Περιθώριο το αργότερο ως τις 20 Φεβρουαρίου έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξει στην πρότασή του για τα νέα, πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα «επιδοτηθούν» από τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, καθώς, ανάλογα με τον χρόνο που τελικώς θα αποφασίσει να στήσει τις κάλπες ο κ. Κ. Μητσοτάκης, θα ξεκινήσει και η σταδιακή ανακοίνωσή τους.
Οι προεκλογικές εξαγγελίες θα συνοδεύονται από κοστολόγηση των νέων αλλά και παλαιότερων μέτρων που έχουν ληφθεί καθώς και με σύγκριση με τις αντίστοιχες εξαγγελίες που κάνει το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του Αλ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, πρώτοι στη λίστα των πιθανών ευνοούμενων, είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς.
Κατά τις ίδιες πηγές, η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς έχει κλειδώσει για τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχους, που δεν έλαβαν αύξηση ή οποιαδήποτε άλλη, επιπλέον παροχή τους τελευταίους μήνες. Σε αυτούς, περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 800 ευρώ, που λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς έλαβαν αύξηση σημαντικά μικρότερη από το 7,75%, αλλά και όσοι έλαβαν τα Χριστούγεννα την «επιταγή ακρίβειας».
Ο αριθμός των τελικών δικαιούχων θα καθορίσει και το ύψος της παροχής, με το επικρατέστερο σενάριο να αφορά επίδομα που, είτε κλιμακωτά είτε όχι, θα κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 ευρώ.
Το δεύτερο που δρομολογείται είναι μία νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τους Δήμους. Τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη γίνονται καθημερινά μεγάλων πιέσεων από ψηφοφόρους τους και στελέχη της αγοράς, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχασαν τις 120 δόσεις, να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Παρ’ ότι η πλειονότητα των γαλάζιων θα ήθελε ένα νέο πακέτο 120 δόσεων, η πιθανότητα αυτή προσκρούει στην άρνηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλλακάκη, ο οποίος θεωρεί ότι θα ήταν λάθος μια τέτοια κίνηση. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται τελικά σε νέα ρύθμιση, με έως 72 δόσεις, η οποία θα περιλαμβάνει δυνατότητες ρύθμισης και άτοκα και έντοκα, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο καθένας.
Με την ανακοίνωση του νέου πακέτου παροχών, πιθανότατα ως τα τέλη του μήνα, η κυβέρνηση θα υψώσει και τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον θα κατηγορεί για «κοινοβουλευτικό ακτιβισμό» και από την άλλη, θα επιχειρεί να εμφανίσει ως ανεφάρμοστα και μη ρεαλιστικά τα μέτρα που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη το κυβερνητικό επιτελείο έχει κοστολογήσει τις μέχρι σήμερα προτάσεις του κ. Τσίπρα, τις οποίες υπολογίζει σε 10,601 δισ. το 2023, σε 11,539 δισ. το 2024, σε 12,043 το 2025 και σε 11,721 το 2026. Δηλαδή σε 11,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως και 46 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Read More