Έφυγε από τη ζωή η Τασούλα, η γυναίκα της θρυλικής απαγωγής στην Κρήτη, που παραλίγο να αιματοκυλίσει το νησι το 1950.
Η Αναστασία Αδαμίδου, το γένος Πετρακογιώργη, όπως ήταν το όνομά της, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.
Χθες, έγινε η κηδεία της σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive που επιβεβαίωσε η ανιψιά της, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, Αριστέα Πλεύρη.
Ετάφη στο Α’ Κοιμητήριο του Αγ. Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο, δίπλα στους δικούς της, στον οικογενειακό τάφο, δίπλα στους γονείς, τα αδέρφια της και όσους αγαπούσε.
Η ιστορία της Τασούλας και η θρυλική απαγωγή
Η Τασούλα αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο στην θρυλική υπόθεση απαγωγής που έγραψε ιστορία στη σύγχρονη Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 1950, στις 20 Αυγούστου, η Κρήτη απειλείται με αιματοκύλισμα.
Ο Κώστας, αδελφός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μανόλη Κεφαλογιάννη, «κλέβει» την όμορφη Τασούλα, κόρη του βουλευτή των Φιλελευθέρων, Γιώργη Πετρακογιώργη, ενώ έβγαινε από τον κινηματογράφο «Όασις» με την παρέα της.
Την άρπαξε με άλλους πέντε οπλοφόρους και την μετέφερε με νοικιασμένο αυτοκίνητο και οδηγό στον Ψηλορείτη.
{https://www.youtube.com/watch?v=Mid8qJ_5Q-k}
Πάνω από χίλιοι οπλοφόροι, οπαδοί του Πετρακογιώργη, ετοιμάζονται να επιτεθούν στους οπλισμένους Ανωγειανούς, οπαδούς του Κεφαλογιάννη, για να πάρουν πίσω την Τασούλα.
Επιβλήθηκε, μάλιστα, στρατιωτικός νόμος στην Κρήτη από τον πρωθυπουργό Σοφοκλή Βενιζέλο και επικηρύχτηκε ο απαγωγέας ως «ληστής».
Ο Σοφοκλής Βενιζέλος προσπαθεί να βρει αναίμακτη λύση αλλά του καταλογίζουν πως δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση που έχει ξεσπάσει. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα, όπως αποστολή στην Κορέα εκστρατευτικού σώματος και προσπαθεί σε συνάντησή του με τον Κώστα Τσαλδάρη να βρουν μια λύση που δεν θα δημιουργήσει τα φοβερά επεισόδια που προμηνύονταν. Σκέφτονται ακόμα και να γίνουν κουμπάροι στο γάμο του ζευγαριού, ο Βενιζέλος όμως δεν συμφωνεί γιατί γνώριζε πως ο Πετρακογιώργης που ήταν και στο βουλευτικό του σώμα δεν θα συμφωνούσε και ίσως να τον οδηγούσε στην παραίτηση του, πράγμα που συνέβη αργότερα.
Ο συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ στέλνει επιστολές στον Κεφαλογιάννη και στον Πετρακογιώργη σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα. Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδωνας προσπάθησε με δική του επιστολή να δώσει μια λύση.
Ύστερα από αρκετές μέρες καταδίωξης το ζευγάρι του Κουντόκωστα , όπως ήταν γνωστός ο Κώστας Κεφαλογιάννης, και η Τασούλα παντρεύονται στην μονή του Δισκουρίου στις πλαγιές του Ψηλορείτη κοντά στα Ανώγεια και στην Αξό. Κουμπάρος ο Μιχάλης Χνάρης που φέρνει τις βέρες , δανεικές από ότι λένε, και τα στέφανα.
Φοβούμενοι την εξέλιξη, το ζευγάρι παραδίδεται στον αρχηγό της χωροφυλακής.
Ακολουθεί η μετάβαση στην Αθήνα , η σύλληψη του Κεφαλογιάννη για οπλοφορία , η δίκη που τον καταδίκασε σε δυο χρόνια φυλάκισης, η μεταφορά και εγκλεισμός του στις φυλακές της Τύρινθας. Το πολύκροτο ζευγάρι χώρισε 3 μήνες μετά την αποφυλάκισή του. Ο καθένας θα φτιάξει την ζωή του και δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά.
Γράφτηκαν μάλιστα και δύο βιβλία για την πολύκροτη ιστορία της απαγωγής: Η απαγωγή της Τασούλας του Τάσου Κοντογιαννίδη και τα Αμίλητα βαθιά νερά της Ρέας Γαλανάκη.
ΕΛΛΑΔΑ Read More