Χαμόγελα έφερε στην κυβέρνηση η επιτυχημένη, όπως την χαρακτηρίζουν, επίσκεψη του πρωθυπουργού στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Ήταν η πρώτη πρωθυπουργική επίσκεψη στους μειονοτικούς οικισμούς της Λιβαδειάς και τη Δερβιτσάνης μετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η οποίος είχε πάει στην περιοχή το 1991. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη καθόλη την διάρκεια της επίσκεψεως του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή.
Στις διαδοχικές ομιλίες του, εν μέσω έντονων επευφημιών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στο πρόσωπό του η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα έναν σταθερό συμπαραστάτη για την ικανοποίηση των αιτημάτων της και για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής της.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, υποχρέωση της οποίας είναι ο πλήρης σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, σεβασμός που συνιστά, άλλωστε, προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ενταξιακής της διαδρομής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη σημασία της μειονότητας ως γέφυρας φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.
Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Δερβιτσάνη τον υποδέχθηκε και ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο ανακοίνωσε ότι η κεντρική πλατεία θα λάβει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στο σημείο θα τοποθετηθεί προτομή του.
Τα μηνύματά από την Δερβιτσάνη
Η τοποθέτηση του στη Δερβιτσάνη, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, είχε πολλαπλά μηνύματα. Μάλιστα θυμήθηκε και την επίσκεψη του πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πριν 31 χρόνια, όπου και ανέφερε μία δήλωση που είχε κανει τότε ο πατέρας του.
«Λίγο πριν είχε καταρρεύσει το καθεστώς της απίστευτης καταπίεσης του αλβανικού λαού και τότε προδιαγράφονταν πολύ θετικές οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Και είχε πει ο πατέρας μου κάτι το οποίο το ανέφερα και όταν μίλησα στη Λιβαδειά, είχε πει ότι “η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών”. Και όσο ίσχυε πριν από 31 χρόνια, άλλο τόσο ισχύει και τώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος όταν αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τονίζοντας ότι αυτός είναι το τρόπος για να λύνουν τις διαφορές τους οι γείτονες, στέλνοντας ουσιαστικά ένα μήνυμά και στην Τουρκία.
«Βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και κούφια λόγια αλλά με το διεθνές δίκαιο και με την ίδια λογική θα λύσουμε τις διαφορές μας με τη φίλη Αλβανία» τόνισε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ – TheCaller Read More