Σε ένα επικίνδυνο, ως αχαρτογράφητο, παιχνίδι με τις συντάξεις και τις εισφορές ανοίγει η κυβέρνηση.
Μετά από 12 χρόνια συνεχών μειώσεων στις συντάξεις, ο πληθωρισμός απαιτεί διορθώσεις στις καταβολές. Όμως στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μόλις 909 εκ. ευρώ για τα 2.650.000 των συνταξιούχων και για ένα κονδύλι που ξεπερνά τα 30,5 δις ευρώ φετινών δαπανών.
Έτσι, ενώ σχεδιάζει αναπροσαρμογές κάτω του 3% (909 εκ. στα 30,5 δις ευρώ), κάνει λόγω για αυξήσεις 7,7%.
Είναι προφανές ότι δεν θα πάρουν όλοι την αύξηση του 7,75%. Προφανώς εξαιρούνται οι παλαιοί συνταξιούχοι, όσοι έχουν «προσωπική διαφορά». Ουσιαστικά εκείνοι που βγήκαν στη σύνταξη πριν την περίοδο 2017-18.
Πρόκειται για δημιουργική λογιστική μέσω της οποίας προβάλλεται η εξαίρεση (κάποιων αυξήσεων) σαν κανόνας…
Αλλά, αύξηση δεν θα λάβουν ούτε οι επικουρικές συντάξεις. Ουδείς από το 1,2 εκ των δικαιούχων θα δει καμία μεταβολή στο μηνιαίο-πρόσθετο εισόδημά του…
Και από την άλλη ανοίγει θέμα εισφορών. Μετά από την τραυματική εμπειρία της περιόδου 2017-19, όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν ασφάλιστρα με βάση τα κέρδη τους, ήρθε η «ισοπέδωση». Όλοι μπορούν να πληρώνουν εισφορές χαμηλότερα και από τους… ανειδίκευτους εργάτες. Στα 155 ευρώ το μήνα για κύρια σύνταξη και 55 ευρώ για υγεία. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε κατ ελάχιστον το ετήσιο εισόδημα. Εν αντιθέσει με τους μισθωτούς που πληρώνουν εισφορές ακόμη και για μηνιαίο εισόδημα άνω των 7.000 ευρώ!
Περισσότερα οι μισθωτοί
Με αυτόν τον τρόπο, ένας εργοδότης πληρώνει για ασφάλιση υγείας (στη χαμηλότερη κλίμακα όπως έχει δικαίωμα), μόλις 55 ευρώ (660 το χρόνο), όταν ο μισθωτός των 700 ευρώ καθαρά, πληρώνει πάνω από 60 ευρώ το μήνα (και 840 ευρώ το χρόνο, 180 ευρώ περισσότερα από τον επιχειρηματία).
Τώρα που ήρθε η στιγμή της αύξησης των ασφαλιστήκαν εισφορών από 1/1/2023 (σ.σ. κατά το ύψος του πληθωρισμού σύμφωνα με τον νόμο 4670/20, ήτοι κατά 9,9%), προκύπτει μεγάλη επιβάρυνση εν μέσω κρίσης.
Μια αναπροσαρμογή της τάξης των 21-22 ευρώ το μήνα είναι ένα σοβαρό ποσό και η κυβέρνηση αναλογίζεται το πολιτικό κόστος από αυτή την απότομη αναπροσαρμογή. Έστω και εάν θα καταβάλουν τις αυξημένες εισφορές μετά τον Μάρτιο όταν, πιθανότατα, θα έχουν διεξαχθεί οι εκλογές…
Αντιδρούν οι επιστημονικοί φορείς
Ήδη οι επιστημονικοί φορείς (Δικηγόροι, Μηχανικοί κ.λπ.) αντιδρούν στην ιδέα της αύξησης των εισφορών, επικαλούμενου ακριβώς την οικονομική δυσανεξία.
Σε κάθε περίπτωση, εάν παραμείνουν οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στα σημερινά επίπεδα, μετά από 40 χρόνια ασφάλισης η σύνταξή τους θα είναι 771 ευρώ μεικτά, μείον 6% για εισφορά υγείας (ΕΟΠΥΥ). Την μισή σύναξη θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι (εθνική) και την άλλη μισοί οι ίδιοι (ανταποδοτική).
Από την άλλη οι πιέσεις για αύξηση των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει σχετική κάλυψη των απωλειών από τον πληθωρισμό, αυξάνει και τις εργοδοτικές πιέσεις για το ύψος των… εισφορών των μισθωτών. Καίτοι η εργοδοτική πλευρά καρπώθηκε την μερίδα του λέοντος από την μείωση των εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες τα προηγούμενα χρόνια (3,9 μονάδες κέρδισαν οι επιχειρήσεις και μόλις 1,1 οι μισθωτοί).
Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν βρεθούν νέοι πόροι που θα ενισχύσουν το ασφαλιστικό σύστημα, κυρίως δε μέσω της αύξησης της πλήρους απασχόλησης σε καλοπληρωμένες δουλειές, το πρόβλημα των χαμηλών εισφορών υπάρχει κίνδυνος να μετακυλιστεί στο ύψος των συντάξεων. Με δεδομένο ότι μεσοπρόθεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός, που καλύπτει πάνω από το μισό της συνταξιοδοτικής δαπάνης, πρέπει να περιοριστεί το 5,5% του ΑΕΠ (περί τα 10 δισ. ευρώ σε τιμές του 2022)
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More