Σχεδόν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού χρησιμοποιούμε γενικό, αλλά και ειδικό φωτισμό. Στην κουζίνα ειδικότερα, οι φωτισμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι.
Ο ειδικός φωτισμός περιλαμβάνει φωτιστικά και λάμπες που μας βοηθούν να βλέπουμε καλύτερα σε κάποια συγκεκριμένη εργασία. Ένα φωτιστικό γραφείου, για παράδειγμα, ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Ο γενικός φωτισμός από την άλλη, χρησιμεύει για να φωτίζεται όλος ο χώρος ταυτόχρονα. Στις κουζίνες, ο γενικός φωτισμός παρέχεται από ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται συνήθως στο ταβάνι. Συγκεκριμένα υπάρχουν 3 τύποι: τα χωνευτά φωτιστικά, τις πλαφονιέρες οροφής και τα κρεμαστά φωτιστικά.
Αυτός Είναι ο Σωστός Φωτισμός για Διάβασμα!
Χωνευτά φωτιστικά Αυτή η κατηγορία φωτιστικών δίνει την αίσθηση του «ανοίγματος» του χώρου. Εκτός από αυτό, πολλοί τα προτιμούν γιατί χρειάζονται λιγότερο καθάρισμα. Χρειάζονται, ωστόσο, αρκετό χώρο πάνω από το ταβάνι για να μπορέσει να γίνει η εγκατάσταση και οι καλωδιώσεις μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα σε ορισμένα σημεία.
Χρειάζεστε αρκετά χωνευτά φωτιστικά για να φωτίσετε μια μέση κουζίνα, κάτι που – εκτός από το ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη οικονομική επένδυση – υπάρχει περίπτωση να σας ζεσταίνει το καλοκαίρι. Από το 1980 που εμφανίστηκαν τα χωνευτά φωτιστικά έχουν υπάρξει δύο αλλαγές: πρώτον, οι κατασκευαστές σχεδιάζουν νέα φώτα που είναι πιο εύκολα στην εγκατάσταση και δεύτερον, οι ιδιοκτήτες μετακινούνται προς μια άλλη κατηγορία που αφήνει το ταβάνι κλειστό και τοποθετεί τα φώτα από κάτω.
Φωτισμός: Τα 5 Λάθη που Κάνετε στο Σπίτι σας
Πλαφονιέρες Ποικίλλουν σε μέγεθος και επειδή βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια δεν υπάρχει λόγος να γίνουν παρεμβάσεις στο ταβάνι. Οι πλαφονιέρες μπορούν να φωτίσουν μια μεγάλη περιοχή, ωστόσο μια μικρή λάμπα κάποιες φορές δεν είναι αρκετή. Είναι επίσης πιο εύκολες στο καθάρισμα (και χρειάζεται να τα καθαρίζετε κατά περιόδους) σε σχέση με τα χωνευτά φώτα, απλώς στα χωνευτά η σκόνη δεν είναι τόσο ορατή.
Οι πλαφονιέρες ήταν η βασική εγκατάσταση φωτισμού για τις περισσότερες κουζίνες από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το 1980. Έπειτα πρωταγωνίστησαν τα χωνευτά φωτιστικά για περίπου δύο δεκαετίες μέχρι που οι πλαφονιέρες έκαναν δυναμική επιστροφή. Στα μειονεκτήματα είναι το γεγονός ότι παρόλο που η εγκατάσταση βρίσκεται στην επιφάνεια της οροφής παραμένει ορατή. «Σπάνε» λοιπόν την έκταση του ταβανιού πολύ περισσότερο από τα χωνευτά φωτιστικά.
Φωτισμός: Δημιουργήστε την Τέλεια Ατμόσφαιρα στο Σπίτι σας με Αυτά τα 8 Tips
Κρεμαστά φωτιστικά Πρόκειται ουσιαστικά για μια παραλλαγή των πλαφονιερών και το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι φέρνουν το φως πιο κοντά στις περιοχές όπου χρειάζεστε καλύτερη ορατότητα. Έτσι, κάποιες φορές, μπορούν να λειτουργήσουν και ως ειδικός φωτισμός φωτίζοντας τον πάγκο της κουζίνας και παρέχοντας ταυτόχρονα γενικό φωτισμό στον υπόλοιπο χώρο.
Τα κρεμαστά φωτιστικά έχουν κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια και έχουν γίνει πολύ πιο ελκυστικά από θέμα σχεδιασμού. Πρακτικά μπορείτε να τα βρείτε σε πάρα πολλά σχέδια και υλικά.
Αυτά Είναι τα Μυστικά του Σωστού Φωτισμού για το Σπίτι
Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ταυτόχρονα και το μειονέκτημά τους: κρέμονται και μπαίνουν στον ζωτικό χώρο της κουζίνας. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεστε ψηλό ταβάνι για να τα εγκαταστήσετε. Όπως και οι πλαφονιέρες χρειάζονται και αυτά περιοδικό καθάρισμα, καθώς μαζεύουν εύκολα σκόνη η οποία είναι ορατή.
The post Γενικός Φωτισμός Κουζίνας: 3 Τύποι με τα Πλεονεκτήματα και τα Μειονεκτήματά τους appeared first on spirossoulis.com – the home issue.
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα βασικά και όχι-τόσο-βασικά για τη διακόσμηση στο καθιστικό, το υπνοδωμάτιο, το μπάνιο και την κουζίνα. Read More