Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο εμπάργκο προς το ρωσικό πετρέλαιο, την ώρα που ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του επιμένουν στη διατήρηση της ίδιας παραγωγής και τον Ιούνιο. Αυτά τα δυο γεγονότα έφεραν νέα αύξηση στην τιμή πετρελαίου Brent που κινείται αυτή τη στιγμή πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι. Η άνοδος που σημειώθηκε πλησίασε στο 3% ενώ αθροιστικά το τελευταίο 48ωρο σημειώθηκε άνοδος στην τιμή του πετρελαίου που έφτασε στο 7%.
Τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους, είχαν τηλεδιάσκεψη κατά την οποία αποφάσισαν να διατηρήσουν τον στόχο για τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής στα 432.000 βαρέλια την ημέρα και τον Ιούνιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχυθεί περαιτέρω η τιμή του πετρελαίου. Η επόμενη τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου.
«Ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να προμηθεύσει επιπλέον πετρέλαιο για να επιλύσει τυχόν στενότητα της αγοράς, καθώς είναι ικανοποιημένοι με τις τιμές που παραμένουν πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι», ανέφερε στο CNBC ο Ατζάι Παρμάρ, αναλυτής της ICIS. «Οποιαδήποτε σημαντική αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ θα απειλήσει τις υψηλές τιμές, και έτσι, αντί αυτού, αναμένεται να συνεχίσουν με την αργή ανάκτηση του μεριδίου αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022», πρόσθεσε.
Το μεγάλο παζάρι για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – «Πονοκέφαλος» το κύμα ακρίβειας στην ΕΕ
Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα που ετοιμάζεται θα απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσης του ρωσικού «μαύρου χρυσού» από τις χώρες-μέλη. Προηγήθηκαν εντατικές διαπραγματεύσεις, με αρκετά κράτη-μέλη να προβάλλουν αντιρρήσεις λόγω του αντίκτυπου της απόφασης αυτής στις οικονομίες τους.
Η αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 38%, φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη δική της περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Η συνολική οικονομική παραγωγή για τις χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ενώ ο πληθωρισμός έτρεχε με εκρηκτικό ρυθμό 7,5% τον περασμένο μήνα, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κορυφαίοι οικονομικοί δείκτες, αναβοσβήνουν…ήδη με κόκκινο χρώμα, όπως χαρακτηριστικά γράφει το Fortune. Τη Δευτέρα, οικονομολόγοι της εταιρείας ερευνών αγοράς IHS Markit ανέφεραν ότι η δραστηριότητα του Απριλίου στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης επεκτάθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών, ασκώντας περαιτέρω πίεση στο ευρώ.
Καλπάζουν οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα
Απόρροια όλων των παραπάνω, είναι η διαρκώς αυξανόμενη τιμή των καυσίμων και στην Ελλάδα. Οι τιμές στις αντλίες συνεχίζουν να… τραβούν την ανηφόρα κι αυτό καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τετάρτης (4/5), η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε στα 2,127 ευρώ το λίτρο. Η τιμή του diesel κίνησης διαμορφώνεται στο 1,885 ευρώ το λίτρο, τιμή η οποία μαζί με την επιδότηση στο 2,035 ευρώ, αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Πηγή newsbomb.gr