City24.gr
Aa
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • FOOD & DRINK
  • LIFE & STYLE
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
  • MAGAZINE
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • ΑΝΔΡΑΣ
    • FUN TIME
    • GOSSIP
Reading: Θεσσαλονίκη: 15 θετικά δείγματα σε στρεπτόκοκκο στο νηπιαγωγείο της 5χρονης που πέθανε – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Μοιράσου
City24.gr
Aa
Search
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • FOOD & DRINK
  • LIFE & STYLE
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
  • MAGAZINE
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • ΑΝΔΡΑΣ
    • FUN TIME
    • GOSSIP
Have an existing account? Sign In
Follow US
City24.gr > ΕΛΛΑΔΑ > Θεσσαλονίκη: 15 θετικά δείγματα σε στρεπτόκοκκο στο νηπιαγωγείο της 5χρονης που πέθανε – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 15 θετικά δείγματα σε στρεπτόκοκκο στο νηπιαγωγείο της 5χρονης που πέθανε – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Newsroom
Newsroom 23 Μαΐου 2025
Ενημερώθηκε 2025/05/23 at 9:00 ΜΜ
Μοιράσου
Μοιράσου

Νηπιαγωγείο

Με αφορμή το περιστατικό του θανάτου ενός 5χρονου κοριτσιού από  διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α στη Θεσσαλονίκη, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ελέγχους παίρνοντας δείγματα από 85 άτομα, 43 γονείς παιδιών και εργαζομένων του νηπιαγωγείου και 42 παιδιά.

Ελέγχους στο 3ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας στην Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) σε κοριτσάκι 5 ετών που δυστυχώς κατέληξε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στόχος της δράσης ήταν:

- Advertisement -
Ad image
  • Ο έλεγχος του συνόλου των μαθητών και του προσωπικού του νηπιαγωγείου με ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου (streptest) και παραπομπή των ατόμων με θετικό τεστ στον ιατρό τους και
  • Ενημέρωση των γονέων των μαθητών και του προσωπικού του νηπιαγωγείου σχετικά με τη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα που μπορεί να προκαλέσει και τα μέτρα πρόληψής διασποράς του νοσήματος. Επίσης, ενημέρωση σχετικά με την διαχείριση του κρούσματος διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (iGAS) σε σχολική μονάδα.

Στο νηπιαγωγείο ελέγχθηκαν τριάντα ένας ενήλικες (γονείς παιδιών και εργαζόμενοι). Επίσης ελέγχθηκαν είκοσι επτά παιδιά (μαθητές και αδέλφια). Επιπλέον, ελήφθησαν δείγματα από δώδεκα γονείς και δεκαπέντε μαθητές από κοντινές σχολικές δομές.

Συνολικά, ελήφθησαν δείγματα από ογδόντα πέντε άτομα, σαράντα τρεις ενήλικες και σαράντα δύο παιδιά.

Τελικά, βρέθηκαν δεκαπέντε άτομα θετικά στο ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτόκοκκου (streptest), ποσοστό 18%. Ειδικότερα, στο νηπιαγωγείο, θετικό στο streptest ήταν το 23% των παιδιών. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των θετικών παιδιών και ενηλίκων ήταν υγιείς φορείς και όχι κρούσματα.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι «στο συγκεκριμένο τμήμα νηπιαγωγείου, όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, υπήρχε αυξημένη φορεία στρεπτοκόκκου ομάδας Α. Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον έλεγχο της συγκεκριμένης έξαρσης κρουσμάτων.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό και την προβολή πληροφοριών που αφορούσαν σε συσχέτιση του κρούσματος διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α με εμβόλιο, και οι οποίες αναπαράχθηκαν μέσω δημοσιευμάτων ή αποσπασμάτων εκπομπών από ΜΜΕ, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι δεν υφίσταται εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου και φυσικά δεν συνδέεται με κανέναν θάνατο παιδιού.

Παράλληλα, σημειώνεται η ανάγκη δέουσας προσοχής στην αξιολόγηση και την επιστημονική τεκμηρίωση των δεδομένων, με σεβασμό στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς τα ΜΜΕ αποτελούν σημαντικό πυλώνα υποστήριξης της επιστήμης και της διάχυσης της επιστημονικής πληροφορίας.

To άρθρο Θεσσαλονίκη: 15 θετικά δείγματα σε στρεπτόκοκκο στο νηπιαγωγείο της 5χρονης που πέθανε – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

 Ελλάδα – NewsIT Read More 

 

 

Newsroom 23 Μαΐου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

You Might Also Like

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Κλείδωσε στο σπίτι του την πρώην σύζυγό του και το παιδί τους – Το ανήλικο καλούσε σε βοήθεια

23 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

«Ήταν θέμα αδυναμίας του συστήματος, δεν εξαπατήθηκαν», απαντά η δημοσιογράφος και Pr για τα πολυτελή ταξίδια που «πουλούσε»

23 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Νεκρός 70χρονος σε τουριστικό σκάφος

23 Μαΐου 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός αύριο: «Εισβολή» αφρικανικής σκόνης και καύσωνα – Τοπικές βροχές σε Μακεδονία και Ήπειρο

23 Μαΐου 2025

City24.gr

  • Προβληθείτε στο City24.gr
  • Αποστολή Δελτίων Τύπου
  • Επικοινωνία
  • A.M. eMedia: 14483
City24.gr

© 2025 City24.gr. All Rights Reserved. Developed & Hosted by 19CLOUDS

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?