Η εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας κορυφώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και πλαισιώθηκε από έναν μαραθώνιο επαφών που είχαν τόσο ο ίδιος πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την παραμονή τους στη Νέα Υόρκη.
Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα της πρωθυπουργικής παρουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές θέσεις βρήκαν ευήκοα ώτα, προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα. Κατά τους ίδιους κύκλους που επικαλείται το Cnn.gr η Ελλάδα έδωσε απάντηση από το βήμα του ΟΗΕ στις «αβάσιμες θέσεις» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με «σοβαρή και συγκροτημένη στάση».
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο Cnn.gr επίσης την «αλλαγή στάσης που επιδεικνύει η ΕΕ έναντι της Άγκυρας». Η Ευρώπη παίρνει θέση, με ορισμένες χώρες μάλιστα, όπως η Γερμανία, να διακινδυνεύουν προνόμια από τις εμπορικές τους συναλλαγές με την Τουρκία, ενώ στον αντίποδα η Αγκυρα απομακρύνεται από τη Δύση εμβαθύνοντας τις σχέσεις της με την Ρωσία του Πούτιν.
Η Αθήνα ωστόσο δεν επαναπαύεται στα διπλωματικά της κέρδη στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει την διπλωματική της αντεπίθεση με διεθνοποίηση των ελληνοτουρκικών.
Οι επόμενοι σταθμοί
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις έναντι της αναθεωρητικής ρητορικής της Τουρκίας σε μία σειρά διεθνών συναντήσεων στις οποίες θα συμμετάσχει το αμέσως προσεχές διάστημα, ξεκινώντας από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τρίτη, στο Ηράκλειο.
Ακολουθεί, στις 30 Σεπτεμβρίου, η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ στο Αλικάντε της Ισπανίας.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 6-7 Οκτωβρίου, στην Πράγα, όπου αναμένεται να δώσει το παρών και ο κ. Ερντογάν. Η Τουρκία είναι μεταξύ των 44 χωρών που προσκλήθηκαν στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο κάποιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, λέγοντας ωστόσο ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση θα κριθεί από τα βήματα που θα κάνει η ελληνική πλευρά. Προς το παρόν δεν υπάρχει προγραμματισμένη μία τέτοια συνάντηση.
Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά στην παρουσία του σε ευρωπαϊκές συναντήσεις κορυφής στο εγγύς μέλλον, κλείνει με τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
Το μήνυμα φιλίας στα τουρκικά και οι κόκκινες γραμμές
Στις επαφές του στα ευρωπαϊκά fora o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει στην ίδια γραμμή που ακολούθησε στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός δεν έστειλε μόνο αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Τουρκίας και συγκεκριμένα προς τον πρόεδρο Ερντογάν να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων. Την ίδια ώρα επιδόθηκε σε μία επίθεση φιλίας προς τον τουρκικό λαό.
Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα τουρκικά στην επίσημη σελίδα «Prime Minister GR» στο Twitter ανέφερε:
«Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Νωρίτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου συνιστά «κόκκινη γραμμή», επισημαίνοντας πως καμία επιθετική κίνηση από πλευράς της γείτονος δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.
«Η Τουρκία επιδίδεται σε μια αναθεωρητική ρητορική. Είναι η τέταρτη ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εκτιμώ ότι δυστυχώς η Τουρκία διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο», είπε ο πρωθυπουργός.
Συνέχισε δε:
«Η Τουρκία αρχίζει να έχει μια περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Απειλεί ότι θα έρθει νύχτα στη χώρα μου. Αυτή δεν είναι λογική ειρηνοποιού, αλλά λογική επιτιθέμενου. Απειλεί διαρκώς την Ελλάδα με casus belli. Πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Μυτιλήνη. Σας ρωτώ: Είναι αυτή η συμπεριφορά σύννομη και σύμφωνη μιας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ που υποτίθεται ότι σέβεται τη Χάρτα του ΟΗΕ; Από αυτό το βήμα θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνες κόκκινη γραμμή, δεν θα την ανεχθούμε, είναι ανυπόστατη και απαράδεκτη».
Πηγή Newsbomb.gr