Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός απηύθυναν αυτή την εβδομάδα κοινή έκκληση για την επείγουσα θέσπιση νέων διεθνών κανόνων για την προστασία της ανθρωπότητας από τις πιθανές «τρομερές συνέπειες» των αυτόνομων όπλων.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η Μιριάνα Σπόλιαριτς, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσαν την Πέμπτη ότι η αντιμετώπιση των λεγόμενων ρομπότ δολοφόνων αποτελεί παγκόσμια «ανθρωπιστική προτεραιότητα».
Κάλεσαν τα κράτη να θεσπίσουν συγκεκριμένες απαγορεύσεις και περιορισμούς για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα έως το 2026, «για να θωρακίσουν τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές από τις συνέπειες της χρήσης τους».
«Στο σημερινό τοπίο της ασφάλειας, ο καθορισμός σαφών διεθνών κόκκινων γραμμών θα ωφελήσει όλα τα κράτη», ανέφεραν.
Τα αυτόνομα οπλικά συστήματα – γενικά νοούνται ως οπλικά συστήματα που επιλέγουν στόχους και εφαρμόζουν βία χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση – «εγείρουν σοβαρές ανθρωπιστικές, νομικές, ηθικές ανησυχίες και ανησυχίες για την ασφάλεια», είπαν.
Οι Γκουτέρες και Σπόλιαριτς δήλωσαν ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των πολέμων και να τροφοδοτήσει έτσι την παγκόσμια αστάθεια.
«Δημιουργώντας μια αντίληψη «δήθεν» μειωμένου κινδύνου για τις στρατιωτικές δυνάμεις και για τους πολίτες, μπορεί να μειώνουν το κατώφλι για την εμπλοκή σε συγκρούσεις, άθελά τους όμως κλιμακώνουν τη βία», εξήγησαν.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να διατηρήσουμε τον ανθρώπινο έλεγχο της χρήσης βίας. Ο ανθρώπινος έλεγχος πρέπει να διατηρηθεί στις αποφάσεις ζωής και θανάτου. Η αυτόνομη στόχευση ανθρώπων από μηχανές είναι μια ηθική γραμμή που δεν πρέπει να υπερβούμε».
«Οι μηχανές με τη δύναμη και τη διακριτική ευχέρεια να αφαιρούν ζωές χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή θα πρέπει να απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο».
Η Αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης
Οι επικεφαλής του ΟΗΕ και της Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δήλωσαν ότι οι ανησυχίες τους έχουν αυξηθεί από την αυξανόμενη διαθεσιμότητα και πολυπλοκότητα των νέων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτόνομα όπλα.
Το ζεύγος ζήτησε την απαγόρευση των αυτόνομων οπλικών συστημάτων που λειτουργούν με απρόβλεπτο τρόπο – για παράδειγμα όπλα που ελέγχονται από αλγορίθμους μηχανικής μάθησης – χαρακτηρίζοντάς τα «απαράδεκτα επικίνδυνη πρόταση».
Οι επικεφαλής του ΟΗΕ και της ΔΕΕΣ ζήτησαν επίσης σαφείς περιορισμούς για όλους τους άλλους τύπους αυτόνομων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη χρήση τους, το είδος των στόχων που πλήττουν και την κλίμακα της χρησιμοποιούμενης δύναμης.
Ενώ το διεθνές δίκαιο απαγορεύει ορισμένα όπλα και περιορίζει τη χρήση άλλων, χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία για τα αυτόνομα όπλα, οι χώρες θα μπορούσαν να έχουν «διαφορετικές απόψεις» για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες.
«Επομένως, χρειάζονται νέοι διεθνείς κανόνες για τα αυτόνομα όπλα για να αποσαφηνιστεί και να ενισχυθεί το υφιστάμενο δίκαιο», ανέφεραν, χαρακτηρίζοντάς τους «απαραίτητους για την αποφυγή τρομερών συνεπειών για την ανθρωπότητα».
«Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο νομικά δεσμευτικό μέσο που θα θέσει σαφείς απαγορεύσεις και περιορισμούς στα αυτόνομα οπλικά συστήματα και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις αυτές έως το 2026», ανέφεραν.
Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί συνομιλίες για τα φονικά ρομπότ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, αλλά οι χώρες δεν έχουν ακόμη βρει αρκετό κοινό έδαφος για να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr