Το πρόγραμμα κάνει μικροσκοπικές αλλαγές στις ψηφιακές εικόνες που, ενώ είναι αόρατες στα ανθρώπινα μάτια, λειτουργούν ως «μανδύας στυλ» όταν αναρτώνται στο διαδίκτυο, εξηγεί η ομάδα πίσω από το πρόγραμμα στον ιστότοπό της.
Εάν η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη βρει μια εικόνα προστατευμένη από το Glaze στο διαδίκτυο, εμποδίζεται να αναλύσει σωστά και να αντιγράψει το στυλ, δήλωσε η ομάδα.
Το Glaze δημιουργήθηκε μετά από εντολή καλλιτεχνών που εξοργίστηκαν με το γεγονός ότι προγράμματα όπως το Midjourney και το Stable Diffusion, που εκπαιδεύτηκαν σε σωρούς εικόνων που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, μπορούσαν να μιμηθούν το στυλ τους με εντολή.
«Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται πολύ γρήγορα και πρέπει να υπάρχουν κάποιες προστατευτικές μπάρες ή κανονισμοί γύρω από αυτήν», δήλωσε ο Shawn Shan, ο διδακτορικός φοιτητής που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα.
«Ο στόχος αυτού του έργου είναι να αντισταθούμε από τεχνική άποψη».
Η ομάδα πίσω από το Glaze συνεργάστηκε με καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η εικονογράφος Karla Ortiz, η οποία είναι μεταξύ των εναγόντων σε μια δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ εναντίον διαφόρων εταιρειών με υπηρεσίες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες.
«Εάν η Karla χρησιμοποιήσει το εργαλείο μας για να αποκρύψει το έργο τέχνης της, προσθέτοντας μικροσκοπικές αλλαγές πριν τις δημοσιεύσει στο διαδικτυακό της χαρτοφυλάκιο, τότε η Stable Diffusion δεν θα μάθει το καλλιτεχνικό στυλ της Karla», δήλωσε η ομάδα του εργαστηρίου.
«Αντ’ αυτού, το μοντέλο θα ερμηνεύσει την τέχνη της ως ένα διαφορετικό στυλ, για παράδειγμα, αυτό του Βίνσεντ βαν Γκογκ».
Οι δημιουργοί του Glaze παραδέχονται ότι δεν αποτελεί πανάκεια, δεδομένου του πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη.
Η ελπίδα, δήλωσε η ομάδα, είναι ότι το Glaze και παρόμοια προγράμματα θα προστατεύσουν τους καλλιτέχνες τουλάχιστον μέχρι να μπορέσουν να εφαρμοστούν αμυντικοί νόμοι ή κανονισμοί.
Το Glaze είναι διαθέσιμο για δωρεάν λήψη από τις 15 Μαρτίου.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Archives – ertnews.gr Read More