Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις και αφού προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις μηνών, το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε τη Δευτέρα σε συμφωνία για τη θεσμοθέτηση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.
Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ ανά MWh. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα εάν οι τιμές παραμείνουν πάνω από αυτό το επίπεδο επί τρεις εργάσιμες ημέρες και εάν η απόσταση από τη μέση τιμή του LNG ανέρχεται ή υπερβαίνει κατά το ίδιο διάστημα τα 35 ευρώ.
Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη TTF, που αποτελεί το κυριότερο σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα καλύπτει προθεσμιακά συμβόλαια για αγορές αερίου έναν μήνα μπροστά (πχ για τον Μάρτιο του 2023), ένα τρίμηνο μπροστά και έναν χρόνο μπροστά.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης πρόνοιες για την ασφάλεια του εφοδιασμού, που ήταν η κύρια ανησυχία των κρατών-μελών που είχαν επιφυλάξεις.
Η δικαίωση Μητσοτάκη
Η πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου είχε υποβληθεί από τον πρωθυπουργό με επιστολή που είχε στείλει στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Μάρτιο του 2022.
«Η πρόταση βρήκε αρκετούς συμμάχους και απέκτησε ακόμα περισσότερους με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπήρχε σταθερά μία ομάδα χωρών που αντιδρούσαν. Τελικά, ύστερα από επίμονη και συντονισμένη προσπάθεια, το μέτρο υιοθετήθηκε τη Δευτέρα.
Πρόκειται για μία απόφαση που αποβλέπει στην προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων της ΕΕ, ενόψει και της περιόδου ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο που ακολουθεί την παραδοσιακά αυξημένη κατανάλωση του χειμώνα, δεδομένου άλλωστε πως φέτος οι ροές από τη Ρωσία αναμένεται να είναι εξ αρχής εξαιρετικά περιορισμένες.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω των απότομων αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ φέτος, εάν είχε υπάρξει έγκαιρα η συγκεκριμένη συμφωνία το πλαφόν θα είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες και συνεπώς θα είχαν εξοικονομηθεί τεράστια ποσά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, που συμμετείχε στο Συμβούλιο αμέσως μετά την συνεδρίαση δήλωσε ότι: «σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της».
Την ικανοποίησή της σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για τον Μηχανισμό Διόρθωσης της Αγοράς φυσικού αερίου εξέφρασε η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Φαν Ντερ Στρέτεν.
Όπως αναφέρει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων (Belga), η Φαν ντερ Στρέτεν τόνισε πως «από την αρχή, επιδιώξαμε τον ίδιο στόχο: να ελέγξουμε τις τιμές διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Σήμερα, πετύχαμε αυτόν τον στόχο” και συμπλήρωσε ότι “ο Μηχανισμός Διόρθωσης της Αγοράς θα προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες μας από τις υπερβολικές τιμές, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι παραμένει το απόλυτο μέτρο ασφαλείας και δεν μπορεί να είναι η μόνη απάντηση στις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Ο ρόλος του Μηχανισμού είναι να παρεμβαίνει όταν οι τιμές του φυσικού αερίου φτάνουν σε παράλογα επίπεδα τιμών. Επομένως, ελπίζω ότι αυτός ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ.
Ο Μηχανισμός λειτουργεί με αυτήν την έννοια σαν αερόσακος σε ένα αυτοκίνητο, ο οποίος υπάρχει μόνο για να μας προστατεύει σε περίπτωση ατυχήματος».
Καταλήγοντας, η Βελγίδα Υπουργός σημείωσε πως «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση με ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης. Με τα απαραίτητα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, θα είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο χειμώνα και να ξεπεράσουμε μαζί την ενεργειακή κρίση».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – TheCaller Read More