«Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με 50 προϊόντα που θα μπουν στο “καλάθι του νοικοκυριού” θα χτυπηθεί η ακρίβεια, είναι σε λάθος στρατηγική». Με την παραπάνω φράση, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, κατακεραύνωσε τους τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση, με κορύφωση το «καλάθι του νοικοκυριού» που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε λίγες ημέρες στα σούπερ μάρκετ.
«Δεν κάνουν ελέγχους, ούτε βάζουν πλαφόν στο κέρδος από την παραγωγή ως την κατανάλωση» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ έκανε λόγο για αισχροκέρδεια και για «καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης».
Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης:
«Είχαμε αναδείξει ότι αυτό το περιβόητο “καλάθι του νοικοκυριού” δεν θα φέρει ανακούφιση και αγαλλίαση στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή. Ίσα-ίσα, δεν χρειαζόταν. Είναι καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με 50 προϊόντα που θα μπουν στο “καλάθι του νοικοκυριού” θα χτυπηθεί η ακρίβεια, είναι σε λάθος στρατηγική. Άλλος φταίει, άλλος την πληρώνει; Για την ακρίβεια φταίει ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, κερδοσκοπία. Ότι είναι αυξημένα όσα δίνει ο καταναλωτής και ο επαγγελματίας για καύσιμα, για ρεύμα. Αν θέλει να χτυπήσει την αισχροκέρδεια τρόποι υπάρχουν, αρκεί να θέλει η κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση. Δεν υπάρχει “δεν μπορώ”, υπάρχει “δεν θέλω”».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, «αν δεν προσδιορίσουμε συνολικά το ποσοστό κέρδους από το χωράφι στο ράφι, θα συζητάμε για 20 χρόνια ακόμη για το θέμα της ακρίβειας. Αυτή είναι η πεμπτουσία της ακρίβειας, αυτό πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση».
Ο ίδιος έδωσε μερικά παραδείγματα:
«13 Νοεμβρίου 2021, 990 κιλά πέλετ έκαναν 319 ευρώ. Ένα μήνα μετά, 3 Δεκεμβρίου 2021, έκαναν 375 ευρώ. Τα ίδια κιλά. Τώρα, 1η Οκτωβρίου 2022, η ίδια ποσότητα 990 κιλά πέλετ κάνουν 810 ευρώ. Αυτό δεν δικαιολογείται. Ακρίβυνε το ξύλο; Ρίχνουμε φυτοφάρμακα και λιπάσματα στο δάσος; Δεν είναι θέμα ζήτησης, είναι θέμα κοστολογίου και αισχροκέρδειας.
Το 2021, τα άλευρα, χωρίς να υπάρχει πόλεμος, ανατιμήθηκαν τέσσερις φορές.
Οι ελιές, π.χ. Αγρινίου, ξεκινούν στα 40-50 λεπτά αυτή την εποχή από το χωράφι, η πράσινη, βρώσιμη ελιά. Καταλήγει στο πιάτο του καταναλωτή στα 6-7 ευρώ. Είναι ποσοστό κέρδους 1000% (σ.τ.σ. συγκεκριμένα πρόκειται για ποσοστά από 1.100% ως 1.650%).»
Κλείνοντας επισήμανε πως «απαιτούνται έλεγχοι και πλαφόν στο ποσοστό κέρδους», διερωτώμενος: «Όταν ξεκινά ένα προϊόν με μια Χ τιμή από το χωράφι, πόσο πρέπει να πουληθεί;… 200%, 300% πάνω;»
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More