Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνει το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο TMM_CH με θέμα «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα του κόσμου σε κρίση και σύρραξη, μέσα από τον πολιτισμό» από 20 έως 23 Μαρτίου 2023 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. Το Διεθνές Συνέδριο, με Πρόεδρο την Ομότ. Καθ. Α. Μοροπούλου, συνδιοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και συμβούλια, επιστημονικές ενώσεις και φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Διεθνές Συνέδριο θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στο Ίδρυμα Ευγενίδου και δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής. Το ευρύ κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την εναρκτήρια και καταληκτήρια συνεδρίαση και όλες τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης του Διεθνούς Συνεδρίου κατά τις τρεις ημέρες εργασιών με δωρεάν είσοδο στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης ως ακολούθως.
TMM-CH 2023 – Ημέρα 1 – 20.03.2023
TMM-CH 2023 – Ημέρα 2 – 21.03.2023
TMM-CH 2023 – Ημέρα 3 – 22.03.2023
Η έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στις 9 π.μ. στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, με τις ευλογίες του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, και του Μακαριώτατου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και εναρκτήριους χαιρετισμούς από τον Πρύτανη του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέα Μπουντουβή, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, την Ευρωπαία Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας, Mariya Gabriel, τον Γενικό Γραμματέα του ICOMOS, Καθηγητή Mario Santana Quintero, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Δρ Eli Eskosido, τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνο Κωνσταντή, την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου, την Πρόεδρο του CHiFA και Επίτιμη Πρόεδρο του WMF, Bonnie Burnham, τον Πρόεδρο του CIPA Heritage Documentation, Καθηγητή ΑΠΘ Ευστράτιο Στυλιανίδη, και τον Διευθυντή της UNESCO Chair DCH, Δρ Μαρίνο Ιωαννίδη.
Δεκατρείς θεματικές Συζητήσεις Στρογγυλής Τραπέζης θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή 142 προσκεκλημένων, συνδέοντας την Επιστήμη και την Καινοτομία με τη Διαμόρφωση της Πολιτικής, τη Βιομηχανία και την Κοινωνία, με τη συμμετοχή ενδεικτικά του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, του Δημάρχου Ροδίων, Αντώνη Καμπουράκη, του Δημάρχου Χάλκης, Ευάγγελου Φραγκάκη, της Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα OWCH, Lee Minaidis, του Προέδρου του SEFI, Καθηγητή Järvinen Hannu-Matti, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα, της ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτριου Παπαγιαννίδη, του Επίτιμου Διευθυντή της ΕΕ, Γιώργου Κρεμλή, της Προέδρους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνάς Χατζηπέτρου, του Προέδρου της Τράπεζας Αττικής, Κωνσταντίνου Μακέδου, της Προέδρου της Heritage & Museums International, Lila de Chaves, του εκπροσώπου ICCROM, Rohit Jugyasu, και πολλών άλλων εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και συμβουλίων, επιστημονικών ενώσεων, της Βιομηχανίας, της Κατασκευής, της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, της Έρευνας, της Καινοτομίας και του Πολιτισμού.
Στις 13 Επιστημονικές Συνεδρίες παρουσιάζονται 163 επιστημονικές εργασίες, από 487 συγγραφείς από τις 5 ηπείρους, που επελέγησαν μετά από κρίση από την Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, σε σύνολο 416 επιστημονικών εργασιών που υπεβλήθησαν (ποσοστό αποδοχής 39%).
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου TMM_CH 2023 είναι διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου.
www.ertnews.gr