Η σημερινή υποδοχή στην Ελλάδα, εκπροσώπων των αμερικάνικων ΑΕΙ έγινε με μεγάλη επισημότητα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλάζοντας το πρόγραμμά του όπως είπε και καθυστερώντας την αναχώρηση του για την Αίγυπτο όπου διεξάγεται η σύνοδος για την κλιματική αλλαγή.
Η σχετική εκδήλωση υποδοχής που έγινε το πρωί της Δευτέρας (7/11) στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνοδεύτηκε από μεγαλόπνοα σχέδια και ανάλογες δηλώσεις αλλά όπως όλα δείχνουν οι συνεργασίες ελληνικών και αμερικάνικων ΑΕΙ θα κινηθούν αρχικά σε «χαμηλές πτήσεις» όπως ανταλλαγές εμπειριών, παρακολουθήσεις μαθημάτων για μικρά διαστήματα, πρακτικές ασκήσεις, θερινά σεμινάρια, on line μαθήματα κ.α.
Όσο για τα πολυπόθητα, κοινά πτυχία, ο δρόμος θα είναι μακρύς γιατί βέβαια τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, δεν είναι αντιμετωπίσιμα για τους Έλληνες φοιτητές. Πάντως, οι εκπρόσωποι των ξένων ΑΕΙ -πολλοί εκ των οποίων είναι Έλληνες- δήλωσαν αισιόδοξοι για τις συναντήσεις, που ήδη ξεκίνησαν από σήμερα με τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ώστε να τεθούν τα ΑΕΙ της χώρας σε μια νέα τροχιά εξωστρέφειας και ποιοτικής αναβάθμισης. Προέτρεψε τα Πανεπιστήμια να συνάψουν νέες συνεργασίες και να εμβαθύνουν τις υφιστάμενες, και επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ότι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της και ιδιαίτερα η νέα γενιά.
Τη Σύνοδο χαιρέτισαν, επίσης, ο George J. Tsunis, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η Lee Satterfield, Assistant Secretary of State για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα των ΗΠΑ και ο Allan E. Goodman, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης ΗΠΑ. Όλοι μίλησαν με ενθουσιασμό για τις νέες ακαδημαϊκές συνεργασίες και ιδιαίτερη προσμονή για τα αποτελέσματά τους.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν, ενδεικτικά, τρεις συνέργειες που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς ακαδημαϊκού προγράμματος συνεργασιών που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019:
α. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Columbia,
β. Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Johns Hopkins,
γ. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Yale.
Επίσης ανακοινώθηκε η νέα συνεργασία μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Yale η οποία προβλέπει την ανταλλαγή φοιτητών από τα δύο ιδρύματα και την παρακολούθηση μαθημάτων άνευ διδάκτρων. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΕΚΠΑ θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα διάρκειας ενός εξαμήνου ή ενός έτους στις θετικές επιστήμες και τις πολυτεχνικές, ιατρικές, περιβαλλοντολογικές σχολές του Yale, τα οποία θα προσμετρώνται στην απόκτηση του πτυχίου τους.
Τέλος ανακοινώθηκε και η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia στην Αθήνα, για ακαδημαϊκή διάδραση με τους καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές μας.
Η ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση
Είχα το προνόμιο να σπουδάσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάστηκα ακούραστα τα τελευταία τριάμισι χρόνια, μαζί με την Υπουργό Κεραμέως, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα τα ελληνικά πανεπιστήμια θα εισέλθουν σε μια απολύτως νέα εποχή. Ένας κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας ήταν να κάνουμε τα πανεπιστήμιά μας πιο ανοιχτά στον κόσμο, να ενισχύσουμε τις διεθνείς συνεργασίες που συζητάτε σήμερα. Πολλές από αυτές έχουν ήδη συμφωνηθεί. Πολύ περισσότερες θα συνομολογηθούν τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες, χρόνια, διότι πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική δυνατότητα να ενισχυθούν οι ακαδημαϊκοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας.
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα των τελευταίων τριάμισι ετών έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Πολλοί από εσάς έχετε συνδέσει την Ελλάδα με μία χώρα που βρισκόταν διαρκώς σε κρίση. Και ήταν δικαιολογημένο που κάνατε κάτι τέτοιο, καθώς η χώρα μας πραγματικά αντιμετώπισε δυσκολίες την τελευταία δεκαετία. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015. Είναι μια χώρα (που βρίσκεται) στο σωστό δρόμο, μια χώρα που εξελίσσεται, με μία αναπτυσσόμενη οικονομία, μία δυναμική κοινωνία και ταλαντούχους ανθρώπους που επιδιώκουν συνεχώς το κάτι καλύτερο. Προσπαθούμε να προσφέρουμε στους μαθητές και φοιτητές μας, στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας.
Προκειμένου να το κάνουμε αυτό, φροντίσαμε δια νόμου τα πανεπιστήμια να έχουν πραγματικά την ελευθερία που πάντα αποζητούσαν, ώστε να οικοδομήσουν ακριβώς τις συνεργασίες που συζητάτε αυτήν τη στιγμή. Και θεωρώ ότι μάλλον δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελλάδα για αμερικανικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε άλλα μέρη του κόσμου. Όχι μόνο λόγω του υπέροχου καιρού, της ποιότητας ζωής -είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς θα θέλατε να περάσετε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, όπως θα ήθελαν και οι φοιτητές, το διδακτικό ή το ερευνητικό προσωπικό σας. Όχι μόνο λόγω της κλασικής κληρονομιάς της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα μέρος για να έρθετε και να μελετήσετε αρχαιολογία, κλασικές σπουδές, ιστορία. Είναι επίσης ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής.
Είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση, μια χώρα όπου, εκτός από κλασικές σπουδές, μπορείς να εστιάσεις την έρευνά σου σε θέματα όπως η μετανάστευση, τα θέματα ασφαλείας, το κλίμα. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή όπου εκτυλίσσεται έντονα η κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι όμως μία χώρα η κυβέρνηση της οποίας είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων δημόσιας πολιτικής. Και αυτές οι λύσεις πολύ συχνά πηγάζουν από το ακαδημαϊκό έργο που θα παράγετε εσείς.
Επομένως, στην Ελλάδα δεν θα βρείτε μόνο μια πολύ φιλική χώρα, αλλά και μια κυβέρνηση που θα είναι πρόθυμη να αναπτύξει περαιτέρω ιδέες που θα προκύψουν από αυτές τις ακαδημαϊκές συνεργασίες. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πολλές από αυτές τις συνεργασίες έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Με μεγάλη χαρά ενημερώθηκα χθες πως το Columbia ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που θα εστιάζει σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή. Και είμαι βέβαιος πως πολλά καλά θα προκύψουν από αυτό τη συνεργασία. Από την πλευρά μας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προαγωγή τέτοιων συμπράξεων, ανάμεσα σε δυο χώρες με πολύ στενούς ιστορικούς δεσμούς.
ΕΛΛΑΔΑ Read More