Στον 1/3 των επίσημων ανακοινώσεων θα κυμανθεί τελικά η πραγματική αναπροσαρμογή των συντάξεων, υπολειπόμενη κατά τουλάχιστον 2,25 μονάδες του μέσου ετήσιου πληθωρισμού του 2022.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, η ονομαστική αναπροσαρμογή θα ανέλθει στο 7,5%. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από το μισό φετινό ΑΕΠ (5,6%) συν τον μισό μέσο πληθωρισμό (9,9%).
Ωστόσο, στο ίδιο κείμενο του Προϋπολογισμού, το ποσό που θα δοθεί το 2023 συνολικά για συντάξεις θα κυμανθεί στα 31,5 δις ευρώ, αυξημένο μόλις κατά 909 εκ. ευρώ. Εξ αυτών των στοιχείων προκύπτει μέση αναπροσαρμογή φέτος κάτω του 3% (2,86%).
Κατά αυτό το ποσό θα είναι (ονομαστικά) αυξημένο το εισόδημα των συνταξιούχων το 2023. Τα υπόλοιπα είναι για τηλεοπτική προπαγάνδα…
Και αυτό γιατί: α/δεν θα αναπροσαρμοστούν οι επικουρικές συντάξεις (κονδύλι άνω των 4 δις ευρώ), β/ δεν θα λάβουν αύξηση οι μισοί περίπου συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά (για αιτήσεις συνταξιοδότησης προ του 2016 και, κυρίως, όσοι έχουν λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης).
Αυτή η «προσωπική διαφορά» προκύπτει από την εφαρμογή των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου 4387/16 επί ενός συντάξιμου μισθού που προέρχεται, ωστόσο, από άλλους νόμους (προγενέστερο σύστημα υπολογισμού).
Υβρίδιο
Ουσιαστικά δηλαδή, η περίφημη «προσωπική διαφορά» προκύπτει σαν νομοθετικό υβρίδιο με τα αρνητικά του προηγούμενου καθεστώτος (μη συνυπολογισμός Δώρων, μη τιμαριθμοποίηση αποδοχών, συντάξιμο μισθός της τελευταίας 5ετίας, όταν από το 2010 έως το 2016 που ίσχυε αυτός ο υπολογισμός είχαμε ονομαστικές περικοπές στις αποδοχές), συν τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου καθεστώτος…
Υπολογίζεται ότι από τα 2,65 εκ. των δικαιούχων, περί τις 900.000 δεν θα πάρουν καμία αύξηση το νέο χρόνο, ενώ περί τις 400.000 θα λάβουν μικροποσά.
Ειδική Εισφορά 2€
Βεβαίως, από το νέο χρόνο καταργείται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (φόρος πάνω στο φόρο ο οποίος έχει καταργηθεί εδώ και δύο χρόνια από τους λοιπούς φορολογουμένους). Αυτή μεταφράζεται σε όφελος περί τα 200 εκ. ευρώ. Ανά συνταξιούχο, αφορά μόνο όσους λαμβάνουν αποδοχές πάνω από1.000 ευρώ το μήνα ως εξής: συν 2 ευρώ αύξηση το μήνα ανά 100 επιπλέον ευρώ σύνταξης!
Δηλαδή, για σύνταξη 1.100 ευρώ η «αύξηση» θα είναι 2 ευρώ, για 1.200 ανέρχεται σε 4 ευρώ το μήνα, για 1.300 στα 6 ευρώ κ.ο.κ.
Ως προς το επίδομα των 250 ευρώ, που θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι εφάπαξ και δεν αποτελεί μόνιμη αναπροσαρμογή…
Μερική αναπλήρωση όχι αύξηση
Ωστόσο, ο τρόπος υπολογισμού των αναπροσαρμογών, μετά μάλιστα από 13 χρόνια ονομαστικών περικοπών στης συντάξεις και μείωσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος λόγω ακρίβειας, πόρρω απέχει από το να μιλάει κανείς για αυξήσεις. Πρόκειται απλώς για μερική αναπλήρωση του χαμένου, από τον πληθωρισμό, εισοδήματος.
Και αυτό συμβαίνει λόγω του τρόπου που προβλέπεται η αναπροσαρμογή με τους νόμους 4387/16 (Κατρούγκαλου) και 4670/20 (Βρούτση). Καθώς δίνεται ο μισός πληθωρισμός (4,95% από 9,9%) και το μισό ΑΕΠ (2,8% από 5,6% οικονομική μεγέθυνση)
Το εισόδημα από τον πληθωρισμό θα διαφυλασσόταν εάν δινόταν ολόκληρος ο (μέσος-ετήσιος) πληθωρισμός 9,9%, ενώ οι συνταξιούχοι δικαιούνται και ένα μερίδιο από την οικονομική μεγέθυνση. Ας πούμε το 1/3 του πρόσθετου ΑΕΠ. Σε αντίθεση με τους εν ενεργεία (εργαζόμενους) που δικαιούνται ολόκληρη την παραγωγικότητα…
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More