Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και Κέντρων Υγείας πραγματοποίησε 2ωρη στάση εργασίας (10:00-12:00) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας (ωρα:11:00).
Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ο πρόεδρος του Σωματείου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και τα προβλήματα που ταλανίζουν τη μεγαλύτερη δημόσια υγειονομική δομή της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδικότερα, αφού ευχαρίστησε τους πολίτες, τους φορείς, τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των συλλόγων-σωματείων-εργατικών κέντρων και τους εκπροσώπους του ά και β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης για την παρουσία τους στην συγκεκριμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ανέφερε τις προσπάθειες του Σωματείου να πληροφορήσει τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, 5η Υ.Πε, τοπικοί βουλευτές, Διοίκηση Γ.Ν. Λαμίας) και την τοπική κοινωνία (Μ.Μ.Ε, Τοπική Αυτοδιοίκηση) για τα προβλήματα του Γ.Ν. Λαμίας.
Επίσης, ο πρόεδρος έκανε λεπτομερής αναφορά σε ποσοστά κάλυψης των οργανικών θέσεων του μόνιμου προσωπικού (κάλυψη των οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού όλων των κλαδων: 60-65% και ειδικότερα του μόνιμου ιατρικού προσωπικού: 53%) καθώς και σε τμήματα και κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας που, λόγω των αποχωρήσεων-παραιτήσεων ιατρικού προσωπικού, αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα (το Αναισθησιολογικό Τμήμα: 3 (τρείς) μόνιμοι ιατροί αντί για 8 (οκτώ) που προβλέπει το οργανόγραμμα, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών: 5 (πέντε) μόνιμοι ιατροί αντί για 9 (εννέα), η Ουρολογική Κλινική: 1 (ένας) μόνιμος ιατρός και 1 (ένας) με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου-δελτίο παροχής υπηρεσιών-μπλοκάκι αντί για 5 (πέντε), η Πνευμονολογική Κλινική: 3 (τρείς) μόνιμοι ιατροί από τους οποίους οι 2(δυο) σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και ο 1(ενας) προς συνταξιοδότηση αντί για 7 (επτά), η Παιδιατρική κλινική:2 (δυο) μόνιμοι ιατροί από τους οποίους ο 1(ενας) σε απόσπαση αντί για 6 (έξι) και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο: παραιτήσεις 2 (δύο ) ιατρών το τελευταίο 6μηνο και μερική παύση λειτουργίας).
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην προβληματική λειτουργία των Τμημάτων του Ακτινοδιαγνωστικού και των νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων, στα οποία, λόγω της υποστελέχωσης τους (8 εργαζόμενοι εν ενεργεία αντί για 33 που προβλέπει το οργανόγραμμα), παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα εξουθένωσης του προσωπικού (οφειλές εκατοντάδων ημερών κανονικής άδειας και ρεπό). Μάλιστα, ο πρόεδρος τόνισε ότι, λόγω των αναρρωτικών αδειών κάποιων εργαζομένων, οι ανάγκες του Νοσοκομείου, όσον αφορά τις απεικονιστικές εξετάσεις, καλύφθηκαν αρκετές φορές από ιδιωτικά κέντρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξυπηρέτηση των πολιτών (πρόσθετη οικονομική δαπάνη).
Ειδική αναφορά έγινε στο πρόβλημα της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Ο πρόεδρος του Σωματείου συγκεκριμένα ανέφερε ότι το άδικο, εκδικητικό και χωρίς υγειονομικό όφελος, μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων έχει καταδικάσει σε φτωχοποίηση τους «ήρωες» υγειονομικούς, και έχει στερήσει από το Ε.Σ.Υ (πανελλαδικά τουλάχιστον 7.000 υγειονομικοί) και το Γ.Ν. Λαμίας (τουλάχιστον 25 συνάδελφοι) άκρως απαραίτητο και παραγωγικό προσωπικό. Ενώ λοιπόν, οι προαναφερόμενοι συνάδελφοι προσέφεραν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και η κοινωνία αναγνώρισε την προσφορά τους, παρόλα αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας ενώ η πράξη έχει δείξει ότι τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην υγεία, μεταδίδουν και νοσούν το ιδιο.
Επίσης τονίστηκε ότι το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών, όλο το προηγούμενο διάστημα, αντιμετωπιζόταν από την επίσημη ηγεσία είτε με μετακινήσεις (και εντέλλεσθε) προσωπικού από άλλες υγειονομικές δομές της 5ης Υ.Πε, είτε με εσωτερικές μετακινήσεις, είτε με συνάψεις συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου με ιδιώτες ιατρούς (δελτίο παροχής υπηρεσιών-μπλοκάκι). Επιπλέον, η γενικότερη έλλειψη μόνιμου νοσηλευτικού, διοικητικού, παραϊατρικού, τεχνικού προσωπικού αντιμετωπίστηκε (ελέω κορωνοιού) με προσλήψεις συμβασιούχων συναδέλφων οι οποίοι, εδώ και χρόνια, βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας.
Ο πρόεδρος μίλησε για το κυβερνητικό σχέδιο της απαξίωσης του δημόσιου νοσοκομείου και της ιδιωτικοποίησης της υγείας (με τα Σ.Δ.Ι.Τ) που έχει ήδη δρομολογηθεί πριν από την πανδημία και, αυτή τη χρονική στιγμή, εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Ακόμη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η δημόσια υγεία της ευρύτερης περιοχής νοσεί βαριά και βρίσκεται στην εντατική», κατήγγειλε την επίσημη ηγεσία η οποία, με αίολες εκτιμήσεις και δημιουργική λογιστική αποκρύπτει τα προβλήματα και τις ελλείψεις προσωπικού.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τόσο το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης του Γ.Ν. Λαμίας όσο και τα γενικότερα προβλήματα του Ε.Σ.Υ, ο πρόεδρος έκανε αναφορά στα αιτήματα και τις πάγιες διεκδικήσεις των υγειονομικών, τα οποία είναι:
1) η προκήρυξη ΤΩΡΑ όλων των οργανικών θέσεων των ιατρικών ειδικοτήτων, με κατ επείγουσα προτεραιότητα σε αυτές της ά γραμμής.
2) η επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων που κρίθηκαν άγονες σε παλαιότερους διαγωνισμούς με πιθανή προκήρυξη αυτών των θέσεων στον βαθμό του Διευθυντού, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες θέσεις.
3) οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
4) η άρση της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
5) η αύξηση των αποδοχών και η γενναία χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ αφού δυστυχώς, οι υγειονομικοί συνεχίζουν να είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.
6) η ένταξή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
7) η δημιουργία ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα και η αναστολή-τροποποίηση του νόμου που ορίζει το καθηκοντολόγιο των Δ.Ε νοσηλευτών.
Τέλος, ο πρόεδρος ευχαρίστησε εκ νέου τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στη συγκέντρωση και τόνισε την επιτακτική ανάγκη της βελτίωσης της κατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και στο Ε.Σ.Υ μιας και το χρειάζονται οι 400.000 πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, οι δημότες του Δήμου Λαμιέων αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν και παρέχουν υπηρεσίες υγείας.