Τα μπιφτέκια τα λατρεύουν όλοι με την κλασική συνταγή τους. Εδώ η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει μία ακόμη εκδοχή που θα τα λατρέψουμε ακόμη περισσότερο.
Για τα μπιφτέκια
1 kg μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ντομάτα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξίδι
1 αβγό
1 κ.σ. ρίγανη
4 γεμάτες βρώμη (ή 1 φλ. τρίμματα ψωμί μπαγιάτικο)
1 πρέζα/ες αποξηραμένο δυόσμο
150 γρ. κασέρι ή γραβιέρα
Για τη σάλτσα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 λεμόνι
Ζεστό νερό
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
10 γρ. παγωμένο βούτυρο
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για τον χωριάτικο πουρέ
Πατάτες
Ελαιόλαδο
αλάτι
Για τα μπιφτέκια
Βάζουμε τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια γεμιστά σε ένα μπολ.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά για να κάνουμε τα γεμιστά μπιφτέκια με τυρί.
Αν χρειάζεται λίγο επιπλέον βρώμη ή ψίχουλα ώστε να πλάθεται το μείγμα προσθέστε κατά βούληση.
Προαιρετικά, αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το μείγμα του κιμά για μπιφτέκια, το λιγότερο για 30 λεπτά.
Παίρνουμε 150 γρ. κιμά σε μπάλα. Κάνουμε λακκούβα και γεμίζουμε με τυρί αρεσκείας μας.
Κλείνουμε τις ενώσεις και πατάμε τα μπιφτέκια στις παλάμες να γίνει πλακέ.
Πλάθουμε όλα τα γεμιστά μπιφτέκια και ετοιμάζουμε τη σάλτσα λεμονιού.
Για την σάλτσα
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μπιφτέκια στο λάδι.
Ροδίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Όταν τα μπιφτέκια κάνουν ωραία κρούστα στύβουμε το λεμόνι, προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των μπιφτεκιών.
Τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι.
Βάζουμε το καπάκι στο σκεύος και σκεπάζουμε τα γεμιστά μπιφτέκια.
Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 3,5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
Ξεσκεπάζουμε τα μπιφτέκια, δοκιμάζουμε τη σάλτσα αν χρειάζεται λίγο αλάτι επιπλέον και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια.
Σβήνουμε τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα από τις λαβές.
Η σάλτσα τώρα έχει γίνει πηκτή, δεμένη και πλούσια.
Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό, προαιρετικά.
Σερβίρουμε τα γεμιστά μπιφτέκια αμέσως με πατάτες ή ρύζι.
Για τον χωριάτικο πουρέ
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα.
Καλύπτουμε τις πατάτες με νερό να τις σκεπάζει.
Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν περίπου για 20 λεπτά.
Στραγγίζουμε τις πατάτες από το νερό.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε και απλά τις λιώνουμε με πιρούνι ή τις διατηρούμε σε χοντρά κομμάτια.
Ραντίζουμε τις πατάτες με λίγες σταγόνες ξίδι, πασπαλίζουμε λίγη αποξηραμένη ρίγανη.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε τον χωριάτικο πουρέ σε πιατέλα και γύρω γύρω βάζουμε τα μπιφτέκια με την πλούσια σάλτσα τους.
Τα μπιφτέκια βγαίνουν 10 μεγάλα κομμάτια και γι’ αυτό το λόγο τα μαγειρεύουμε σε 2 δόσεις σε μεγάλο σκεύος.
Πηγή: argiro.gr
ΣΥΝΤΑΓΕΣ – TheCaller Read More