Τα λογιστικά τρικ και το κρυφτούλι με τους δανειστές βρίσκεται πίσω από τα μπρος πίσω και των εμπαιγμό των συνταξιούχων αναφορικά με τις αυξήσεις του 2023.
Δεν φτάνει που οι αναπροσαρμογές έρχονται με καθυστέρηση 16 μηνών (σ.σ. από τον περσινό Σεπτέμβριο ξεκίνησε το άλμα στις τιμές, από τις αρχές του νέου χρόνου θα ισχύσουν οι αύξησης, με τις συντάξεις του Μάιου 2023, σχεδόν 20 μήνες μετά το κύμα ακρίβειας θα πιστωθούν, αναδρομικά είναι η αλήθεια, στους λογαριασμούς των δικαιούχων), παράλληλα έχουμε:
– Δεν θα πάρουν αύξηση όλοι οι συνταξιούχοι, καθώς αποκλείονται όσοι (σ.σ. οι περισσότεροι) έχουν προσωπική διαφορά. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι ενδέχεται να μην λάβουν αύξηση και κατά τα επόμενα χρόνια καθώς ορισμένοι έχουν «διαφορά» (μεταξύ καταβαλλομένων και ποσού που προκύπτει από τους μειωμένους συντελεστές του ν.4387/16 κατά τον επανακαθορισμό των αποδοχών του 2019), πέραν των 250-300 ευρώ.
– Σε όποιους δοθεί αύξηση, αυτή θα καταβληθεί με τι συντάξεις Απριλίου ή Μαΐου, μέσα στην προεκλογική περίοδο, ενώ θα μπορούσε να δοθεί, κατ’ εκτίμηση (του ΑΕΠ και του πληθωρισμού), από την αρχή του χρόνου και όταν βγουν τα οριστικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ τον προσεχή Μάρτιο (πληθωρισμός και οικονομική μεγέθυνση), τότε είτε να δοθεί συμπληρωματικό ποσοστό αύξησης ή να γίνουν οριακές διορθώσεις.
– Ο τρόπος υπολογισμού, μισό ΑΕΠ και μισό πληθωρισμό, κλέβει τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν απώλειες έναντι του κύματος ακρίβειας. Με ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης (θέρμανση, ενέργεια και τρόφιμα), όπου οι συνταξιούχοι δαπανούν το σύνολο σχεδόν των εισοδημάτων τους, με τις αυξήσεις της επόμενης χρονιάς οι συνταξιούχοι θα λάβουν το πολύ 7% (με επίσημο πληθωρισμό 12μήνου στο 10%, ενώ από τον Αύγουστο καλπάζει πάνω από 12%). Και αυτό καθώς επιδρά κατά το ήμισυ και το ΑΕΠ (+5,3% το 2022). Άρα η αύξηση διαμορφώνεται από περίπου 4,5% από τον… μισό πληθωρισμό και 2,8% από το ½ του ΑΕΠ.
– Δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με την εθνική σύνταξη (345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20 έτη). Η εθνική σύνταξη βαραίνει ευθέως τον προϋπολογισμό και φέτος φτάνει στα 11 δισ. ευρώ (από τα 29 της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης). Αν η αύξηση πάει και στην εθνική σύνταξη τότε ο προϋπολογισμός (καθαρές μεταβιβάσεις) θα επιβαρυνθεί με 770 εκ. ευρώ. Το κυριότερο δε, η συμμετοχή του προϋπολογισμού στη συνταξιοδοτική δαπάνη, από τον στόχο για 5,5% επί του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 6% φέτος, θα φτάσει και πάλι στο 6,5% το 2023. Αυτό μοιάζει λογιστικό κόλπο, αλλά για τους δανειστές που επιδιώκουν τον περιορισμό των δαπανών του προϋπολογισμού, οι συνταξιούχοι μοιάζουν να απορροφούν ένα μεγάλο ποσοστό…
– Αν δεν αυξηθεί η εθνική σύνταξη δεν θα λάβουν αύξηση οι νέοι συνταξιούχοι (με αιτήσεις από 1/1/2023). Οι οποίοι δεν θα πάρουν αύξηση ούτε ως εργαζόμενοι (τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα), αλλά ούτε ως απασχολούμενοι-ελεύθεροι επαγγελματίες. Άρα, δύο συνταξιούχοι με το ίδιο προφίλ (έτη ασφάλισης και ηλικία συνταξιοδότησης) θα έχουν απόκλιση στις αποδοχές τους της τάξης του7% αναλόγως της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.
– Δεν έχει ανακοινωθεί η αναπροσαρμογή της σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα (360 ευρώ μείον 6% εισφορά υγείας), η οποία χορηγείται σε άτομα άνω των 67 ετών με ατομικό εισόδημα κάτω 4.320 ευρώ το χρόνο και οικογενειακό έως 8.640 ευρώ. Η δε ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 90.000 ευρώ (αντικειμενική αξία).
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More