Σχεδόν 3 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» στην Τράπεζα της Ελλάδας και στον ΕΦΚΑ αντί να γίνουν εργατικές και λαϊκές κατοικίες.
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πλειστηριασμοί, πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταβολής του ακριβού ενοικίου, ενώ οι τράπεζες δεν δανείζουν αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για αγορά ή ανέγερση κατοικίας…
Όπως αποκαλύπτει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ο οποίος απορροφήθηκε από τον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) το 2010, Κωνσταντίνος Λιβέρης, με αφορμή την βίαιη «άλωση» της κατοικίας της κ.Κολοβού: «τα πάνω από 1,5 δις ευρώ προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων για τη στέγαση όσων δεν διαθέτουν δική τους κατοικίας και μένουν αδιάθετα στην ΔΥΠΑ».
Τα εν λόγω χρήματα «προέρχονται από τον ΟΕΚ και αυγατίζουν μέσω των τόκων αντί να χορηγούνται σε όσους έχουν ανάγκη μέσω στεγαστικών προγραμμάτων».
Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα ποσά είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και έτσι καταγράφονται κάθε χρόνο στα… πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης.
Επίσης «το τέως ΙΚΑ χρωστά για την συγκεκριμένη κράτηση πάνω από 1,3 δις ευρώ στην ΔΥΠΑ και κανείς δεν ασχολείται για να αποδοθούν και να κτιστούν κοινωνικές κατοικίες…»
Να σημειωθεί ότι, πριν απορροφηθεί από τον ΟΑΕΔ, «ο ΟΕΚ εκτός από τα στεγαστικά προγράμματα ύψους μισού δις ευρώ ετησίως, παρείχε σπίτια για νοικοκυριά σε έκτακτες και κατεπείγουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Η ΔΥΠΑ πλέον έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση να παρέμβει και να υλοποιήσει ένα στεγαστικό πρόγραμμα που θα εξετάζει κατά περίπτωση και δεν θα αφήνει τα νοικοκυριά να μένουν στο δρόμο».
Αποτέλεσμα της κατάργησης του ΟΕΚ είναι η 12ετής απουσία των Κοινωνικών Δομών στην στεγαστική συνδρομή. Κατά συνέπεια, τεράστιο έλλειμμα κατοικιών οι οποίες και θα στέγαζαν εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους.
Έτσι, τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί (συντελούντων και άλλων παραγόντων όπως είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συγκέντρωση ακινήτων σε λίγα χέρια, η «χρυσή visa”, το Airbnb κ.α.)
Να σημειωθεί ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση χορήγηση μόλις 100 εκ. ευρώ για την κοινωνική στέγη.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του πρώην ΟΕΚ προτείνει:
– Επαναφορά του Ν.Κατσέλη για την προστασία της Α Κατοικίας
– Υλοποίηση έκτακτου στεγαστικού προγράμματος στήριξης πρώτης Κατοικίας από την Δ.ΥΠ.Α
– Άμεση απόδοση των οφειλών του ΙΚΑ στην ΔΥΠΑ για τα στεγαστικά προγράμματα
– Επανίδρυση του ΟΕΚ σε ένα μεγάλο Δημόσιο Οργανισμό Κοινωνικής Κατοικίας και Μέριμνας.
«Το Κράτος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η υφαρπαγή των σπιτιών δεν θα μείνει στα σκοτάδια. Θα έχει σοβαρό πολιτικό κόστος» καταλήγει.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More