Πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Το δημοκρατικό κράτος απειλείται σοβαρά στην Ελλάδα» τόνισε η Σοφί ιν’ τ Βελντ.
Ανδρουλάκης: Προσπαθούν με σενάρια που θυμίζουν Τραμπ να με λυγίσουν
Ευθείες βολές εναντίον της κυβέρνησης, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ειδική Συνεδρίαση για το κράτος Δικαίου.
Ο κ. Ανδρουλάκης διαμήνυσε πως όσο και «να προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν QAnon και Τραμπ να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα».
«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα ισχυρό και αξιόπιστο για τον πολίτη κράτος δικαίου, που εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων του απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία. Τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα» ανέφερε αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι «η απάντηση σε αυτή τη διολίσθηση δεν μπορεί να είναι οι συμψηφισμοί μεταξύ αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ περισσότερα από έναν συνεχιζόμενο κατήφορο».
Εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου και υποστήριξε πώς «ένας στενός πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού, εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ παρακολουθούσε με το αιτιολογικό τού δήθεν «εθνικού κινδύνου» εκτός από εμένα, δημοσιογράφους, ευρωβουλευτές ακόμη και εν ενεργεία υπουργό αλλά και ηγετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Κλιμακώνοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πώς «μετά την αποκάλυψη, δημόσια έλεγαν ότι επιδιώκουν να έρθουν όλα στο φως, αλλά το μόνο που είδαμε ήταν σκοτάδι και προσπάθεια ενοχοποίησης των θυμάτων» . Μίλησε για υπονόμευση του έργου «της Εξεταστικής Επιτροπής στην ελληνική Βουλή, αποκλείοντας την κλήση κρίσιμων μαρτύρων και επιστρατεύοντας το απόρρητο» ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δύο φορές άλλαξε τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων.
Υπερασπίστηκε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, εκθειάζοντας τις έρευνές του. «Κυβερνητικά στελέχη προχώρησαν ακόμη και στην αποτρόπαια δολοφονία χαρακτήρα του προέδρου της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Χρήστου Ράμμου, επειδή συνέχισε τις έρευνες.
Βέβαια, πριν από κάποια χρόνια όταν ως δικαστής υπερασπιζόταν την ελευθερία του Τύπου από τις αυθαιρεσίες της προηγούμενης κυβέρνησης, τότε ήταν καλός για τη Νέα Δημοκρατία και κακός για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όταν πορεύεσαι χωρίς αρχές και αξίες, γρήγορα αποδεικνύεται ότι δεν θες να αντιμετωπίσεις το τέρας αλλά να το μιμηθείς», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ακόμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε σενάρια επιστημονικής φαντασίας δημοσιεύματα «από διαπλεκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως μία προσπάθειά μου να προστατευτώ από ένα δήθεν σκάνδαλο που εμπλέκονται τρίτες χώρες». «Όσο και να προσπαθούν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν QAnon και Τραμπ να λυγίσουν την αποφασιστικότητά μου να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα», τόνισε.
{https://www.youtube.com/watch?v=PsqVJSioUfE}
Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης
Σκληρά λόγια από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, που χαρακτήρισε ως βασικό υπαίτιο τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για ραγδαία υποβάθμιση της Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και για διάβρωση του κράτους Δικαίου και κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού.
Κλιμακώνοντας την κριτική του σημείωσε «Στις Βρυξέλλες εμφανίζεται ως ένας κεντροδεξιός πολιτικός με ευρωπαϊκό λούστρο και στην Αθήνα χρησιμοποιεί αυταρχικές πρακτικές, όχι μόνο μέσω του Predator, αλλά και μέσω της ΕΥΠ που είναι υπό τον έλεγχό του, που θυμίζουν την Ανατολικογερμανική Στάζι».
Έστειλε μήνυμα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σημειώνοντας «θέλω να πιστεύω, για να μην πω ότι είμαι βέβαιος, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, θύμα αυτών των μεθοδεύσεων, θα συμβάλλει προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, που να μην θυμίζει την Πολωνία και την Ουγγαρία, να έχουμε στις επόμενες εκλογές άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό».
Καταλήγοντας εκτόξευσε αιχμές και προς τα έδρανα των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. λέγοντας «την πατρίδα μου, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ, δεν τη δυσφημίζουν αυτοί που υπερασπίζονται την αλήθεια, τη Δημοκρατία και τη διαφάνεια. Αλλά αυτοί που συρρικνώνουν τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».
«Η πληγή είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης»
Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως την «πληγή» για να σημειώσει ότι «αντιλαμβάνεται το κράτος ως ιδιοκτησία του».
Πρόσθεσε με νόημα: «Από τις συλλήψεις γονέων και παιδιών σε κινηματογράφους επειδή παρακολουθούσαν την ταινία Τζόκερ, μέχρι τις λίστες χρηματοδότησης φίλιων μέσων, Λίστα Πέτσα, τις δολοφονίες μικροπαραβατικών Ρομά από την αστυνομία, τα pushbacks, την αστυνομική εισβολή με ακραία βία στην οικία του σκηνοθέτη Ινδαρέ, τις διώξεις δημοσιογράφων και εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, φτάσαμε στην οργάνωση και ενορχήστρωση παρακολουθήσεων πολιτικών και θεσμικών λειτουργών της Δημοκρατίας, με εντολή και καθοδήγηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη».
Σοφί ιν’ τ Βελντ: Η Δημοκρατία απειλείται σοβαρά στην Ελλάδα
Η Σοφί ιν’ τ Βελντ μίλησε στη συζήτηση με θέμα «η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου» και δεν μάσησε τα λόγια της υπογραμμίζοντας ότι «το δημοκρατικό κράτος απειλείται σοβαρά στην Ελλάδα».
«Η δουλειά μας δεν είναι να προστατεύουμε το ένα πολιτικό κόμμα ή το άλλο. Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε την ελληνική δημοκρατία για όλους» είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής για να τονίσει ότι «το χρώμα συναγερμού στην κλίμακα των απειλών είναι πορτοκαλί. Είμαστε όλοι πιστοί στις πολιτικές μας οικογένειες αλλά αυτή η πίστη δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτό που κάνουμε. Η δουλειά μας δεν είναι να προστατεύουμε το ένα πολιτικό κόμμα ή το άλλο. Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε την ελληνική δημοκρατία για όλους, όλοι μαζί».
Κύρτσος: Η ΕΕ να σταματήσεις τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από τον Μητσοτάκη
Τοποθέτηση έκανε και ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και νυν του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος (θύμα παρακολούθησης και ο ίδιος) ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από τον Κ. Μητσοτάκη.
«Αλλιώς…καληνύχτα Ευρώπη και καλή τύχη!» τόνισε με νόημα για να προσθέσει τα εξής:
Μόλις άσκησε κριτική στον Μητσοτάκη αποκλείστηκε από την κρατική τηλεόραση. Όταν εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τον περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ, διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Τα τηλέφωνα του επισυνδέθηκαν από την ΕΥΠ για 18 μήνες αφού χαρακτηρίστηκε ο ίδιος απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Ο Γιώργος Κύρτσος μίλησε ακόμη για τις επιθέσεις προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, για να σημειώσει ότι ο πρωθυπουργός «άλλαξε τον νόμο για να ελέγξει προσωπικά την ΕΥΠ και ανέπτυξε ένα σύστημα μαζικών παρακολουθήσεων μαζί με τον έμπιστο ανιψιό του Δημητριάδη».
«Άλλαξε επίσης τον νόμο για να μην έχουν δικαίωμα τα θύματα των υποκλοπών, όπως εγώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρουλάκης, να πληροφορούνται τον λόγο για τον οποίο παρακολουθούνται και το αποτέλεσμα της παρακολούθησης, για μια περίοδο τουλάχιστον 3 ετών» είπε για να προσθέσει ότι λυπάται για την απουσία των Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την ευρωπαϊκή προσπάθεια υπεράσπισης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Κατηγορίες από Βόζενμπεργκ – Ασημακοπούλου
Την ώρα που κυβέρνηση και πρωθυπουργός βρίσκονται εν μέσω άγριου σφυροκοπήματος, οι βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσαν θλιβερή παραφωνία, καθώς, όχι μόνο αρνήθηκαν τις κατηγορίες για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους ότι παίζουν το προεκλογικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελίζα Βόζενμπεργκ κατά την τοποθέτησή της ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες που «εμμονικά και σκόπιμα στοχοποιούν την Ελλάδα», ενώ έφτασε στο σημείο να υπαινιχθεί ότι οι ευρωβουλευτές εργάζονται υπέρ του… ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας «με την υιοθέτηση αυθαίρετων ισχυρισμών, και με αθέμιτες παρεμβάσεις, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο, κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν την ελληνική κυβέρνηση, στηρίζοντας την προεκλογική καμπάνια της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η αλήθεια».
Σε ανάλογο κλίμα η ομιλία της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου που ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι επιχειρούν να… επηρεάσουν τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα.
«Σήμερα δεν βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε το κράτος δικαίου. Είμαστε εδώ επειδή οι αριστερά και ευρωσοσιαλιστές θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές στην Ελλάδα» δήλωσε ανερυθρίαστα η ευρωβουλευτής της ΝΔ προσθέτοντας ότι η έκθεση της PEGA χρησιμοποιεί αβάσιμα επιχειρήματα από εφημερίδες στην Ελλάδα. Η ίδια σε μια προσπάθεια να ισχυροποιήσει δήθεν το επιχείρημά της τονίζει ότι όλα αυτά γίνονται επειδή «προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Μητσοτάκης» είπε ευθαρσώς η ευρωβουλεύτρια για να προσθέσει πως οι κατηγορίες έχουν στόχο να στηρίξουν την Αριστερά στη χώρα μας.
Στη συζήτηση εκ μέρους της σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το λόγο πήρε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Τζέσικα Ρόσβαλ, η οποία δήλωσε ότι «η σουηδική Προεδρία θεωρεί την προστασία των κοινών αξιών του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων ως βασική προτεραιότητα του εξαμήνου» και ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες και κυρίως στη σημερινή συγκυρία με τον πόλεμο στις πύλες της Ευρώπης».
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη έχουν κοινές ευθύνες και το καθήκον να εξασφαλίσουν ότι εκπληρώνοντας τα υψηλά πρότυπα προστασίας» που θέτουν ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και ο Γενικός Κανονισμός για την προστασία των ατομικών ελευθερίων (GDPR), είπε.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να ερευνήσουν σωστά και να καταδικάσουν οποιαδήποτε μορφή υποκλοπών και παράνομων παρακολουθήσεων» και, όπως ανέφερε, «για να αποτρέψουμε τις παραβιάσεις, το Συμβούλιο (της ΕΕ) προωθεί μία κουλτούρα μεταξύ των κρατών μελών για το Κράτος Δικαίου» και ότι «η σουηδική Προεδρία θα συνεχίσει το έργο των προηγούμενων Προεδριών και θα συνεχίσει των 6ο γύρο διάλογο για το θέμα του Κράτους Δικαίου», υπεθυμίζοντας ότι «η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα συζητήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου τον Απρίλιο του 2021» και ότι «μεταξύ άλλων, η ελευθεροτυπία και η κατάσταση των δημοσιογράφων ήταν κάτι που συζητήθηκε».
«Ο διάλογος για το Κράτος Δικαίου στο Συμβούλιο θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε τον πρώτο αυτόν κύκλο του εποικοδομητικού διαλόγου και πιστεύουμε ότι αυτός ο μηχανισμός αποδίδει καρπούς» είπε και προσέθεσε ότι «θα προωθήσουμε τις διαδικασίες του άρθρου 7 για την Πολωνία και την Ουγγαρία». «Το Συμβούλιο (της ΕΕ)», προσέθεσε η κυρία Ρόσβαλ, «είναι δεσμευμένο να προωθήσει τις βασικές νομοθετικές προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, την Media Freedom Act και την οδηγία».
Επιπλέον, τόνισε ότι «η ελευθερία του Τύπου και η προστασία των δημοσιογράφων θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε κράτος της ΕΕ», και αμέσως συμπλήρωσε: «Κάθε κράτος μέλος έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει ότι οποιαδήποτε μορφή παράνομης παρακολούθησης διερευνάται και καταδικάζεται. Στη σημερινή και πολιτική κατάσταση, όπου αυταρχικά καθεστώτα προσπαθούν να καταπνίξουν την πολυφωνία των μέσων και τα ανεξάρτητα μέσα, εμείς θα πρέπει να υπερασπιστούμε το μοντέλο μας και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες μας. Θα πρέπει να υπάρχει ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά για αυτά τα δικαιώματα ούτως ώστε να ανθίσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More