Μπαράζ επιδομάτων πληρώθηκαν την περασμένη χρονιά και πρέπει να προσυμπληρωθούν στις φορολογικές δηλώσεις 2023. Ήδη, η ΑΑΔΕ, κάλεσε τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και του Δημοσίου, να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Όλα τα έκτακτα επιδόματα που δόθηκαν λόγω ενεργειακής κρίσης και αυξήσεων των τιμών, όπως επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass, Power Pass κ.ο.κ. θα προσυμπληρωθούν και θα εμφανίζονται, αλλά δεν φορολογούνται, ωστόσο, δηλώνονται για να καλύψουν τεκμήρια.
Σε οδηγία που έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στους εργοδότες για να αποφευχθούν λάθη και τυχόν ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους, ξεκαθαρίζεται ότι τα αφορολόγητα επιδόματα είναι:
Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη. Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους. Όλες οι οικονομικές ενισχύσεις που μοιράστηκαν εκτάκτως λόγω ακρίβειας (για παράδειγμα, επιταγή ακρίβειας, Power Pass, Fuel Pass, North Evia-Samos Pass). Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία. Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων. Έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Επίδομα γέννας. Επίδομα στέγασης.
Πότε κάνουμε φορολογική δήλωση 2023
Πέρα από τα παραπάνω, η όλη διαδικασία, για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν έχει κάτι νέο. Το Taxisnet αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, ενώ η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι στις 30 Ιουνίου 2023, εκτός αν δοθεί παράταση. Η πρώτη δόση πάντως θα πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024.
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι πρέπει να ξέρετε για τις αποδείξεις
Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) . Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.
Οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν:
Πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές υπηρεσίες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα – χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal.
Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» διπλά για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα, προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More