Κατηγορηματικός ότι δεν προβλέπεται σεισμός άνω του 6,1 Ρίχτερ στην περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, εμφανίστηκε σήμερα Σάββατο (08.02.25) ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου.
«Το μέγιστο μέγεθος που περιμένουμε είναι της τάξεως του 6 Ρίχτερ» σημείωσε ο καθηγητής για να εξηγήσει πως το ρήγμα στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης που δίνει τους σεισμούς το τελευταίο διάστημα, έχει διαστάσεις και ιστορικό που δικαιολογεί έναν σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ.
Όποιος έχει μιλήσει για μεγαλύτερα μεγέθη «προφανώς δεν έχει γνώση των τοπικών συνθηκών των ρηγμάτων στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής» ανέφερε μιλώντας στο Mega.
Ωστόσο, ο καθηγητής σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα νέο στοιχείο που πρέπει να εξετάσουν οι επιστήμονες.
Ενώ μέχρι προχθές, οπότε και σημειώθηκαν τα 5,2 Ρίχτερ, η πιθανότητα να γίνει ένας σεισμός της τάξεως του 6 Ρίχτερ ήταν αρκετή μεγάλη, «τώρα με το τελευταίο τριήμερο δεν περάσαμε τα 5,2 Ρίχτερ. Αυτό έχει σημασία γιατί από το περασμένο Σαββατοκύριακο μέχρι και πριν από τρεις ημέρες. κάθε ημέρα είχαμε μία αύξηση της τάξεως του 0,1 και 0,2 Ρίχτερ.
Ενώ τις τελευταίες τρεις ημέρες δεν έχουμε αύξηση και μάλιστα έχουμε μία μικρή μείωση ίσως και κάποια μικρότερη συχνότητα των σεισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά για να σημειώσει πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ειδικοί.
«Είναι καινούριο στοιχείο, των τελευταίων δύο ημερών και με βάση αυτό θα πρέπει να πορευτούμε για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση» είπε.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει το 1956 το μεγάλο σεισμό «δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει τώρα ένα τέτοιο γεγονός. «Χρειάζεται τουλάχιστον άλλους δύο με τρεις αιώνες για να ξαναφορτίσει και να δώσει ξανά τέτοιο γιγαντιαίο σιεισμό» εξήγησε.
Τα δύο σενάρια
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπανικολάου με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει σε δύο πιθανότητες.
Είτε να συμβεί ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ, ένα σενάριο, ωστόσο, που φαίνεται να απομακρύνεται μετά τις εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών ή να διατηρηθεί το επόμενο διάστημα η σεισμική δραστηριότητα, δίνοντας σεισμούς με «ταβάνι» τα 5,2 Ρίχτερ. Δυστυχώς, όμως αυτή η σεισμική δραστηριότητα, όπως εξήγησε, «θα κρατήσει για πολλές εβδομάδες, ίσως και λίγους μήνες, ακόμα και μέχρι το Πάσχα. Και αυτό είναι ανησυχητικό».
Στην περίπτωση που η κατάσταση αποκλιμακωθεί, αυτό σημαίνει πως θα μειωθεί το μέγεθος των σεισμών, «αλλά, κυρίως, ότι θα μειωθεί η συχνότητά τους».
Τέλος, έκανε λόγο για ακραία σενάρια που διαδίδονται κατά κανόνα από μη ειδικούς.
Νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ το απόγευμα
Στις 18:29 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 19μ χιλιόμετρα νότιο, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Δείτε παρακάτω την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών
«Καταιγίδα» σεισμών το πρωί
Το πρωί του Σαββάτου (08.02.25) η Σαντορίνη ταρακουνήθηκε και πάλι από πέντε σεισμούς μέσα σε 40 λεπτά της τάξεως των 4 Ρίχτερ στις 10.16, 4,6 Ρίχτερ στις 10.36, 4,9 Ρίχτερ στις 11.00, 4, Ρίχτερ στις 11.07, 4,3 Ρίχτερ στις 11.10 και 4,6 στις 11.14, ενώ είχαν προηγηθεί τρεις δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα.
Στις 10:16 η δόνηση των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε σε απόσταση 234 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 10.36 η δόνηση των 4,6 Ρίχτερ έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, σε απόσταση 234 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Στις 11:00 η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε σε απόσταση 234 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 11.10 ο σεισμός των 4,3 Ρίχτερ έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 11.14 ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.
Στις 03.52 σημειώθηκε σεισμός 4,4 βαθμών Ρίχτερ 17 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού με το εστιακό του βάθος να είναι 9,6 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν μέσα σε τρία λεπτά δύο σεισμοί 4,1 Ρίχτερ (στις 5.08 και 5.11).
Ο πρώτος είχε επίκεντρο 26 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αρμοργού και είχε 12,2 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και ο δεύτερος είχε επίκεντρο 26 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό του βάθος ήταν 10,1 χιλιόμετρα.
Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη κι Αμοργό μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή
Κλειστά μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (14.02.25) θα παραμείνουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, εν μέσω της «καταιγίδας» σεισμών στη Σαντορίνη κι ευρύτερα στις Κυκλάδες.
Αυτό αποφάσισε η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου που συνεδρίασε εκ νέου σήμερα, Σάββατο, αξιολογώντας την πορεία των σεισμών στη Σαντορίνη.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς κι εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
-Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
–Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
–Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
-Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
-τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.
To άρθρο Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Δεν προβλέπεται δόνηση άνω των 6 Ρίχτερ – Τα δύο σενάρια, το νέο στοιχείο και τι ανησυχεί τους σεισμολόγους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Ελλάδα – NewsIT Read More