Ένας στους 3 συνταξιούχους δεν θα λάβει καμία αύξηση, ως αποτέλεσμα της προσωπικής διαφοράς, ενώ σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι ζουν κάτω ή οριακά στο επίπεδο της φτώχειας. Δηλαδή με εισοδήματα μικρότερα από 800 ευρώ το μήνα.
Το Δίκτυο των συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) αναφέρει ότι 910.073, εκ των 2.634.786 δικαιούχων, με βάση τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, δεν θα πάρουν αυξήσεις. Πρόκειται για το 34,5% των συνταξιούχων της χώρας οι οποίοι «δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ακρίβεια;» ερωτά το Δίκτυο.
Και συνεχίζει: «Ο λόγος που δεν θα λάβουν την αύξηση 7,75% οι ανωτέρω συνταξιούχοι, είναι η ύπαρξη προσωπικής διαφοράς. Όπως ακριβώς είχε επισημάνει εδώ και μήνες το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ)… Ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν εκείνος που τόνιζε πριν τις εκλογές ότι θα καταργούσε τον νόμο Κατρούγκαλου δηλαδή και την προσωπική διαφορά, ο ίδιος είναι που την εφαρμόζει μέχρι κεραίας.
Έτσι, οι ανωτέρω συνταξιούχοι θα κληθούν να επιβιώσουν τον φετινό χειμώνα με ψέματα, υποσχέσεις και πιθανές αυξήσεις «ψίχουλα» από άλλες πηγές. Γιατί η προσωπική διαφορά θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά, για τον λόγο που θεσμοθετήθηκε: Δηλαδή θα λειτουργήσει ως «κόφτης» των αυξήσεων…».
Αναφορικά με το έκτακτο-εφάπαξ βοήθημα των 250 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι θα το λάβουν 1.206.624 δικαιούχοι. Το Δίκτυο αναφέρει ότι «πρόκειται για εκείνους τους «τυχερούς» που αντέχουν να ζουν με 800 ευρώ το μήνα στο σύνολο κύριας και επικουρικής. Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει επίσημα στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να ζήσει ο ίδιος με 800 ευρώ το μήνα. Οι ανωτέρω συνταξιούχοι όμως μπορούν…»
Αν προβληθεί ο αριθμός των συνταξιούχων που θα λάβουν το βοήθημα (1.206.624) στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας (2.634.786) προκύπτει ότι σχεδόν ένας στους δύο (45,79% του συνόλου) διαβιεί στα όρια της φτώχειας!
Άρα, κατά το ΕΝΔΙΣΥ, «μήπως θα πρέπει να πανηγυρίσουμε ως χώρα και ως έθνος, επειδή σχεδόν οι μισοί από τους συνταξιούχους μας, καταφέρνουν να ζουν με έως 800 ευρώ το μήνα;»
Ως προς την αύξηση λόγω μεγαλυτέρων ποσοστών αναπλήρωσης (για ασφαλιστικό χρόνο πέραν των 30 ετών), το Δίκτυο σημειώνει ότι με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας η μέση-μηνιαία αύξηση είναι 14,5 ευρώ το μήνα. Από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, μιας φορολόγησης που είχε επιβληθεί σε εισοδήματα από 12.000 ευρώ ετησίως και άνω, δηλαδή από 1.000 ευρώ το μήνα, η κατάργησή της θα επιφέρει αυξήσεις της τάξης του 1 έως 6 ευρώ το μήνα (σ.σ. τα 6 ευρώ για συντάξεις 1.300 ευρώ).
Να σημειωθεί ότι η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης έχει ήδη καταργηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα από το 2021.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More