Στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, «η Σωτηρία» έγινε για πρώτη φορά επέμβαση διακαθετηριακής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI). Η πρωτοποριακή επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε συμπτωματικό ασθενή με σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία» και συγκεκριμένα στο νέο αιμοδυναμικό εργαστήριο της Γ´ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται από τις αρχές του 2021 πληθώρα επεμβάσεων που αφορούν όχι μόνο τη στεφανιαία νόσο αλλά και την αντιμετώπιση δομικών καρδιακών παθήσεων (σύγκλειση ανοικτού ωοειδούς τρήματος, μεσοκολπικής επικοινωνίας, παραβαλβιδικής ανεπάρκειας, βαλβιδοπλαστκές αορτικής βαλβίδος, ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες κ.α.).
Ειδικότερα, η επέμβαση έγινε στην Υβριδικών προδιαγραφών αίθουσα του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου που είναι εξοπλισμένη με εξωσωματική κυκλοφορία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν άριστο και ο ασθενής μεταφέρθηκε προς παρακολούθηση και ολοκλήρωση της νοσηλείας του στην Μονάδα Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου
Στο νέο αιμοδυναμικό εργαστήριο της Γ´ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία» πραγματοποιούνται από τις αρχές του 2021 πληθώρα επεμβάσεων που αφορούν όχι μόνο τη στεφανιαία νόσο αλλά και την αντιμετώπιση δομικών καρδιακών παθήσεων (σύγκλειση ανοικτού ωοειδούς τρήματος, μεσοκολπικής επικοινωνίας, παραβαλβιδικής ανεπάρκειας, βαλβιδοπλαστκές αορτικής βαλβίδος, ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες κ.α.).
Νοσοκομείο «Σωτηρία»: Τι είναι η επέμβαση TAVI
Η επέμβαση διακαθετηριακής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (ΤΑVI) αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική αλλά και απαιτητική επέμβαση που πραγματοποιείται σε ασθενείς με σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας και υψηλό χειρουργικό κίνδυνο, που καθιστά την χειρουργική αντικατάσταση υψηλού κινδύνου ή και απαγορευτική.
Πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο με τοπική αναισθησία και ήπια καταστολή χωρίς την ανάγκη ολικής νάρκωσης και διασωλήνωσης, χρησιμοποιώντας ως πρόσβαση στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων την μηριαία αρτηρία του ασθενούς. Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θεραπευτικής αυτής μεθόδου αποτελεί η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετεπεμβατικά (στο πρώτο 24ώρο μετά την εμφύτευση της βαλβίδας), γεγονός που επιτρέπει την σύντομη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο (συνήθως 3-4 ημέρες).
Απαιτεί την άριστη συνεργασία διαφόρων επιμέρους ειδικοτήτων που συναποτελούν την ομάδα καρδιάς (επεμβατικός καρδιολόγος, κλινικός καρδιολόγος, καρδιοχειρουργός).
Νοσοκομείο «Σωτηρία»: Οι συντελεστές
Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους καρδιολόγους της Γ´ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής με επικεφαλής τον Διευθυντή, Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Βαβουρανάκη, τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Γεράσιμο Σιάσο, τον Επιμελητή Καρδιολόγο κ. Κωνσταντίνο Καλογερά, και τον Καρδιολόγο Ευστράτιο Κατσιάνο.
Αρωγοί στην επέμβαση ήταν ο Καρδιοχειρουργός κ. Απόστολος Ρουμπελάκης, ο Αγγειοχειρουργός, Καθηγητής κ. Ιωάννης Κακίσης, ο Επιμελητής Αναισθησιολογίας κ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ και ο προϊστάμενος του αιμοδυναμικού και συντονιστής ειδικότητας Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας 1ης ΥΠΕ, κ. Θεόδωρος Πεσιρίδης.
Με τη συγκεκριμένη επέμβαση, που διενεργήθηκε από την Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική μετα από τις συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης του νοσοκομείου, της 1ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος ‘Η ΣΩΤΗΡΙΑ’ προστίθεται στα επιλεγμένα, υψηλής καρδιολογικής εξειδίκευσης κέντρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Ά Καρδιολογική Κλινική – Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, ‘Β Καρδιολογική Κλινική – Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο) που πραγματοποιούν τις εν λόγω επεμβάσεις.
Η διενέργεια των εν λόγω επεμβάσεων στο Γ’ΝΝΘΑ ‘ Η ΣΩΤΗΡΙΑ’ θα επισπεύσει την αντιμετώπιση πολλών ασθενών, που ήδη ευρίσκονται σε αναμονή της επέμβασης σε άλλα νοσοκομεία και αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη
To άρθρο Πρώτη διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας στο «Σωτηρία» σε ασθενή με σοβαρή στένωση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Υγεία – NewsIT Read More