Περισσότερες λεπτομέρειες για το Market Pass και τις κρίσιμες ημερομηνίες με «φόντο» την καταβολή του έδωσε στη δημοσιότητα ο .Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος το πρωί του Σαββάτου (31/12).
Ειδικότερα, μιλώντας στο MEGA, ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στο διαδικαστικό κομμάτι που σχετίζεται με την κάρτα αγορών.
Οι αιτήσεις για το Market Pass
Όπως είπε ο ίδιος, η διαδικασία θα ξεκινήσει με την υποβολή αίτησης. «Είναι μία εξαιρετικά απλή διαδικασία, όπως αυτή για το Fuel Pass. Αντίστοιχα θα έχουμε για την κάρτα αγορών. Θα εισέλθει κανείς σε μία πλατφόρμα του gov.gr», ανέφερε.
Όσο για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αιτήσεις, ο κ. Αναγνωστόπουλος γνωστοποίησε ότι αυτό θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου και ότι «θα είναι μία διαδικασία η οποία θα κάνει κάθε πολίτης μετά την αίτησή του να γίνονται όλα αυτόματα. Όπως με το fuel pass. Δεν θα χρειαστεί να υποβάλει κάποια δικαιολογητικά θα φροντίσουμε να τραβήξουμε εμείς τα απαραίτητα στοιχεία», είπε.
Η ημερομηνία πληρωμής
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «όσον αφορά στα περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια δεν θα χρειαστεί κάποιος να κάνει κάτι, θα τα τραβήξει το σύστημα. Θα πρέπει να κάνει μόνο την αίτηση».
Σχετικά με την ημερομηνία πληρωμής, ο .Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων ανέφερε ότι η πίστωση θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου.
Άυλη κάρτα ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό;
Για τις κατηγορίες της κάρτας αγορών, ο κ. Αναγνωστόπουλος διευκρίνισε: «Ο πολίτης θα επιλέξει εάν θα πάρει την επιδότηση σε μία άυλη κάρτα, η οποία αποθηκεύεται στο κινητό του, ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Εμείς προφανώς προτείνουμε την μέθοδο της άυλης κάρτας, να έχει κάποιος μαζί του το κινητό του τηλέφωνο με την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών και να τη χρησιμοποιήσει βάζοντάς το στο POS του καταστήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων. Κάθε μήνα θα μπαίνουν χρήματα μέσα, εφόσον είναι 6μηνη κάρτα».
Τι να ελέγξετε πριν την αίτηση
Στο έκτακτο επίδομα τροφίμων, όσοι επιλέξουν -ή δεν έχουν άλλη επιλογή- να πιστωθούν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό που θα δηλώσουν στην αίτηση, θα πάρουν μόνο το 80%. Οι μεγάλοι χαμένοι του Market Pass θα είναι εκείνοι που δεν έχουν κινητό που υποστηρίζει την τεχνολογία NFC για τις ανέπαφες συναλλαγές.
Πριν κάνετε την αίτηση, λοιπόν, καλό θα είναι να ελέγξετε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την άυλη ψηφιακή κάρτα σε POS. Εάν δεν έχετε εναλλακτικές, τότε θα πρέπει να προσέξετε να μην επιλέξετε την ψηφιακή κάρτα για να μην έχετε καθυστερήσεις και λάθη για την πληρωμή σας.
Πιο αναλυτικά:
Πώς θα τσεκάρετε αν έχετε NCF σε Android
Για τα κινητά Android τα πράγματα είναι απλά. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις του κινητού και στην αναζήτηση πατάτε «NFC». Αν διαθέτει η συσκευή σας την τεχνολογία, τότε θα σας βγάλει αυτόματα την επιλογή. Μπορείτε να μπείτε στη συνέχεια στην επιλογή που σας βγάζει και να δείτε αν είναι ενεργοποιημένο.
Πώς θα δείτε το NFC σε iPhone
Στα iPhone τα πράγματα διίστανται, ανάλογα με το πόσο παλιό είναι το κινητό σας και ποιο IOS έχει. Πιο αναλυτικά:
Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις και πατήστε στην ενότητα Apple ID στο επάνω μέρος του μενού. Θα δείτε εκεί ή μία λίστα με συσκευές συνδεδεμένες στο Apple ID σας (π.χ. iPad) ή απλά και μόνο το κινητό σας. Κάνετε κλικ στο κινητό και εκεί θα δείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Σημειώνετε ότι θα πρέπει να έχετε iOS 11 ή νεότερη έκδοση. Αν δε, έχετε κατεβάσει το Fuel Pass θα σας το δείξει αυτόματα στη συγκεκριμένη ενότητα.
Τα μοντέλα που δεν έχουν αισθητήρα NFC είναι τα iPhone 5 και παλαιότερα. Από iPhone 6 και μετά χρησιμοποιούν αισθητήρα NFC, αλλά δεν διαβάζουν ετικέτες. Τα iPhone 7 και 7 Plus μπορούν να κάνουν και τα δύο, όμως θα πρέπει να κατεβάσετε εφαρμογή. Από το iPhone 8 και μετά δεν χρειάζεστε καμία εφαρμογή.
Market Pass: Τι να κάνετε αν δεν έχει NFC το κινητό σας
Επειδή το πρόβλημα είχε προκύψει και με το Fuel Pass, τότε, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, είχε προτείνει να «βάλει» ο δικαιούχος την ψηφιακή κάρτα σε άλλο κινητό της οικογένειάς του που έχει smartphone με NFC και να χρησιμοποιήσει εκείνο το κινητό τηλέφωνο. Υπογράμμιζε ωστόσο ότι «δεν είναι επίσημη σύσταση, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς».
Κάθε πότε θα μπαίνει το Market Pass
Από το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές οι οποίες και θα ολοκληρωθούν 6 μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2023. Οι καταβολές στην ψηφιακή κάρτα θα γίνονται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο -δηλαδή θα «σπάσει» το ποσό σε δυο δόσεις- και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.
Market Pass: Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει Στα 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More