Περισσότερες εκκαθαρίσεις πασπαλισμένες με… πολιτικά ψεύδη και μπόλικα λάθη περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την απονομή των εν αναμονή συντάξεων.
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την απόδοση του 96% των αιτήσεων συνταξιοδότησης του 2021 και το 85% των φετινών.
Ωστόσο, ελάχιστες περσινές αιτήσεις διαδοχικής ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) έχουν εκκαθαριστεί, ενώ βρίθουν λαθών και παραλείψεων οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις.
Γιατρός: 3 εκκρεμότητες στη σύνταξη
Για παράδειγμα, στο ΤΣΑΥ των Υγειονομικών έχουμε το εξής παράδειγμα:
1. Το 2021, μετά από τέσσερα έτη αναμονής, το ταμείο των Γιατρών και Φαρμακοποιών εξέδωσε τη σύνταξη στον αιτούντα. Ωστόσο, ενώ εξέδωσε την συνταξιοδοτική απόφαση δεν απέδωσε τα αναδρομικά της 4ετίας (2017-21), παρά μόνο το τρέχον ποσό της σύνταξης.
Άρα, ο ΕΦΚΑ (ΤΣΑΥ) οφείλει αναδρομικά της τάξης των 80.000 ευρώ (καθαρά 1.600 ευρώ το μήνα για πάνω από τεσσάρα χρόνια).
2. Ταυτόχρονα, το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και πλέον το ενιαίο επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ, δεν υπολόγισε τα τέσσερα χρόνια εργασίας και ασφάλισης στην διάρκεια της Ειδικότητας του γιατρού, με αποτέλεσμα να έχει βγάλει σύνταξη μικρότερη κατά 1,8% επί της κύριας (0,45% για κάθε χρόνο).
3. Αλλά τα βάσανα δεν περιορίζονται εδώ. Το ίδιο Ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ)-κλάδος εφάπαξ, δεν υπολόγισε δύο έτη εισφορών με αποτέλεσμα να οφείλει στον συνταξιούχο γιατρό του παραδείγματός μας συμπληρωματικό εφάπαξ της τάξης των 1.800 ευρώ.
Στον αυτόματο… πιλότο
Να σημειωθεί ότι με την «αυτοματοποιημένη» διαδικασία έκδοσης των συντάξεων (fast truck και «σύνταξη εμπιστοσύνης») εκδίδονται νωρίτερα οι συντάξεις επί τη βάσει των ισχυρισμών του ασφαλισμένου και με τα στοιχεία που έχει ο τελευταίος-απονέμων φορέας εντός του ΕΦΚΑ. Και αυτό γιατί ακόμη δεν έχουν ψηφιοποιηθεί ολόκληρη η ασφαλιστική ιστορία του κάθε ασφαλισμένου, αλλά ούτε καν τα επιμέρους ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον ΕΦΚΑ, επικοινωνούν μεταξύ τους…
Λες και όλα μπήκαν στον… αυτόματο πιλότο.
Έτσι, ναι μεν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) αναλαμβάνει να εκδώσει τη σύνταξη μιας νοσηλεύτριας, ωστόσο η παροχή:
– Είτε θα είναι μειωμένη, με βάση τα έτη ασφάλισης που έχει διανύσει στο δημόσιο η εν λόγω ασφαλισμένη (υπό την προϋπόθεση ότι με τα συγκεκριμένα έτη στο τελευταία ταμείο –ΓΛΚ- θεμελιώνει δικαίωμα για την ελάχιστη παροχή),
– είτε θα καθυστερήσει η έκδοση καθώς απαιτείται η συνήθης… αλληλογραφία μεταξύ των επιμέρους ταμείων, τα οποία –ωστόσο-συστεγάζονται πλέον στο ίδιο κτήριο. Παρά ταύτα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν μεταξύ τους δια αλληλογραφίας… Διαδικασία που διαρκεί περισσότερους από 6 ή 8 μήνες.
Γι’ αυτό το λόγο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, ακόμη και του 2021, που έχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης, δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη.
Το πρόβλημα είναι έντονο ακόμη και στις περιπτώσεις εργασίας στον ίδιο φορέα (π.χ. Δημόσιο), αλλά με διαφορετικού τύπου συμβάσεις (στην αρχή σαν Ορισμένους Χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου με ασφάλιση στο ΙΚΑ, αλλά με καθεστώς δημοσίου) και ακολούθως ως μόνιμος υπάλληλος με ασφάλιση Δημοσίου ΓΛΚ).
Για παράδειγμα, νοσηλεύτρια παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης τον ίδιο μήνα. Από την αρμόδια ΥΠΕ ωστόσο η αίτηση εστάλη με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα αυτή να πρωτοκολληθεί στο ΓΛΚ τον Μάιο του 2021. Και μεχρί σήμερα δεν έχει λάβει τη σύνταξή της γιατί πριν μονιμοποιηθεί είχε δύο έτη εργασίας με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου (ΙΚΑ), αλλά σε νοσοκομείου του… Δημοσίου.
Η σύνταξή της δεν μπορεί να εκκαθαριστεί πριν απαντήσει ταχυδρομικά ο τομέας του ΙΚΑ. Ούτε να προχωρήσει με την αυτοματοποιημένη διαδικασία, γιατί πρέπει να βεβαιώσει το ΙΚΑ για τον χρόνο ασφάλισης που διήνυσε στον «ιδιωτικό τομέα». Που, ωστόσο, δεν ήταν ιδιωτικός αλλά του δημοσίου τομέα…
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More