«Ο μπαμπάς έφερε το Rafale», ήταν η φράση της μικρής κόρης ενός από τους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας, που έφεραν τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά στη νέα τους «φωλιά», στην 114 Πτέρυγα Μάχης, σημάδεψε την τελετή υποδοχής.
Ο πατέρας της μικρής απουσίαζε για αρκετούς μήνες μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, καθώς αποτελούσαν τον πρώτο «πυρήνα» ιπτάμενων που εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και μυήθηκε στα μυστικά των Rafale που ήρθαν στις 19 Ιανουαρίου 2022, στην κατοχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Παρά το δριμύτατο ψύχος, αρχικά ο ήχος και στη συνέχεια η εντυπωσιακή εμφάνιση των έξι Rafale «ζέσταναν» όσους βρέθηκαν στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Οι έξι «ριπές ανέμου» με τα μπλε διακριτικά της HAF στα φτερά τους προσγειώθηκαν το ένα μετά το άλλο, τροχοδρόμησαν και στάθμευσαν ενώπιον του Πρωθυπουργού, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και πλήθους κόσμου. Και μόνο η εικόνα των Rafale με τον επιθετικό σχεδιασμό, τα canards και τους δύο κινητήρες έφτανε για να αντιληφθεί όποιος ήταν εκεί ότι η Πολεμική Αεροπορία περνά σε άλλη εποχή.
Τρία χρόνια μετά, ο χαρακτηρισμός «game changer», o οποίος αποδόθηκε στα γαλλικά μαχητικά πριν καν φτάσουν στην Ελλάδα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Είτε πρόκειται για τις αντιδράσεις των γειτόνων είτε κυρίως για όσους έχουν δει «επί του πεδίου» τις δυνατότητες των δικινητήριων μαχητικών, «τι μπορούν να κάνουν στον αέρα» όπως λένε χαρακτηριστικά οι χειριστές τους.
Στις 9 Ιανουαρίου προσγειώθηκε στην Τανάγρα και προστέθηκε στο οπλοστάσιο της 332 Πολεμικής Μοίρας «ΓΕΡΑΚΙ», το εικοστό τέταρτο Rafale, το τελευταίο από τα έξι μαχητικά της συμπληρωματικής συμφωνίας, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα απόκτησης των γαλλικών μαχητικών. Ένα πρόγραμμα το οποίο προχώρησε με υποδειγματικό τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα σε χρόνο ρεκόρ.
Τον Αύγουστο του 2020, η Πολεμική Αεροπορία έστειλε το επίσημο αίτημα για την αγορά 18 Rafale και μόλις έξι μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2021, υπεγράφη η σχετική σύμβαση. Ένα χρόνο μετά η HAF παρέλαβε τα πρώτα έξι μαχητικά, ενώ ήδη είχε προηγηθεί στη Γαλλία η «fast track» εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών.
Τον Μάρτιο του 2022 υπεγράφη η συμπληρωματική συμφωνία για την απόκτηση ακόμη 6 μαχητικών. Ήδη, ταυτόχρονα με την έλευση των πρώτων Rafale η Πολεμική Αεροπορία είχε παραλάβει όχι μόνο απόθεμα ανταλλακτικών, αλλά κυρίως τα όπλα των μαχητικών, μεταξύ των οποίων και τους πανίσχυρους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor. Του όπλου που μετατρέπει τα Rafale σε φόβητρο και αναγκάζει τους γείτονες να αναζητούν «αντίδοτο».
Αν και αρχικά είχαν αναφερθεί ειρωνικά στην απόκτηση των μαχητικών 4,5 γενιάς από την HAF, στο πέρασμα του χρόνου άλλαξαν στάση. «Η Ελλάδα νομίζει ότι κέρδισε κάτι με τα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη που αγόρασε. Τα όπλα που απέκτησαν είναι πάρα πολλά για κανονική άμυνα, αλλά πολύ λίγα για την Τουρκία», έσπευσε να δηλώσει ο τότε υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Όμως, η εικόνα που έφτανε στη συνέχεια στο τουρκικό επιτελείο από την αλλαγή των συσχετισμών επέφερε ανησυχία στην Άγκυρα. Και πλέον η TUAF στρέφεται στα Typhoon Eurofighter, πιέζοντας για ταυτόχρονη αποδέσμευση των Meteor.
Τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έχουν ήδη «γράψει» περισσότερες από 5.000 ώρες πτήσης, ενώ οι ιπτάμενοι της Μοίρας έχουν περάσει πολλαπλάσιες ώρες στον εξομοιωτή εκπαιδευόμενοι πάνω στο τελευταίας τεχνολογίας μαχητικό. Έχουν ήδη αφήσει «δείγματα γραφής» με την απόλυτη αεροπορική υπεροχή που έχουν επιτύχει σε όλες τις ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, τόσο εντός αλλά πλέον και εκτός συνόρων.
Σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 8 μήνες από τότε που τα πρώτα έξι Rafale τροχοδρόμησαν για πρώτη φορά στην Τανάγρα, ολοκληρώθηκε η πρώτη επιχειρησιακή αξιολόγηση IOC (Initial Operational Capability) από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας με το κλιμάκιο Αξιωματικών να βαθμολογεί με άριστα την 332 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ».
15 μήνες έπειτα από την απόκτηση τους μεταστάθμευσαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα για να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της HAF «ΗΝΙΟΧΟΣ 23», μαζί με συμμαχικά αεροσκάφη.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε η τελική επιχειρησιακή αξιολόγηση FOC (Final Operational Capability) της 332 Πολεμικής Μοίρας «ΓΕΡΑΚΙ» από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Η Μοίρα πέρασε με άριστα και αυτό τον έλεγχο που αφορούσε την επιχειρησιακή της ικανότητα, υποστήριξη και διαλειτουργικότητα σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα κληθεί να εκτελέσει, με αποτέλεσμα την πλήρη πλέον ένταξή της στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η τελευταία εμφατική παρουσία των Rafale τον περασμένο Νοέμβριο στο «Top Gun» σχολείο του ΝΑΤΟ TLP, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, στο οποίο συμμετείχαν για πρώτη φορά τα γαλλικά μαχητικά, ήταν μια ακόμα απόδειξη ότι δίκαια χαρακτηρίζονται «game changer». Όπως αποκάλυψε το Onalert.gr, τα «γεράκια» της 332 Μοίρας κυριάρχησαν τόσο σε ποσοστά «kills» όσο και σε ποσοστά επιβίωσης έναντι όλων.
Τα τρία αυτά χρόνια οι ιπτάμενοι και τεχνικοί εκπαιδεύτηκαν εντατικά σε κάθε μορφή εναέριας μάχης και μυήθηκαν σε όλα τα όπλα που μπορούν να φέρουν τα Rafale, μεταξύ των οποίων και οι πανίσχυροι τελευταίας τεχνολογίας πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor.
Εξοικειώθηκαν με το τελευταίας τεχνολογίας radar AESA RBE2 AA, το υπερσύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA και το μεγάλο οπλικό φορτίο που μπορούν να μεταφέρουν. Έδειξαν επίσης ότι μπορούν να κυριαρχούν σε όλες τις εναέριες μάχες, στις οποίες συμμετείχαν τόσο με τα Viper όσο και με τα υπόλοιπα μαχητικά της HAF. Τα Rafale αποτελούν χωρίς αμφιβολία το πιο ισχυρό οπλικό σύστημα αποτροπής που διαθέτουν στη «φαρέτρα» τους οι Ένοπλες Δυνάμεις με το μεγάλο πλέον «στοίχημα» να είναι η υποστήριξη τους, ώστε να διατηρηθούν οι πολύ υψηλές διαθεσιμότητες.
Πηγή: Κώστας Σαρικάς / OnAlert.gr
To άρθρο Τρία χρόνια στη «φαρέτρα» της Πολεμικής Αεροπορίας τα μαχητικά Rafale δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Ελλάδα – NewsIT Read More