Η τιμή του σιταριού σημείωσε άλμα στις διεθνείς αγορές μετά την απαγόρευση της εξαγωγής σιτηρών που αποφάσισε η Ινδία. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, ο δείκτης αναφοράς για το σιτάρι αυξήθηκε έως και 5,9% στο Σικάγο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.
Η απαγόρευση των εξαγωγών έρχεται μετά τον καύσωνα που έπληξε τις καλλιέργειες σιταριού στην Ινδία με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μέρος της σοδειάς της σε μια κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση της Ινδίας διευκρίνησε ότι θα εξακολουθήσει να επιτρέπει τις εξαγωγές προς χώρες υποστηριζόμενες από πιστωτικές γραμμές που έχουν ήδη εκδοθεί και προς χώρες που χρειάζονται το σιτάρι για την επισιτιστική τους ασφάλεια.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας δήλωσαν επίσης ότι η απαγόρευση δεν είναι μόνιμη και θα μπορούσε να αναθεωρηθεί. Ωστόσο, η απόφαση επικρίθηκε από τους υπουργούς γεωργίας της Ομάδας των Επτά (G7) κρατών που συναντώνται στη Γερμανία.
«Αν αρχίσουν όλοι να επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές ή να κλείνουν τις αγορές, αυτό θα επιδεινώσει την κρίση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός τροφίμων και γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ.
Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο μετά την Κίνα, αλλά ο όγδοος εξαγωγέας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς της πωλείται στις εγχώριες αγορές. Ωστόσο οι εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας έπεσαν κατακόρυφα μετά τη ρωσική εισβολή. Και με την ξηρασία και τις πλημμύρες να απειλούν τις καλλιέργειες άλλων μεγάλων παραγωγών, οι έμποροι ανέμεναν ότι οι προμήθειες από την Ινδία θα κάλυπταν μέρος της έλλειψης. Όπως αναφέρει το BBC, πριν από την απαγόρευση η Ινδία είχε ως στόχο να στείλει φέτος 10 εκατομμύρια τόνους σιταριού.
Η στροφή της Ινδίας στις εξαγωγές σιταριού
Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου της Ινδίας δήλωσαν στο BBC ότι ήταν αισιόδοξοι για την αύξηση των εξαγωγών σιταριού της χώρας. Επανέλαβαν τη δήλωση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ότι «η Ινδία είναι έτοιμη να θρέψει τον κόσμο».
Έτσι, η απαγόρευση αποτελεί μια σημαντική πολιτική στροφή. Υποδηλώνει επίσης τις ανησυχίες της κυβέρνησης για την άνοδο των τιμών στο εσωτερικό της χώρας. Η Ινδία έχει προσπαθήσει να πάρει απαλλαγή από έναν κανόνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δυσκολεύει τις χώρες να εξάγουν δημητριακά τα οποία -όπως κάνει συνήθως η ινδική κυβέρνηση- αγοράζονται σε σταθερή τιμή από τους αγρότες για τα επίσημα αποθέματα. Ορισμένες χώρες φάνηκαν πρόθυμες να βοηθήσουν την Ινδία να βρει έναν τρόπο να εξάγει το σιτάρι της.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων υποχώρησαν ελαφρώς τον Απρίλιο, αλλά παραμένουν σχεδόν 30% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, μαζί με την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο. Αυτό έχει αναγκάσει τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας, να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών.
Αυτό, με τη σειρά του, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, με ορισμένους σχολιαστές να προειδοποιούν για ύφεση. Την Κυριακή, ο Λόιντ Μπλάνκφεϊν, ο επικεφαλής της Goldman Sachs, δήλωσε ότι υπάρχει «πολύ, πολύ υψηλός κίνδυνος» ύφεσης στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Τα σχόλια του στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS έγιναν την ίδια ημέρα που οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για φέτος και το επόμενο έτος.
ΠΗΓΗ: BBC
ertnews.gr