Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο. Υπέροχο φαγητό Κυριακής που μυρίζει μανούλα. Μπορείτε να το φτιάξετε σε βαθύ ταψί, αλλά στη γάστρα είναι το κάτι άλλο!
Υλικά
Για το κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο
1 μέτριο κοτόπουλο γύρω στο 1½ κιλό (κομμένο σε μερίδες)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
1 δαφνόφυλλο
3-4 κρόκους μπαχάρι
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
2 συσκ. ψιλοκομμένες (2×400 γραµ.) ή 880 γραμ τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι
500 γρ. χυλοπίτες ή ψιλό χυλοπιτάκι
Τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
Για το κοτόπουλο με χυλοπίτες
Στεγνώνουμε πολύ καλά τις μερίδες του κοτόπουλου.
Ζεσταίνουμε πλασωτέ κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν ολόγυρα για 5-6’, σε δυο δόσεις, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 4-5’ να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1’.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε και 1-1/2 λίτρο ζεστό νερό και βράζουμε το κοτόπουλο για 35’ να μαλακώσει. Αν το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει ενώ εάν είναι εμπορίου γίνεται πιο γρήγορα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο να κάψει καλά στους 230ºC στις αντιστάσεις πάνω κάτω, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
Βάζουμε το κοτόπουλο με τα μπόλικα ζουμιά του σε βαθύ ταψί ή γάστρα.
Το βάζουμε στον δυνατό φούρνο και αφήνουμε να κάψει καλά.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός στο ταψί, ρίχνουμε με προσοχή το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.
Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Σβήνουμε το φούρνο και δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα για να κρατήσουμε τη ζεστή θερμοκρασία.
Αφήνουμε το φαγητό μέσα σε σβηστό φούρνο για 20’ να γίνει το χυλοπιτάκι ρουφώντας την σάλτσα του κοτόπουλου.
Το σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό και ζουμερό.
Μυστικά
Βράζουμε το κοτόπουλο σε μπόλικο ζουμί με σκεπασμένη κατσαρόλα πάντα σε μέτρια φωτιά, για να μην χάνουμε τα υγρά του. Όταν θα μπει στο ταψί πρέπει να είναι μαλακό και βρασμένο.
Όταν βάλουμε το χυλοπιτάκι στο ταψί πρέπει η σάλτσα του κοτόπουλου να είναι αρκετή ώστε να καλύπτει το χυλοπιτάκι, περίπου 3 εκ.
Αν η σάλτσα έχει εξατμιστεί στον βρασμό πρέπει να προσθέσετε βραστό νερό, τόσο ώστε να το καλύψετε τελείως.
Μην χρησιμοποιείτε τεράστιο σε επιφάνεια ταψί γιατί θα χρειαστείτε περισσότερα υγρά.
Όταν βγάλετε το κοτόπουλο με το χυλοπιτάκι από τον φούρνο ρίξτε πάνω του 3-4 παγάκια κι ανακατέψτε ελαφρά να λιώσουν.
Λίγα (2-3) κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια του ταψιού όσο ψήνεται το φαγητό θα απογειώσουν την γεύση του.
Αντί για νερό μπορείτε να προσθέσετε ζεστό ζωμό κοτόπουλου για μοναδική νοστιμιά.
Σερβίρετε αμέσως όσο ακόμα το φαγητό είναι ζεστό και ζουμερό γιατί όσο μένει στεγνώνει.
Σερβίρετε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.
Πηγή: argiro.gr
ΣΥΝΤΑΓΕΣ – TheCaller Read More