Ένας στους 100 καρδιαγγειακούς θανάτους είναι απόρροια των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τα ψυχρά και θερμά κύματα που λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο συχνά.
Ο πλανήτης μας λόγω της κλιματικής αλλαγής βιώνει πολύ πιο έντονα θερμά κύματα, τα οποία καταγράφουν ρεκόρ και τα οποία οφείλονται στην καύση στερεών καυσίμων. Αντίστοιχης αιτιολογίας είναι και πολύ έντονοι χειμώνες που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.
Πολυεθνική ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation και συμπεριέλαβε δεδομένα από περισσότερους από 32.000.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα διαπίστωσε ότι μία σημαντική μερίδα από αυτούς τους θανάτους, οφείλονταν στις πολύ θερμές και στις πολύ ψυχρές ημέρες.
Και αυτό είναι λογικό, γιατί τις πολύ θερμές ημέρες η καρδιά διοχετεύει αίμα από τα ζωτικά όργανα στην περιοχή κάτω από την επιδερμίδα. Αυτό, σε συνδυασμό με την εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού.
Ταυτόχρονα, η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και την κατανάλωση οξυγόνου. Όταν αυτά συμπέσουν με την απώλεια ηλεκτρολυτών λόγω της αυξημένης ζέστης, τα ευπαθή άτομα όπως οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.
Για αυτό και η γενική σύσταση σε συνθήκες καύσωνα είναι τα ηλικιωμένα, τα παχύσαρκα άτομα, οι άνθρωποι με υπέρταση να λαμβάνουν ειδικές προφυλάξεις, να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι νωρίς το απόγευμα και να προσέχουν την ενυδάτωσή τους.
Ωστόσο, και ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και οι σκελετικοί μύες αυξάνουν τον τόνο τους για να διατηρήσουν τη θερμότητά τους, κάτι που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το κρύο κάνει τη χοληστερίνη να δημιουργεί κρυστάλλους ή κάνει το αίμα πιο κολλώδες, προκαλώντας εμφράγματα.
Συγκεκριμένα σε κάθε 1.000 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, η ζέστη προκάλεσε 2,2 επιπλέον θανάτους και το πολύ κρύο συνδέθηκε με 9,1 περισσότερους θανάτους!
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Αναστάσιος Ν. Σπαντιδέας, Παθολόγος- Κλινικός Φαρμακολόγος, Δρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει: “Ήταν γνωστό και ήλθε να επιβεβαιωθεί και από τη συγκεκριμένη μελέτη ότι ακραίες καταστάσεις, το υπερβολικό κρύο ή ζέστη, η υπερβολική άσκηση, το υπερβολικό φαγητό κ.ά., συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου κυρίως καρδιακής αιτιολογίας.
Oι ακραίες θερμοκρασίες επιβαρύνουν σημαντικά το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αναγκάζοντάς το πολλές φορές να υπερλειτουργεί.
Όχι σπάνια να αδυνατεί να εκπληρώσει το έργο του ιδιαίτερα σε άτομα που είναι παχύσαρκα, υπερτασικά ή πάσχουν από σοβαρές παθήσεις του καρδιακού ή αναπνευστικού συστήματος.
Στις ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές μπορούν να εμφανιστούν επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες, υπερτασικές κρίσεις, έντονη δύσπνοια, πνευμονικό οίδημα ή και έμφραγμα του μυοκαρδίου που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή του ατόμου.
Γι αυτό επιβάλλεται ιδιαίτερα τα ευπαθή και ευαίσθητα άτομα σε καταστάσεις ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω να παίρνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε εξωτερικούς χώρους, να παραμένουν σε χώρους σταθερής και ρυθμιζόμενης θερμοκρασίας και να συμβουλεύονται τακτικά τον γιατρό τους για κάθε σύμπτωμα που παρουσιάζουν ή ακόμα και για την ανάγκη τροποποίησης των φαρμάκων που παίρνουν”.
ΥΓΕΙΑ – TheCaller Read More