Όσο υποχωρούν οι προϋποθέσεις προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένειες οι νέοι (χαμηλοί μισθοί, κίνδυνος ανεργία, υψηλά ενοίκια κ.α.), τόσο πολλαπλασιάζονται τα «κίνητρα» του διαζυγίου.
Μάλιστα, ενώ πολλά επιδόματα θεσπίστηκαν προκειμένου να στηρίξουν τις μονογονεϊκές οικογένειες και, κυρίως, τις ανύπαντρες μητέρες, τελικά έχουν πάρει χαρακτήρα «μάστιγας» τα εικονικά διαζύγια. Σαν ευκαιρία στήριξης του οικογενειακού εισοδήματος μέσα στην κρίση.
Έστω και εάν επέρχεται ισχυρός κλονισμός στο θεσμό του γάμου που παραδεισιακά παραμένει θεμέλιος λάθος της ελληνικής κοινωνίας.
Σε τέτοιο βαθμό έχουν αυξηθεί τα διαζύγιο λόγω ισχυρού… οικονομικού κλονισμού, που στο τέλος κινδυνεύουν να αμφισβητηθούν οι παροχές των φτωχών μονογονεϊκων οικογενειών.
Και παλαιότερα υπήρχαν κάποιες αποκλίσεις από τον συμβατικό γάμο, όπως η συμβίωση στις περιπτώσεις σύνταξης χηρείας ή σύνταξης άγαμης θυγατέρας (πατέρας δημόσιος υπάλληλος και αργότερα και από τη μητέρα δημόσιο υπάλληλο). Ωστόσο, η τρέχουσα πενία έχει αύξηση τα… εικονικά-οικονομικά διαζύγια.
Τα επιδόματα στις περίπτωσης των ανηλίκων ή τέκνων που σπουδάζουν δίνονται με την επιμέλεια των παιδιών, ενώ στις λοιπές περιπτώσεως στήριξης της οικογένειας αρκεί ένα απλό διαζύγιο. Το οποίο, πλέον, εκδίδεται συναινετικά με συμβολαιογραφική πράξη.
Με την έκδοση διαζυγίου τα οικογενειακό εισόδημα διασπάται. Προϋπόθεση είναι να μην εμφανίζεται ο/η «πρώην» σύζυγος σαν φιλοξενούμενος. Τότε το εισόδημα όλων όσων ζουν κάτω από ην ίδια στέγη, συνεχίζει να αθροίζεται…
Έτσι, με το διαζύγιο εμφανίζεται μικρότερο ατομικό εισόδημα και ο (κάθε) δικαιούχος μπορεί να λαμβάνει:
– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο έχανε η/ο άνεργος σύζυγος λόγω (πρόσθετου) εισοδήματος του ετέρου συζύγου.
– Αποτέλεσμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι και το επίδομα ενοικίου (70 ευρώ το μήνα για ετήσιο έως 7.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε προστατευόμενο άτομο, ενώ και το εισόδημα αυξάνεται αναλόγως κατά 3.500 ευρώ ανά άτομο).
– Σύνταξη ανασφάλιστου ηλικιωμένου στο 67ο έτος. Σύνταξη που δεν δικαιούται η/ο ανασφάλιστη/ος σύζυγος εάν το ζευγάρι εμφάνιζε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 8.640 ευρώ…
– Εντάσσεται στο (πιο φθηνό) Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος.
– Λαμβάνει επιδότηση θέρμανσης (πετρελαίου κ.λπ.)
– Προβλέπεται επιπλέον μοριοδότηση για πρόσληψη των τέκνων στο δημόσιο (ΑΣΕΠ).
– Χορηγείται ευχερέστερα στεγαστικό επίδομα φοιτητή ή δίνεται μετεγγραφή.
– Προβλέπεται μετάθεση δημοσίου υπαλλήλου.
– Προβλέπονται αυξημένα όρια κάλυψης στεγαστικών αναγκών για το διαζευγμένο, χήρο ή άγαμο γονέα που έχει την επιμέλεια ανηλίκων τέκνων.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More