Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία για τις έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Πελοπόννησο.
Μέσα σε ένα 24ωρο από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού εκδόθηκε η απαραίτητη Navtex και το πλοίο Nanco Swift έπλευσε στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου, στα όρια της ΑΟΖ με την Ιταλία, προκειμένου να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες.
Στόχος της κοινοπραξίας ExxonMobil – ΕΛΠΕ είναι η ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνη Στεφάτο (ΕΡΤ), τα κοιτάσματα είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ, ανάλογα των μεγάλων κοιτασμάτων «Ζορ» και «Λεβιάθαν».
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, και αφορά συγκεκριμένα στην εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σημειώνεται ότι μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.
«Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Οταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας –όπως έχω πει πολλές φορές–, ασχέτως της προσήλωσης την οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλει, όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός τον Απρίλιο ανακοίνωσε την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και την επέκταση του σκοπού της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η οποία έχει πλέον υπό την επίβλεψη της έργα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, διαχείρισης και δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου, γεωλογικής αποθήκευσης αερίων, ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και διεθνών αγωγών.
Οι διεθνείς επενδυτές -όπως επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος– ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά σε αυτό το σχέδιο. Ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι διαδικασίες είναι απόδειξη της άριστης συνεργασίας με κορυφαίες εταιρείες ενέργειας και παρόχους υπηρεσιών, όπως οι ExxonMobil, Helleniq Energy, Energean καθώς και η PGS, μια κορυφαία εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας γεωφυσικών δεδομένων παγκοσμίως.
Η τελευταία εξέλιξη -όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Rikard Scoufias– σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και την ενίσχυση της εφοδιαστικής ασφάλειας. Το ελληνικό φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής και της αυξανόμενης ζήτησης της Ευρώπης για ενεργειακούς πόρους σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενεργειακή ασφάλεια.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ενισχύσει το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα στην περιοχή αλλά και να εξασφαλίσει φθηνές τιμές ενέργειας για τους Έλληνες καταναλωτές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – TheCaller Read More