Με «καπέλο» πληρώνουν το πετρέλαιο κίνησης οι καταναλωτές από την 1η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή καταργήθηκε η επιδότηση στην αντλία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο: Το πετρέλαιο κίνησης να είναι ακριβότερο από τη βενζίνη, γεγονός που αποτέλεσε έναν εξτρά πονοκέφαλο στους οδηγούς. Και τότε, άνοιξε η συζήτηση για ένα νέο «Fuel Pass» που δεν θα έχει σχέση με το προηγούμενο, αλλά θα είναι επιδότηση ξανά απευθείας στην αντλία.
Έτσι, μετά από μέρες αντικρουόμενων δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με την επιστροφή ή μη της επιδότησης.
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (20/10) στον ρ/σ «ΣKAΪ 100,3», ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες, έως το τέλος Οκτωβρίου, θα ληφθεί η όποια απόφαση για τυχόν επαναφορά της επιδότησης πετρελαίου κίνησης στην αντλία.
Όπως τόνισε ο ίδιος, εάν ληφθεί σχετική απόφαση θα εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, μετέθεσε το θέμα μιας τέτοιας απόφασης για το μέλλον, χωρίς να την προσδιορίζει χρονικά.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών του ευρώ στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, στην αντλία των βενζινάδικων, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία».
«Ποτέ δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Θέλει υπευθυνότητα. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Μετράμε, αξιολογούμε και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος θα ληφθούν οι αποφάσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Έρχονται νέες παροχές;
Αναφερόμενος στα σενάρια για νέες παροχές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, στη βάση των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι για το 2022 τα περιθώρια είναι στενά.
Όπως εξήγησε, το 2023 είναι η χρονιά που θέλουμε να πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Υπογράμμισε ότι οι αγορές θα συνυπολογίσουν το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα είναι στο 1,7% του ΑΕΠ ή και καλύτερο.
«Το πρωτογενές έλλειμμα θα μας οδηγήσει στην επενδυτική βαθμίδα και θα ξεκλειδώσει μία άλλη οικονομική κατάσταση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα προσθέσει ένα σημαντικό βαθμό σταθερότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης μετέφερε την εκτίμησή του ότι αυτόν τον μήνα οι τιμές λιανικής στο ρεύμα θα είναι χαμηλότερες.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More