Οι θερμοκρασίες αρχίζουν να «αγγίζουν κόκκινο» το ίδιο, όμως, και οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλώντας δισταγμό για τη χρήση των κλιματιστικών. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, αναζητούμε τρόπους να ρίξουμε τη θερμοκρασία σπίτι μας, χωρίς όμως να το πληρώσουμε ακριβά μετά.
Ο κ. Γιάννης Μήτρος, μηχανολόγος μηχανικός και σύμβουλος ενέργειας, προτείνει τρόπους για να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες με οικονομικότερο, αλλά, και οικολογικότερο τρόπο.
Όπως εξήγησε ο κ. Γιάννης Μήτρος υπάρχουν τα ενεργητικά και τα παθητικά συστήματα για να επηρεάσουμε τη θερμοκρασία του χώρου. Τα ενεργητικά συστήματα απαιτούν καύση ενέργειας, ενώ τα παθητικά δεν χρειάζονται κάποιο μηχανισμό. Η τάση της εποχής, λοιπόν, είναι να ενθαρρυνθεί η χρήση των παθητικών συστημάτων ιδιαίτερα στην εποχή ενεργειακής κρίσης.
Πώς θα καταφέρουμε όμως να έχουμε ένα δροσερό σπίτι χωρίς κλιματισμό; Ο κ. Γιάννης Μήτρος μας δίνει επτά τρόπους:
- Φροντίζουμε την ημέρα να έχουμε κλειστά τα παντζούρια, ώστε να μειώνουμε την εισροή ηλιακής ακτινοβολίας που επηρεάζει τη θερμοκρασία του σπιτιού.
- Αντίστοιχα τη νύχτα, που ο αέρας είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το μεσημέρι, μπορούμε να ανοίγουμε όλα τα παράθυρα, ώστε να υπάρχει φυσικός και διαμπερής αερισμός του χώρου και να γίνει ανανέωση του θερμού αέρα.
- Κατά τις ώρες που ο ήλιος είναι εντονότερος κατεβάζουμε τις τέντες ή χρησιμοποιούμε άλλου τύπου σκίαστρα όπως πέργκολες για να εμποδίσουμε τον ήλιο.
- Επιλέγουμε αναρρηχητικά ή ψηλά φυτά για το μπαλκόνι, καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται εμπόδιο στην επαφή του ηλίου με τα δομικά υλικά του σπιτιού που θερμαίνουν τον εσωτερικό αέρα του κτηρίου.
- Τα φωτεινά χρώματα, στους εξωτερικούς τοίχους και κυρίως το λευκό απωθούν την ηλιακή ακτινοβολία (παράδειγμα αποτελεί το λευκό χρώμα στο εξωτερικό των σπιτιών στις Κυκλάδες).
- Η μόνωση, τόσο στις προόψεις, όσο και στην οροφή του κτηρίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους, κάτι που αποσχολεί ιδιαίτερα τις περιπτώσεις νεόδμητων σπιτιών.
- Μία λύση ανάγκης, μπορεί να είναι και το να βρέξουμε το πάτωμα του μπαλκονιού, καθώς η εξάτμιση του νερού παίρνει μαζί της θερμότητα.
Σε περίπτωση που η χρήση κλιματιστικού είναι επιτακτική συνιστάται η λογική του χρήση και όχι η λειτουργία του σε πολύ χαμήλες θερμοκρασίες για πολλές ώρες.
Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το να γνωρίζουμε ότι τα κλιματιστικά τεχνολογίας Inverter, αλλά και η υψηλότερη ενεργειακή κλάση έχουν οικονομικότερη απόδοση. Κατά συνέπεια, αν κάποιος επιθυμεί να προβεί σε μία νέα αγορά κλιματιστικού ή στην ανανέωση του θα ήταν καλό να απευθυνθεί σε ειδικό ή να κάνει μία αναζήτηση για τα χαρακτηριστικά της συσκευής που θα αγοράσει.
Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, (Παρασκευή 27/5) ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την υποδοχή αιτήσεων καταναλωτών, ώστε να λάβουν επιδότηση για την αλλαγή των παλιών ηλεκτρικών τους συσκευών με νέα, λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα.
Επιμέλεια-Συνέντευξη: Βέρα Ζάγκαλη
Πηγή Ertnews.gr