Η βρετανική οικονομία φαίνεται να οδεύει σε ύφεση καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι συρρικνώθηκε απρόσμενα τον Αύγουστο, γεγονός που αποτυπώνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η πρωθυπουργός Λιζ Τρας στην προσπάθειά της να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Η αδυναμία στη μεταποίηση και οι εργασίες συντήρησης στα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου της Βόρειας Θάλασσας συνέβαλαν σε πτώση κατά 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από τον Ιούλιο και τα στοιχεία έδειξαν με ποιο τρόπο το άλμα στον πληθωρισμό πλήττει τους καταναλωτές. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηδενική ανάπτυξη.
Η αύξηση του ΑΕΠ τον Ιούλιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 0,1% από το 0,2% και στους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, στην πρώτη πτώση του από τις αρχές του 2021 όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.
Πίεσεις στην αγορά ομολόγων
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα κρατικά ομόλογα της Βρετανίας αλλά και η στερλίνα βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων αφού η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε πως θα τερματίσει την έκτακτη παρέμβασή της στην αγορά χρέους.
Η τιμή του 30ετους κρατικού ομολόγου βρίσκεται σε τροχιά πτώσης και η απόδοσή του ακολουθεί την ανιούσα. Περί τις 11 ώρα Ελλάδος, έκανε άλμα έως και 12 μονάδες βάσης, στο 4,92%. Την ίδια ώρα η στερλίνα βλέπει τα αρχικά μεγάλα κέρδη της να περιορίζονται.
Η προθεσμία της Παρασκευής είχε αμφισβητηθεί από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, σε ιδιωτικές συνομιλίες του με εκπροσώπους εμπορικών τραπεζών είχε επισημάνει ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα παραταθεί, αν κριθεί αναγκαίο, για όσο χρειαστεί.
Οι πληροφορίες αυτές έδωσαν ώθηση στη στερλίνα και πρόσφεραν στήριγμα στα ομόλογα. Ωστόσο η κεντρική τράπεζα επισημαίνει πως δεν αλλάζει ο αρχικός προγραμματισμός για τη λήξη του προγράμματος, που εξ αρχής είχε αποφασιστεί να είναι σύντομο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει εκτάκτως στην αγορά κρατικού χρέους βλέποντας το σφυροκόπημα στα κρατικά ομόλογα να απειλεί με κατάρρευση ιδιωτικά συνταξοδοτικά ταμεία της χώρας. Το βρετανικό ενεργητικό μπήκε στο στόχαστρο αμέσως μόλις η κυβέρνηση της Λιζ Τρας ανακοίνωσε ένα σχέδιο τεράστιων φοροελαφρύνσεων χωρίς να εξηγήσει πώς ακριβώς θα το χρηματοδοτήσει.
Στη συνέχεια και υπό το βαρός των εξελίξεων η κυβέρνηση υπαναχώρησε, ανακοινώνοντας πως δεν θα καταργηθεί τελικά ο ανώτατος συντελεστής του 45% για την υψηλότερη κλίμακα εισοδημάτων.
H πρόβλεψη αυτή είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τις αγορές, αλλά και σε κοινωνικό – πολιτικό επίπεδο, αφού θεωρήθηκε ένα «δώρο» στους πλουσίους, σε μία περίοδο που τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα παλεύουν με την κρίση κόστους ζωής.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More