Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης υποδέχεται τους εκπροσώπους 30 αμερικάνικων πανεπιστημίων που ήρθαν στην Ελλάδα με στόχο να εξετάσουν συνεργασίες με τα ελληνικά ΑΕΙ. Η σχετική εκδήλωση υποδοχής θα γίνει νωρίς σήμερα το πρωί στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία Ελλήνων πανεπιστημιακών και βέβαια στελεχών της Αμερικάνικης πρεσβείας στη χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει «ποντάρει» ιδιαίτερα σε αυτή την επίσκεψη και τα στελέχη της δεν κρύβουν τη…χαρά τους την οποία όμως δεν συμμερίζονται ιδιαίτερα τα μέλη της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας.
Πρυτάνεις και πρόεδροι τμημάτων αντιμετωπίζουν είτε με αδιαφορία είτε με επιφυλακτικότητα την επίσκεψη αυτή καθώς όπως χαρακτηριστικά λένε, εάν ήθελαν να συνάψουν συνεργασίες με αμερικάνικα ΑΕΙ μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους σε όποιους τομείς επιθυμούν. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι ήδη σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας, έχουν αναπτύξει συνεργασίες με ευρωπαϊκά και άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Οι όροι των συνεργασιών αλλά και το οικονομικό σκέλος που προκύπτει επίσης προβληματίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία ολόκληρη αυτή την εβδομάδα θα έχουν συναντήσεις (μάλλον τυπικές) με τους Αμερικανούς καθώς οι περισσότερες έχουν προγραμματισθεί σε πολύ περιορισμένα χρονικά πλαίσια.
Χτες πάντως είχε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia, Lee Bollinger, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας . O πρόεδρος του Columbia μάλιστα ανακοίνωσε την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αθήνα και ότι το Κέντρο «αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, με στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο που εξελίσσεται στη χώρα μας, σε ώσμωση με τα ελληνικά ΑΕΙ και την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα».
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Σχετικά με την επίσκεψη των αμερικάνικων ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για επιστέγασμα μίας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 για τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ανώτατης εκπαίδευσης και των ελληνικών ΑΕΙ. Η προσπάθεια ενίσχυσης της στροφής των Ιδρυμάτων μας σε διεθνείς συνεργασίες δομείται σε τρεις άξονες, που έχουν υλοποιηθεί από το Υπουργείο:
1. Θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο παρέχει:
-περαιτέρω ελευθερία στα ελληνικά πανεπιστήμια να καθιερώσουν ένα ευρύτερο φάσμα συνεργασιών (π.χ. κοινά/διπλά πτυχία, κοινά ερευνητικά κέντρα, θερινά και χειμερινά προγράμματα σπουδών) και
-o αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από το εξωτερικό, καταργώντας τις ατομικές αιτήσεις στον ΔΟΑΤΑΠ για κατόχους τίτλων από αναγνωρισμένα ιδρύματα.
2. Παροχή εκτεταμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των πανεπιστημίων σε αυτή την προσπάθεια, για παράδειγμα:
-20 εκατ. ευρώ για δράσεις διεθνοποίησης για τα Ελληνικά ΑΕΙ
-60 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα επισκεπτών καθηγητών
3. Καλλιέργεια στρατηγικών ακαδημαϊκών σχέσεων με κομβικούς παίκτες, όπως η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων.
ΕΛΛΑΔΑ Read More