Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε στη Βουλή η συζήτηση για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία παρέθεσε, ως εισηγητής, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.
Όπως αρχικά επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα:
«Η χθεσινή ομιλία σας στην Επιτροπή Οικονομικών ήταν αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο αναλύετε στην Κυβέρνηση την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και των προτεραιοτήτων που θέτετε με την πολιτική σας.Αναφερθήκατε στα «κόκκινα δάνεια» σαν να πρόκειται για απλάαριθμητικάδεδομένα. Πίσω, όμως, από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κρύβονται ανθρώπιναδράματα.Το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» δεν αποτελεί απλόλογιστικό πρόβλημα των ισολογισμών των τραπεζών. Ούτε λύνεται μέσω της υποτιθέμενης «εξυγίανσης» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κρύβοντάς το κάτωαπότοχαλί των servicers Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τόνισα, κατά τη χθεσινή εισήγησή μου, ότι συνιστά πρόκληση προς το μέσο πολίτη η χορήγηση υψηλότατωνbonus αποδοχών στα μεγαλοστελέχη των τραπεζών».
Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αδυναμίας των επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε φθηνό τραπεζικό δανεισμό, τονίζοντας ότι: «Πού αποτυπώνονται άραγε τα υποτιθέμενα«εξαιρετικάαποτελέσματα» στους τραπεζικούς ισολογισμούς;Μήπως στη διοχέτευση επαρκών κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία;Κάθε άλλο…Η ροή της τραπεζικής χρηματοδότησης είναι εξαιρετικά περιορισμένη και είναι διάχυτος ο φόβος μεταξύ των επιχειρήσεων, οι οποίες αναμένουν επιδείνωση της διαθεσιμότητας κεφαλαίων στο εγγύς μέλλον, τη στιγμή που η όποια αναπτυξιακή πορεία εκμηδενίζεται λόγω της υπέρογκης αύξησης του κόστους παραγωγής.Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το κόστος βιομηχανικής παραγωγής παρουσιάζει μόνο τον Απρίλιο αύξηση ύψους 48,8% στη χώρα μας, ενώ το αντίστοιχο κόστος αγροτικής παραγωγής αύξηση άνω του 30%».
Επί των διατάξεων του νομοσχεδίου για το ΤΧΣ, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπογράμμισε ότι: «Οι αντιρρήσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αφορούν τη συνολικήκυβερνητικήστρατηγική στον τραπεζικό τομέα, η οποία συμπυκνώνεται σε μια φράση:Αξιοποίηση του Ταμείου από πλευράς της Κυβέρνησης της Ν.Δ.για να κερδίσουν οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.Όπως τονίστηκε, η ζημιά, που προκλήθηκε για το Δημόσιο, από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς συνιστά άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ και η θέσπιση ασυλίας για τη Διοίκηση του Ταμείου ήρθε ως επιστέγασμα. Στόχος του νομοθετήματος, ως προς το ΤΧΣ, είναι η αποεπένδυση, η αποχώρηση του Δημοσίου και η πλήρης επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα.
Άραγε πώς θα προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον πλέον, δεδομένης της συνεχιζόμενα υψηλής έντασης των προβλημάτων στο πεδίο, για παράδειγμα, των μηεξυπηρετούμενωνδανείων;Περαιτέρω, η αποεπένδυση ορίζεται πλέον ως «σκοπός» και όχι ως αρμοδιότητα του Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να διαθέτει τις μετοχές του χωρίςναλαμβάνειυπόψητοδημόσιοσυμφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρχήσεβασμού του δημοσίου συμφέροντος δενπεριλαμβάνεται πλέον μεταξύ των αρχών που διέπουν τις αποφάσεις του ΤΧΣ για αποεπένδυση».