Χρήσιμες πληροφορίες για το αντιγριπικό εμβόλιο σε σχέση με νόσηση από κορονοϊό παρέχει το Υπουργείο Υγείας με νέα του εγκύκλιο. Ήδη οι οδηγίες κοινοποιήθηκαν από το υπουργείο προς τους αρμόδιους φορείς.
Ειδικότερα, η νέα αυτή εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας δίνει κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου, αλλά και η συγχορήγησή του με το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Έτσι, οι προσωπικοί αλλά και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί λαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες για τη συγχορήγηση του εμβολίου για τη γρίπη με το αντίστοιχο για τον κορονοϊό, αλλά και τι γίνεται εάν κάποιος έχει προσβληθεί από Covid-19 την εποχή που πρέπει να κάνει το αντιγριπικό.
Στην εγκύκλιο, την οποία υπογράφει το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται πως υπάρχει ανάγκη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και άλλες «ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, που χρήζουν εμβολιασμού.
«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός εφαρμόζεται στα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Εμβόλια για τη γρίπη και τον κορονοϊό
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου θα πρέπει να γίνεται με τη χρήση του κωδικού διάγνωσης «κατά icd 10 – Z25.1» (ανάγκη ανοσοποίησης έναντι της γρίπης).
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Ο εμβολιασμός δύναται να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δε πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Ο εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.
Συγχορήγηση με εμβόλιο, αλλά και σε σχέση με νόσηση Covid
Στην εγκύκλιο, δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη συγχορήγηση του εμβολίου κατά της γρίπης, με το εμβόλιο κατά της Covid-19. Έτσι, οι ειδικοί συναινούν το αντιγριπικό να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν οι χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη Covid.
Πιο συγκεκριμένα:
* Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο covid 19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την
απομόνωσή τους.
* Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα covd 19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
* Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη covid 19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Οι δικαιούχοι του εμβολίου κατά της γρίπης είναι οι εξής ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την εγκύκλιο:
* Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
* Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους εξής επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down.
* Έγκυες γυναίκες ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης, λεχωϊδες και θηλάζουσες.
* Άτομα με νοσογόνο Παχυσαρκία και παιδιά με ΔΜΣ >95Η ΕΘ
* Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
* Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
* Κλειστοί πληθυσμοί όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών), τρόφιμοι, νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.
* Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό).
* Άστεγοι και
* Κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ
πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη
To άρθρο Αντιγριπικό εμβόλιο και κορονοϊός – Οδηγίες δίνει νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Υγεία – NewsIT Read More