Η… fast track έκδοση των συντάξεων ναι μεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προπαγανδίζει το τέλος της αναμονής για την απόδοση των αποταμιεύσεων, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται και το τέλος της… ταλαιπωρίας για μια δίκαιη σύνταξη.
Πολλές απονομές είναι λάθος, σε άλλες περιπτώσεις έχει συνυπολογιστεί ο χρόνος ασφάλισης μόνο στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα (στο βαθμό που αρκεί για την απόδοση σύνταξης, έστω και μειωμένης) και εν πάση περιπτώσει όλες οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις θέλουν επανέλεγχο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ΕΦΚΑ, με δική του πρωτοβουλία, ενημερώνει τους δικαιούχους ότι «η απόφαση θα αναθεωρηθεί». Αυτό, κατά το Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) σημαίνει ότι ο e-ΕΦΚΑ είναι ενήμερος για τις παραλείψεις οι οποίες έχουν προκύψει.
Αν όμως στη συνταξιοδοτική απόφαση δεν αναφέρεται τίποτα, παρά μόνο αν διαφωνούν οι συνταξιούχοι να καταθέσουν ένσταση, σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι μπαίνουν σε περιπέτειες. Οι οποίες μπορεί να καταλήξουν και σε δικαστική εμπλοκή με μακροχρόνιες αναμονές και πρόσθετες δαπάνες (δικηγόροι κ.λπ.).
Σε μια τέτοια περίπτωση, ως πρώτα βήματα, οι νέοι συνταξιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν ένσταση και εν τέλει αίτηση θεραπείας…
Γρήγορα αλλά όχι έγκυρα
Στις… συγγνωστές παραλείψεις του ΕΦΚΑ, που γίνονται όμως για την έγκαιρη απόδοση των συντάξεων, συνήθως είναι η παράληψη μη επικυρωθέντος χρόνου ασφάλισης (δεν υπήρξε ανταπόκριση των άλλων ασφαλιστικών φορέων) για την βεβαίωση χρόνου διαδοχικής ασφάλισης. Αν αργεί π.χ. ο τομέας του ΙΚΑ, το Γενικό Λογιστήριο (δημόσιο) προχωρά στην έκδοση… ημιτελούς σύνταξης (με 35 χρόνια στο 62ο έτος, ενώ υπάρχουν άλλα 3 ή 5 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα…)
Κατ αυτόν τον τρόπο όμως πρόκειται για μια ακόμη… προσωρινή σύνταξη. Μετά την προκαταβολή σύνταξης και την προσωρινή οι οποίες είχαν θεσπιστεί προ ετών, μπροστά στην αδυναμία του ΕΦΚΑ από τότε να εκδώσει κανονικά τις συντάξεις, τώρα έχουμε μια ακόμη…. ημιτελή προσπάθεια. Η οποία σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά δίκαιη λύση ενός χρονίζοντος προβλήματος. Η οριστική σύνταξη θα εκδοθεί κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον…
Όμως, πέραν των συνειδητών παραλείψεων, κάτι που γίνεται για την έγκαιρη (σ.σ. αλλά μη έγκυρη) απόδοση της σύνταξης, παραμένουν οι τεράστιες εκκρεμότητες, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις:
Πάνω από 30.000 αιτήσεις που αφορούν σε διαδοχική ασφάλιση με προηγούμενο χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό δεν έχουν ακόμη ανατεθεί σε εισηγητή του ΕΦΚΑ. Σχεδόν 60.000 αιτήσεις για δεύτερη σύνταξη δεν έχουν εκκαθαριστεί. Οι δικαιούχοι έχουν λάβει την πρώτη σύνταξη, αλλά επειδή είχαν παράλληλο χρόνο ασφάλισης και σε άλλο ταμείο, (π.χ. ΤΣΑΥ γιατρών και Δημόσιο ως γιατροί του ΕΣΥ), μένουν σε εκκρεμότητα. Σε μερικές περιπτώσεις για πάνω από 6 χρόνια. Υπάρχουν ακόμη 125.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα για επικουρική σύνταξη σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ. Οι εν λόγω εκκρεμότητες ανάγονται ακόμη και στο 2016!
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More