«Ρουκέτες» εξαπέλυσε σήμερα (21/11) εναντίον της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης κατά την συνέντευξη Τύπου για τις υποκλοπές. Ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτησή του, ήταν και o Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος.
«Προτεραιότητά μας είναι οι ανεξάρτητες αρχές που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ για να ενισχύσει τη Δημοκρατία, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, να έχουν ισχυρές αρμοδιότητες για να διασφαλίζουν όλα αυτά τα οποία οδηγούν την Ελλάδα σε μια ευρωπαϊκή θεσμική κανονικότητα (…) Μόνη μας αγωνία είναι ο τόπος να αποκτήσει ένα πολιτικό σύστημα, που θα σέβεται τους πολίτες» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην σημερινή του ομιλία.
«Οι εκλογές να γίνουν σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές. Και αυτό είναι η ευθύνη του πρωθυπουργού. Τα αποκαλυπτήρια του παρακρατικού μηχανισμού της “πίσω αυλής του Μαξίμου”, πρέπει να γίνουν και αυτό είναι ένα ελάχιστο οφειλόμενο προς τους πολίτες» είπε ακόμη σε έντονο ύφος, κάνοντας λόγο για μία υπόθεση, που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και «δημιουργεί τεράστιους κλυδωνισμούς στο πολιτικό σύστημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Υπό το φόβο της καταδίκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πίεσή μας, η κυβέρνηση έφερε ένα σχέδιο νόμου, που παρά τα κάποια θετικά στοιχεία, δε θίγει τον πυρήνα των σοβαρών παθογενειών του συστήματος». Το εν λόγω ν/σ όπως υπογράμμισε «προτείνει το αυτονόητο, επιβεβαιώνοντας τη θεσμική νίκη της παράταξής μας καθώς θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και την ανάγκη πρότερης έγκρισης του ΠτΒ για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Όμως εξακολουθεί να λείπει κάθε διάθεση λογοδοσίας, για μια υπόθεση που πλήττει βάναυσα το κύρος των θεσμών μας και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι μπαίνει όριο 3 ετών για να μάθει ο παρακολουθούμενος ότι παρακολουθήθηκε και όχι γιατί παρακολουθήθηκε».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα ψηφίσει η Παράταξή του το εν λόγω νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε σε υψηλούς τόνους ότι αυτό «υπνομεύει το ρόλο της ΑAΔΕ. Δεν κάνουμε πειράματα. Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε αυτό! Ευχαριστούμε κύριε Μητσοτάκη δεν θα πάρουμε».
Απαντώντας στην συνέχεια σε ερώτηση του thecaller σχετικά με την επιχείρηση απαξίωσης της υπόθεσης των υποκλοπών από στελέχη της κυβέρνησης, ο ίδιος σχολίασε με χιούμορ πως τώρα «έχουν και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να ασχοληθούν και με άλλες περιπτώσεις. Να αξιοποιηθούν από όλους αυτούς που έλεγαν οτι τους τρώω τον ελεύθερο τους χρόνο» αναφερόμενος φυσικά στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παρακολουθήσεις υπουργών και βουλευτών της ΝΔ από την ΕΥΠ. «Θα πάνε τώρα να ελέγξουν τα κινητά τους; Και μιλάω για τα κινητά εκείνης της περιόδου. Ο καθένας κρίνεται από την καθημερινή τους στάση. Να ακούσουν την συνείδησή τους, να σκεφτούν το μέλλον των παιδιών τους και να πιέσουν την κυβέρνηση να φέρει ένα νομοσχέδιο που να προστατεύει την εθνική ασφάλεια και παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα, Όλα αυτά μπορούν ανα συνυπάρξουν. Για ένα κράτος που λειτουργεί σε ένα πλαίσιο διαφάνειας» ανέφερε στην συνέχεια.
Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη ζητήσει η Ελληνική Βουλή και ο πρόεδρός της, Κωνσταντίνος Τασούλας να αναλάβουν πρωτοβουλίες. «Τον προτρέπω να το κάνει εντός της εβδομάδας- προκειμένου να υπάρξει έλεγχος των κινητών τηλεφώνων όλων των Βουλευτών και των συνεργατών τους, όπως ακριβώς υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζητάμε από την ΑΔΑΕ, η κατά το Σύνταγμα μόνη αρμόδια Αρχή, να ελέγξει αν υπήρξαν επισυνδέσεις στα πρόσωπα που εμφανίζονται στα δημοσιεύματα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε στην ομιλία του:
• την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και μάλιστα αναδρομικά,
• την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της,
• την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο,
• την τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνει Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός.
Οι αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ευχαριστώ στο Νίκο Αλιβιζάτο
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άφησε στο απυρόβλητο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαψεύδοντας έτσι εμμέσως όσους σχολιάζουν ότι τους τελευταίους μήνες ο ίδιος «κλείνει το μάτι» στο κόμμα Αλέξη Τσίπρα.
«Όλες μας οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις, έχουν ένα και μόνο στόχο: Να ενισχυθεί η διαφάνεια, η λογοδοσία αλλά παράλληλα να αντιμετωπιστεί το τοξικό κλίμα, στο οποίο επενδύουν διαρκώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε μεταξύ άλλων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέι να έχει δική του στρατηγική, για να ξεχαστούν οι δικές του αμαρτίες» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ δεν δίαστασε να αφήσει και κάποιες αιχμές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάποιοι προσπαθούν να εργαλοποιήσουν την υπόθεση (σ.σ. των υποκλοπών)».
Φυσικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης ευχαρίστησε τον ομότιμο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, «που μαζί και με άλλους έγκριτους συνταγματολόγους, έδειξαν καθαρά στον ελληνικό λαό τι διακυβεύεται».
Αλιβιζάτος: Δεν μπορεί να σταθεί μία κυβέρνηση, αν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Αλιβιζάτος είπε: «Αφήστε να πιθανολογήσω, δεν είμαι σίγουρος, η ίδρυση του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της ΕΥΠ το 2020, εκεί μόνο ο Διοικητής της ΕΥΠ μπορούσε να αποσπά υπαλλήλους από τον κύριο κορμό της ΕΥΠ και να συγκροτούν αυτή την ΚΥΠ μέσα στην ΚΥΠ. Η σύμπτωση είναι ανατριχιαστική με το χθεσινό ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου. Δηλαδή η είσοδος του Predator στην Ελλάδα συμπίπτει με τη δημιουργία αυτού του κέντρου. Αν αποδειχθεί ότι το χθεσινό ρεπορτάζ είναι αληθές, είναι προφανές ότι ιδρύθηκε μέσα στην ΕΥΠ ένα στεγανό που στεγαζόταν σε άλλο κτήριο, στην Αγία Παρασκευή απ΄ότι είδαμε στις χθεσινές εφημερίδες και όχι στην Κατεχάκη, που λειτουργούσε για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή για τη λειτουργία του Predator. Επαναλαμβάνω, με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν έχει φυσικά αποδειχθεί».
Η ευθύνη είναι διαχρονική, αλλά και διακομματική συμπλήρωσε, αλλά «εντούτοις, η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Τι σημαίνει η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού; “Δεν γνώριζα. Αν γνώριζα, δεν θα είχε συμβεί”. Σημαίνει ότι αν έδινε το ΟΚ ο ίδιος θα είχε γίνει η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη κανονικά. Δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη χώρα, να εξαρτάταιαπό τον πρωθυπουργό της χώρας η δυνατότητα παρακολούθησης ενός πολιτικού του αντιπάλου». Μάλιστα, τόνισε ότι ως Συνταγματολόγο «με ενόχλησε αφόρητα η δήλωση του πρωθυπουργού» μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.
Μιλώντας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις, ο Νίκος Αλιβιζάτος είπε ότι είναι «θετικό που επιχειρείται εξορθολογισμός» αλλά έθιξε το ζήτημα της αναδρομικότητας, λέγοντας πως «δεν προβλέπεται τίποτα για αυτά που έχουν συμβεί ως τώρα. Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές έτσι! Να υπάρχει βαθύτατη σκιά ότι κάποιος υποψήφιος πρωθυπουργός παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφαλείας. Είναι αδιανόητο! Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα».
«Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο θα μπορούσαν να σε παρακολουθούσαν επ αόριστου χρόνου, για πάντα. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα πλαφόν» είπε ακόμη, και έφερε το παράδειγμα της Γαλλίας όπου είναι μέχρι 10.000 τον χρόνο».
Καταλήγοντας, ο Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε: «Αν αποδειχθούν τα χθεσινά δημοσιεύματα (σ.σ. του Λαμπρόπουλου, της Μάνδρου και του Βαξεβάνη) είναι προφανές ότι δεν μπορεί να σταθεί μία κυβέρνηση. Με σοκάρει η εκκρεμότητα. Είναι γνήσια τα στοχεία; Δεοντολογικά, οι δημοσιογράφοι μπορέιτε να κρατήσετε τις πηγές σας. Νομικά, μπορέι να κληθείτε από τον εισαγγελέα. Εναι αδιανόητο να εξαρτάται η πολιτική ζωή από κάτι τέτοιο ή ένας συνάδελφος… θα το πω, ο κύριος Μαντζουράνης που να λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μίλησαν και οι δικηγόροι Μανώλης Βελεγράκης, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Χρήστος Κακλαμάνης.
Ο Μανώλης Βελεγράκης, τόνισε ότι από τα τέλη καλοκαιριού, παρά τα όσα υποστήριζε η κυβέρνηση «κατέστη σαφές ότι δεν επιθυμούσε την ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη και τη διαφώτιση του ελληνικού λαού για τους λόγους παρακολούθησής του» συμπληρώνοντας ότι πως τέτοιου είδους ενημέρωση όχι μόνο δεν προβλεπόταν, τουναντίον αποκλειόταν από το νόμο.
Όπως είπε, έχει κατατεθεί από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης για την απόρριψη από την ΑΔΑΕ αιτήματός του να ενημερωθεί σε σχέση με την παρακολούθηςή του από την ΕΥΠ, με την οποία ζητείται ακόμη να αναγνωριστεί ότι η διάταξη του Ν. 4790/2021 έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Όπως αποκάλυψε, υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αίτηση για την προστασία της ασυλίας του κ. Ανδρουλάκη. «Είναι μια διαδικασία στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης του ζητήματος», πρόσθεσε.
«Όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία στις 26 Ιουλίου, κανείς από εμάς δεν μπορούσε να φανταστεί όσα θα ακολουθούσαν. Ούτε να διανοηθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε με δόξα και τιμή τον Πρόεδρο του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας. Στις 29 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΥΠ δήλωσε ότι δεν ήξερε τίποτα για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη…», ανέφερε, παίρνοντας τον λόγο ο δικηγόρος Χρήστος Κακλαμάνης.
«Έχουν περάσει 6 μήνες από την μήνυση του Κουκάκη η εισαγγελεία πρέπει να δράσει. Μέχρι πρόσφατα δεν είχε προχωρήσει στο αυτονόητο- τον συσχετισμό των δικογραφιών. Προς τιμήν του ζητά να συνεισφέρει ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος. Πρέπει να γίνει διαλεύκανση της υπόθεσης. Μόνο καλό θα κάνει, κοινωνικά, πολιτικά… ακόμη και στην κυβέρνηση. Πρέπει να αποδωθούν οι ευθύνες εκει που αναλογούν» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας: «Η επισύνδεση από την ΕΥΠ είναι νομότυπη, δεν είναι νόμιμη. Το ότι διαθέτει στρογγυλή σφραγίδα και υπογραφή από αυτούς που πρέπει, δεν την καθιστά νόμιμη».
Τέλος, ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος αναφέρθηκε στην εντολή καταστροφής του σχετικού με την παρακολούθηση φακέλου από την ΕΥΠ, που δόθηκε την ίδια ημέρα με την κατάθεση στην ΑΔΑΕ της αναφοράς- καταγγελίας, για την απόπειρα παγίδευσης με το λογισμικό Predator. Όπως σημείωσε με νόημα «υπάρχουν αρκετές συμπτώσεις που δημιουργούν σε κάθε περίπτωση εύλογους προβληματισμούς…». Μάλιστα, αποκάλυψε, ότι εκτός των υπολοίπων νομικών ενεργειών, «ερχόμαστε πλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες, να ασκήσουμε και αγωγή. Υπάρχει πρόσφατη νομολογία, σύμφωνα με την οποία, η Διοίκηση οφείλει να προσκομίσει ενώπιον του Διοικητικού Δικαστή τον σχετικό φάκελο προκειμένου να κρίνει και εκείνος το παράνομο ή μη».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – TheCaller Read More