Άμεση σχέση μεταξύ της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και των διατροφικών διαταραχών εντόπισε ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΠΜΣ “Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας” της Ιατρικής ΣχολήςΑθηνών.
“Η ΔΕΠΥ χαρακτηρίζεται γενικά από παρορμητική συμπεριφορά, υπερκινητικότητα και δυσκολία στη συγκέντρωση με επακόλουθες επιπτώσεις στη σχολική επίδοση. Έρευνες αναδεικνύουν τη συσχέτιση της ΔΕΠ-Υ με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου όπως οι εξαρτήσεις, η διαδικτυακή κατάχρηση, η επιθετική συμπεριφορά κ.ά., καθώς και «ανθυγιεινές» δίαιτες και διαταραχές στον τρόπο σίτισης. Άλλωστε η ΔΕΠ-Υ θεωρείται και διαταραχή της αυτορρύθμισης, δηλαδή η δυνατότητα αναστολής της παρόρμησης είναι περιορισμένη, χαρακτηριστικό που εμφανίζεται και σε ασθενείς με ορισμένες Διαταραχές Σίτισης, όπως η βουλιμία”, εξηγεί μιλώντας στο The Caller η Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστ. Υπεύθυνος Προγραμμάτων «φιλικών» για εφήβους/νέους Π.Ο.Υ. ΕΚΠΑ & Προγραμμάτων Κατάρτισης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ) καιΔιευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας», κυρία Άρτεμις Κ. Τσίτσικα.
Η μελέτη που συνυπογράφει η Καθηγήτρια με τη Στρατιωτική Αναπτυξιακή Ψυχολόγο, MSc, Ανδρονίκη Σταυρίδου και με την ψυχολόγο Γεωργία Πάνου, έδειξε ισχυρή συσχέτιση ΔΕΠ-Υ με επεισόδια υπερφαγίας και μεγάλη πιθανότητα απουσίας ελέγχου της σίτισης (Loss of control- LOC eating), συγκριτικά με τους εφήβους χωρίς ΔΕΠ-Υ.
Τα μοτίβα σίτισης των παιδιών με ΔΕΠ-Υ περιελάμβαναν «γρήγορο» φαγητό (fast food) και αναψυκτικά, λιγότερα λαχανικά και φρούτα, ενώ τα κορίτσια εμφάνιζαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συνδυασμού ΔΕΠ-Υ και βουλιμίας, συγκριτικά με τα αγόρια (1.05% vs. 0.20%).
Οι έφηβοι με προβλήματα διάσπασης προσοχής κατανάλωναν επίσης μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.
Βασικό χαρακτηριστικό της ΔΕΠ-Υ, που συνδέθηκε με διαταραγμένο τρόπο σίτισης ήταν ο παρορμητισμός.
Η έρευνα καταλήγει στην ανάγκη πλαισίωσης των παιδιών με ΔΕΠ-Υ, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ομαλή ανάπτυξή τους και η υιοθέτηση υγιεινών μοτίβων διατροφής.
Πηγή: Διερεύνηση της σχέσης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) με τις Διαταραχές Σίτισης και Πρόσληψης Τροφής σε εφήβους, ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας», Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α
ΥΓΕΙΑ – TheCaller Read More