Με δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία ξεκινά το 2023, καθώς η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έκανε λόγο για ύφεση που θα αφορά στο ένα τρίτο του πλανήτη.
«Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση φέτος», προειδοποίησε χαρακτηριστικά η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα του CBS «Face the Nation», τονίζοντας ότι το 2023 θα είναι «σκληρότερο» από πέρυσι, αφού οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα βλέπουν αργές τις οικονομίες τους.
Η εκτίμηση αυτή έρχεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξανόμενες τιμές, τα υψηλότερα επιτόκια και η εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα επιβαρύνουν την κατάσταση. Σημειώνεται, ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ μείωσε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2023.
«Ακόμα και σε χώρες που δεν βρίσκονται σε ύφεση, εκατομμύρια ανθρώποι θα υποστούν τις συνέπειες», πρόσθεσε.
Η Katrina Ell, οικονομολόγος στο Moody’s Analytics στο Σίδνεϊ, μίλησε στο BBC για το πως αξιολογεί την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία:
«Ενώ η βασική μας γραμμή αποφεύγει μια παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος, οι πιθανότητες είναι δυσάρεστα υψηλές. Η Ευρώπη δυστυχώς δεν θα ξεφύγει και οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα», ανέφερε.
Έκτοτε, η Κίνα έχει εγκαταλείψει την πολιτική της για το μηδενικό Covid και άρχισε να ανοίγει ξανά την οικονομία της, παρόλο που οι μολύνσεις από κορωνοϊό έχουν εξαπλωθεί με ταχείς ρυθμούς στη χώρα.
Η Γκεοργκίεβα τόνισε δε πως η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2023.
«Για τους επόμενους δύο μήνες, θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τη χώρα και ο αντίκτυπος στην κινεζική ανάπτυξη θα είναι αρνητικός, το ίδιο και στην παγκόσμια», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, ένας από τους βασικούς του ρόλους του οποίου είναι να λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης οικονομικής προειδοποίησης.
Την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές της Ασίας, ο πληθωρισμός αυξάνεται σταθερά, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ τα υψηλά επιτόκια έχουν πλήξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Με βάση στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, καταγράφηκε αδυναμία στην κινεζική οικονομία στα τέλη του 2022, την ώρα που στη χώρα ο κορονοϊός βρίσκεται ξανά σε έξαρση.
Εν τω μεταξύ, ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) για τον Δεκέμβριο έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι μολύνσεις από Covid εξαπλώθηκαν στα εργοστάσια της χώρας.
Το Σάββατο (31/12/2022), στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την αλλαγή της πολιτικής για την πανδημία, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε «περισσότερη προσπάθεια και ενότητα», καθώς η Κίνα εισέρχεται σε αυτό που αποκάλεσε «νέα φάση».
Οι κίνδυνοι για τις ΗΠΑ και ο ρόλος της Κίνας
Την ίδια ώρα, η ύφεση στις ΗΠΑ σημαίνει επίσης ότι υπάρχει λιγότερη ζήτηση για τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.
Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν επίσης ακριβότερο τον δανεισμό – επομένως και για τους δύο αυτούς λόγους οι εταιρείες μπορεί να επιλέξουν να μην επενδύσουν στην επέκταση των επιχειρήσεών τους.
Η έλλειψη ανάπτυξης μπορεί να προκαλέσει τους επενδυτές να βγάλουν χρήματα από μια οικονομία και έτσι οι χώρες, ειδικά οι φτωχότερες, έχουν λιγότερα μετρητά για να πληρώσουν για κρίσιμες εισαγωγές, όπως τρόφιμα και ενέργεια.
Σε τέτοιου είδους επιβραδύνσεις, ένα νόμισμα μπορεί να χάσει την αξία του έναντι των πιο «δυνατών» οικονομιών, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.
Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στα δάνεια επηρεάζει και τις οικονομίες σε κυβερνητικό επίπεδο – ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές, που μπορεί να δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Για δεκαετίες η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού εξαρτάται από την Κίνα ως σημαντικό εμπορικό εταίρο και για οικονομική υποστήριξη σε περιόδους κρίσης. Τώρα, οι ασιατικές οικονομίες αντιμετωπίζουν τις μόνιμες οικονομικές επιπτώσεις του τρόπου με τον οποίο η Κίνα χειρίστηκε την πανδημία.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More