.
Να αξιοποιήσουμε, επιτέλους, την κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα απλών αγωνιστών και εκπροσώπων φορέων που ήρθαν να μας συνδράμουν. Το κόμμα μας έχει ανάγκη σήμερα ένα τεράστιο κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής που θα έχει επί της ουσίας επανιδρυτικά χαρακτηριστικά του κόμματος των μελών. Ένα κύμα που θα παρασύρει κακές πρακτικές και κλειστές πόρτες. Ένα άλμα δημοκρατίας.
«Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον»
Κλείνοντας ανέπτυξε το όραμά του για μία «καλύτερη Ελλάδα». Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον.
Όπου κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τις δυνατότητες και τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής του. Όχι πατώντας πάνω στην αποτυχία του διπλανού. Αλλά εκκινώντας από ένα περιβάλλον συλλογικής ασφάλειας και προστασίας: Όπου οι οικογένειες, οι εργαζόμενοι οι μικρές επιχειρήσεις τα βγάζουν πέρα χωρίς να υποθηκεύουν το μέλλον.
Όπου η οικονομία δεν παραδίνεται στις προτεραιότητες των δυνάμεων της αγοράς. Θα οικοδομήσουμε μια χώρα όπου οι δυνατότητες του καθενός στη ζωή δεν καθορίζονται από τις συνθήκες γέννησης και της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του.
Όπου κανείς δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη, χωρίς την πρώτη κατοικία του. Μια χώρα όπου ο κάθε άνθρωπος να αναπτύσσει ολόπλευρα και ελεύθερα τις δυνατότητες του. Χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη. Χτίζουμε το μέλλον της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ειρήνης για την Ελλάδα. Μια καλύτερη χώρα για όλους και όλες».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – TheCaller Read More