Αν όλες οι όμορφες ευρωπαϊκές συνοικίες έχουν το ίδιο δικαίωμα να διεκδικήσουν μία εξίσου μεγάλη θέση στην καρδιά των ταξιδιωτών που τις επισκέπτονται για πρώτη φορά, τότε φροντίστε να κρατήσετε έναν ειδικό χώρο στην ψυχή σας για τη στιγμή που θα περπατήσετε στους δρόμους τoυ Quartier Latin. Της «Λατινικής Συνοικίας» του Παρισιού που έχει σημαδεύσει την ιστορία αυτής της περίφημης πόλης με τη σαγήνη, τον σοφιστικέ της χαρακτήρα και την αδιαπραγμάτευτη ομορφιά της.
Βόλτα στη χιονισμένη λεωφόρο Saint-Michel στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού/Photo: ShutterstockΦρέσκα φρούτα και λαχανικά στην αγορά της Rue Mouffetard/Photo: ShutterstockΤο πρώτο Shakespeare and Company άνοιξε το 1919 η Sylvia Beach/Photo: ShutterstockΣορβόννη/Photo: ShutterstockJardin des Plantes/Photο: ShutterstockPhotο: ShutterstockΠού θα φάτεPolidor/Photo: FacebookPhoto: Facebook
Στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, πολύ συχνά συγχέεται με το επίσης κομψό και αριστοκρατικό Saint Germain, το 5ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας που γειτονεύει με το Quartier Latin και το ανταγωνίζεται στις συνειδήσεις των πιο ιντελεκτουέλ επισκεπτών της πόλης. Ωστόσο, το Saint Germain, με τη μεγάλη ομώνυμη λεωφόρο μοιάζει να γίνεται «ένα» με την πιο σύγχρονη μορφή του τεράστιο, χαοτικό πολλές φορές, Παρίσι, τη στιγμή που το περίτεχνο, ξεχωριστό Quartier Latin διατηρεί πάντα ζωντανό ένα κομμάτι από τη μαγεία του «χθες».
Μία βόλτα στα δαιδαλώδη σοκάκια είναι αρκετή για να νιώσετε τη γλύκα αυτής της συνοικίας να ακουμπά πάνω σας μαζί με το ασίγαστο πάθος των ανθρώπων που έμειναν κάποτε εδώ και «έχτισαν» μία ολόκληρη ζωή και ένα μεγάλο κοινωνικό και καλλιτεχνικό όραμα στους ίδιους δρόμους, τα ίδια μαγαζιά, τα ίδια που θα δείτε να σας περιτριγυρίζουν.
Μόνο τυχαίο δεν είναι πως το Quartier Latin αποτελεί το «σπίτι» της Σορβόννης, ενός εκ των πιο φημισμένων πανεπιστημίων στον πλανήτη, έναν ζωντανό χώρο συνεχόμενης ανταλλαγής προοδευτικών ιδεών, αλλά και η γειτονιά που πέρασαν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους μερικά από τους πιο ταλαντούχους και χαρισματικούς ανθρώπους που έζησαν ποτέ στο Παρίσι. Από τη Marie Curie μέχρι τον Ernest Hemingway το Quartier Latin δεν είναι απλά μία συνοικία της Πόλης του Φωτός. Είναι το μέρος όπου κάποτε συνέβησαν όλα. Υπό μία έννοια συμβαίνουν ακόμα.
Τι θα δείτε
Πάνθεον
Ένα σπουδαίο, καθηλωτικό τοπόσημο, ένα από τα πιο σημαντικά που θα επισκεφθείτε σε ολόκληρο το Παρίσι βρίσκεται στην εμβληματική συνοικία Quartier Latin, αποτελώντας το πιο γνωστό αξιοθέατο που θα δείτε στην περιοχή.
Το πανέμορφο Πάνθεον κατασκευάστηκε το 1758, στα πρότυπα που αντίστοιχου μνημείου που υπάρχει στην καρδιά της Ρώμης, με σκοπό να λειτουργήσει ως εκκλησία, αλλά κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης που ξέσπασε 30 χρόνια αργότερα μετατράπηκε σε ένα συγκινητικό «ιερό» αφιερωμένο στους μεγάλους ήρωες του επαναστατικού αγώνα.
Σίγουρα μία στάση στο εσωτερικό του αξίζει τον κόπο για να θαυμάσετε από κοντά αυτόν τον τόσο σημαντικό χώρο μέσα στον οποίο ο Φουκώ παρουσίασε για πρώτη φορά στον κόσμο το περίφημο εκκρεμές του. Ακόμα, στο Πάνθεον βρίσκονται θαμμένοι μερικοί από τους σπουδαιότερους Γάλλους που πέρασαν ποτέ από την ιστορία: O Victor Hugo, η Marrie Curie, o Pierre Curie, o Louis Braille, o Ab, o Βολταίρος, ο χημικός Marcellin Berthelot και η σύζυγός του Sophie (η πρώτη γυναίκα που θάφτηκε εδώ), ο Emile Zola και ο ήρωας του αντιστασιακούς αγώνα κατά της ναζιστικής Γερμανίας Jean Moulin. Από εκεί θα αρχίσουν όλες οι βόλτες σας προς όλες τις κρυφές γωνιές του μαγευτικού Quartier Latin, αλλά και προς τους καταπράσινους Κήπους του Λουξεμβούργο όπως και προς το γειτονικό 6ο διαμέρισμα της Πόλης του Φωτός, το εξίσου καλλιτεχνικό και σοφιστικέ Saint-Germain.
Boulevard Saint-Michel
Ένας πολύ μεγάλος δρόμος, από τους εμβληματικότερους και ωραιότερους του Παρισιού, τον οποίο οραματίστηκε και σχεδίασε ο Βαρώνος Georges-Eugène Haussmann τον 19ο αιώνα, ο άνθρωπος που επιλέχθηκε από τον Ναπολέοντα προκειμένου να δημιουργήσει μία νέα, φρέσκια και εκσυγχρονισμένη εικόνα του κεντρικού Παρισιού. Η λεωφόρος Saint Michel αποτελεί τη δεύτερη κεντρικότερη οδό στο 5ο και το 6ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, μαζί με την εξίσου εντυπωσιακή λεωφόρο Saint Germain.
Ξεκινήστε τη βόλτα σας σε αυτή τη θρυλική οδό από το Pont Saint Michel με κατεύθυνση νότια μέχρι να συναντήσετε το ιστορικό πανεπιστήμιο της Σορβόννης και από εκεί προχωρήστε προς τα όρια του 5ου διαμερίσματος και τους Κήπους του Λουξεμβούργου για να τελειώσετε τη διαδρομή σας στην πλατεία Camillie Jullian. Στο τέλος της εξερεύνησης σας δεν θα έχετε ανακαλύψει μόνο μία ολόκληρη, τόσο σημαντική, γειτονιά του Παρισιού, αλλά θα έχετε περπατήσει στα ίδια πεζοδρόμια που κάποτε σπουδαίοι επιστήμονες και άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων έζησαν, έδρασαν, αντάλλαξαν ιδέες και θεωρίες αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και όλης της υπόλοιπης Ευρώπης.
Σήμερα αμέτρητα καταστήματα, καφέ, bistro, κινηματογράφοι και θέατρα βρίσκονται απλωμένα σε αυτή τη γοητευτική, δεντρόφυτη λεωφόρο που μοιάζει να ενώνει την τεράστια, αχανή Πόλη του Φωτός με τα κομψά, μικρά και δαιδαλώδη στενά δρομάκια του Quartier Latin.
Η υπαίθρια αγορά της Rue Mouffetard
Μία μικρή παριζιάνικη «γειτονιά» μέσα στα σύνορα μίας από τις διασημότερες γειτονιές της γαλλικής πρωτεύουσας. Η υπαίθρια γειτονιά στη Rue Mouffetard είναι το βασίλειο των φανατικών της μαγειρικής και, βέβαια, των κορυφαίων Γάλλων σεφ που ξέρουν πως εδώ μιλάμε για έναν αληθινό επίγειο παράδεισο. Τον παράδεισο της τεράστιας ποικιλίας και της καταπληκτικής πρώτης ύλης.
Ανάμεσα στους πιο πιστούς θαμώνες της Rue Mouffetard μία διάσημη γυναίκα, μία αληθινά επιδραστική προσωπικότητα όσο αναφορά στο πώς έβλεπαν και αντιμετώπιζαν οι Αμερικανοί της δεκαετίας του ΄50 τη γαλλική γαστρονομία. Η Julia Child ήταν, ουσιαστικά, ο άνθρωπος που έμαθε στην Αμερική να αγαπά τη γαλλική κουζίνα μέσα από το βιβλίο της «Mastering the Art of French Cooking» και η οποία έζησε στο Παρίσι μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Child λάτρευε να ψωνίζει από τους πάγκους της αγοράς τροφίμων στη Rue Mouffetard, και η αγάπη της αυτή έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρη στην ταινία Julie and Julia, με την Meryl Streep να υποδύεται όπως πάντα απολαυστικά τον ρόλο της Child.
Aν θέλετε να εντοπίσετε τα πιο φρέσκα προϊόντα από τους καλύτερους παραγωγούς περάστε μία βόλτα νωρίς το πρωί. Οι πάγκοι εδώ ανοίγουν καθημερινά κατά τις 9, κάνουν ένα διάλειμμα το μεσημέρι, και ανοίγουν πάλι στις 2, ενώ τις Δευτέρες η αγορά δεν λειτουργεί.
Οι παριζιάνοι έχουν μία ξεχωριστή αδυναμία στη Rue Μοuffetard, μάλιστα όποτε θέλουν να κάνουν μία εξόρμηση για το πατροπαράδοτο γαλλικό πικνίκ ψωνίζουν από εδώ τα καλούδια που χρειάζονται, ψωμί, τυρί, ντομάτες, αλλαντικά και κρασί πριν κατευθυνθούν στα όμορφα πάρκα της πόλης για να στρώσουν την καρό κουβερτούλα τους στα γρασίδια.
Shakespeare and Co.
Ίσως το πιο εμβληματικό εμπορικό κατάστημα σε ολόκληρο το Quartier Latin, ένα βιβλιοπωλείο με σπουδαία ιστορία που αποτελεί από μόνο του μία αυθεντική παριζιάνικη εμπειρία.
Το Shakespeare and Company είναι «ναός» των απανταχού βιβλιοφάγων και όχι μόνο όσων μπορούν να διαβάζουν στα γαλλικά, αφού στα ράφια του θα βρείτε και πολλά αγγλόφωνα βιβλία. Δεν πρόκειται για ένα απλό βιβλιοπωλείο αλλά για μία λογοτεχνική μυσταγωγία, ένα μέρος όπου έχουν γίνει και γραφτεί πολλά: στο πατάρι του Shakespeare and Company συγγραφείς που δεν είχαν που να μείνουν έβρισκαν καταφύγιο για τις νύχτες με αντάλλαγμα εργασία στο κατάστημα, ανάμεσα τους και ο James Joyce ο οποίος έγραψε εκεί τον «Οδυσσέα» του, ένα βιβλίο-σταθμό για το κίνημα του Μοντερνισμού και ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Μην φύγετε από εκεί δίχως ένα νέο λογοτεχνικό απόκτημα στις αποσκευές και αγοράστε μία original πάνινη τσαντούλα με τη φίρμα του μαγαζιού, το καλύτερο αναμνηστικό για να σας θυμίζει τις μέρες σας στην πιο intellectuelσυνοικία του Παρισιού.
Musée Curie
Στο νούμερο 1 της Rue Pierre et Marie Curie θα βρείτε ένα μουσείο αφιερωμένο σε μία από τις πιο σπουδαίες και καθοριστικές γυναίκες της παγκόσμιας ιστορίας.
Το Μουσείο Curie στεγάζεσαι στο ίδιο κτήριο που η κορυφαία Πολωνή φυσικοχημικός εργάστηκε αδιάκοπα και κατέληξε στις σημαντικότατες ανακαλύψεις της πάνω στη ραδιενέργεια, αλλάζοντας για πάντα τα δεδομένα στη διεθνή επιστημονική σκηνή. Η Curie ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στη Σορβόννη και μία από τις μοναδικές δύο γυναίκες που είναι ενταφιασμένες στο Πάνθεον. Δυστυχώς, «έφυγε» από στη ζωή σε ηλικία μόλις 66 ετών λόγω της πολύ μεγάλης έκθεσης στη ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια των πειραμάτων της.
A post shared by Hôtel Fontaines du Luxembourg (@hotelfontainesduluxembourg)
Το σπίτι όπου σήμερα στεγάζεται το μουσείο άνηκε στη μικρότερη κόρη της Curie, Eve Curie, περάσει στα χέρια του γαλλικού κράτους και αρχίσει να λειτουργεί σαν μουσείο το 2012. Μάλιστα, τα εκθέματα που θα δείτε εδώ είναι τοποθετημένα με τέτοιον τρόπο ώστε δεν κουράζουν τον επισκέπτη με θέματα που δυσκολεύεται να κατανοήσει, αλλά στην πραγματικότητα θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε ακριβώς τους τρόπους με τους οποίους η Curie άλλαξε για πάντα τον κόσμο.
Το μουσείο λειτουργεί με δωρεάν είσοδο και είναι ανοικτό από Τετάρτη έως Κυριακή από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.
La Sorbonne
Το πιο παλιό πανεπιστήμιο όλης της Γαλλίας και ένα από τα πιο φημισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, η φοβερή Σορβόννη ιδρύθηκε το 1257 και στην ουσία αποτελεί το σύνολο 13 διαφορετικών σχολών σε ένα πολύ μεγάλο κολέγιο. Στην πραγματικότητα, το να έχει αποφοιτήσει κανείς από τη Σορβόννη είναι από μόνο του ένα «εισιτήριο» για την επαγγελματική του ανέλιξη, ένα χαρτί που σημαίνει πολλά στον κόσμο των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών.
Η Σορβόννη όμως είναι κι άλλα πράγματα, εξαιρετικά καθοριστικά και συγκινησιακά φορτισμένα. Από εδώ τον Μάιο του 1968 ξεκίνησε η μεγάλη επανάσταση των φοιτητών που μέσα σε λίγες ημέρες εξαπλώθηκε σε όλη τη πόλη του Παρισιού, συμπαρασύροντας σχεδόν όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες σε έναν τεράστιο αγώνα για τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν οργισμένες, βίαιες και ματωμένες, αλλά υπήρξαν παράλληλα η απόδειξη πως στην πραγματικότητα πολλές από τα σημαντικότερες κοινωνικές επαναστάσεις στον κόσμο ξεκίνησαν όντως από τα τους διανοούμενους της γαλλικής πρωτεύουσας.
Τip: Στους δρόμους γύρω από τα πανεπιστήμια της Σορβόννης μη χάσετε την ευκαιρία να καθίσετε για έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί σε κάποιο από τα πολυάριθμα καφέ και bistro για να «κρυφακούσετε» κάποια από τις παθιασμένες διαφωνίες ανάμεσα στους φοιτητές που, φυσικά, συχνάζουν εκεί και οι οποίες δεν κοπάζουν ποτέ μα ποτέ.
Jardin des Plantes/Photο: Shutterstock
Photο: Shutterstock
Jardin des Plantes
Μπορεί οι Κήποι του Λουξεμβούργου να είναι το μεγάλο διαμάντι στο στέμμα της πιο πράσινης πλευράς του Παρισιού, ωστόσο, το μικρότερο αλλά κουκλίστικο πάρκο Jardin des Plantes παραμένει μία «κρυφή» όαση δροσιάς και χαλάρωσης στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.
Τον 17ο αιώνα ο πάρκο χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια θεραπευτικών βοτάνων για την ιατρική περίθαλψη των αυτοκρατόρων και των μελών της βασιλικής αυλής και, μάλιστα, είχε την ονομασία Πάρκο του Βασιλιά. Σήμερα είναι ένα γαλήνιο σύμπλεγμα από δροσερές, κατάφυτες στοές, όμορφα μονοπάτια, πανέμορφα παρτέρια, μία συλλογή από χαριτωμένα μουσεία, όπως το μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού και τον ζωολογικό κήπο της πόλης.
Το πάρκο Jardin des Plantes είναι το «σπίτι» 4,500 διαφορετικών ειδών φυτών, ενός υπέροχου κήπου αποκλειστικά με τριαντάφυλλα, τριών μεγάλων θερμοκηπίων και ένος «χειμερινού» κήπου φτιαγμένου σε Art Deco στυλ.
H είσοδος στο πάρκο είναι δωρεάν, αλλά θα χρειαστεί να πληρώσετε εισιτήριο για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τον ζωολογικό κήπο. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν βρεθείτε στο Παρίσι με παιδιά αυτό είναι το ιδανικό μέρος για να περάσετε μία ολόκληρη, απολαυστική ημέρα.
Μάλιστα, ζωολογικός κήπος στο Jardin des Plantes είναι ο δεύτερος πιο παλιός στον κόσμο ο οποίος, μάλιστα, έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Μέχρι και τα τέλη του 18ου αιώνα, οι Γάλλοι αριστοκράτες κρατούσαν σε διάφορα σημεία της πόλης άγρια, εξωτικά ζώα που είχαν φέρει στη Γαλλία για την προσωπική της διασκέδαση. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση και την ολοκληρωτική αλλαγή του καθεστώτος στη χώρα, αυτά τα υπέροχα πλάσματα έπρεπε να αποκτήσουν ένα νέο «καταφύγιο», αγάπη και φροντίδα. Πολλά από αυτά μετακινήθηκαν, τότε, από τις Βερσαλλίες και τοποθετήθηκαν στον κήπο Jardin des Plantes και ο ζωολογικός κήπος ήταν πια γεγονός.
Πού θα φάτε
Le Procope
Είναι το Le Procope το πιο παλιό cafe του Παρισιού; Να, μία ερώτηση που δύσκολα θα βρει ξεκάθαρη απάντηση, ωστόσο οι κληρονόμοι της επιχείρησης που αποτελεί ένα μικρό φαινόμενο χάρη στην αστραφτερή της διάρκεια στον χρόνο, υποστηρίζουν πως στην πόλη δεν υπάρχει πιο παλιό καφέ-μπιστρό.
Όποια κι αν είναι η αλήθεια το Le Procope είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο ιστορικά μέρη στα οποία μπορεί να φάει κανείς στη γαλλική πρωτεύουσα. Εδώ έπιναν τον καφέ τους και μαζεύονταν για δείπνο ο Βολταίρος μαζί με άλλους σημαντικούς άνδρες του γαλλικού Διαφωτισμού. Εδώ, σύχναζαν ο Balzac, ο Marat, o Roberspierre, o Victor Hugo, ακόμα και Ναπολέων Βοναπάρτης.
Κάντε εγκαίρως κράτηση γιατί δεν είναι εύκολο να βρείτε τραπέζι και απολαύσετε την εμπειρία ενός γεύματος σε μία από τις πιο αρχοντικές σάλες του Παρισιού, ένα μέρος με ειδική, συμβολική σημασία για όσους αγαπούν ιδιαίτερα τη γαλλική ιστορία.
Polidor/Photo: Facebook
Photo: Facebook
Polidor
Ένα από τα φημισμένα παριζιάνικα στέκια που πρωταγωνίστησαν στην ταινία του Γούντι Άλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», το εστιατόριο Polidor στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα παραμένει ένας ζωντανός μύθος για τους λάτρεις της λογοτεχνίας που επισκέπτονται την Πόλη του Φωτός.
Στα ξύλινα μικρά τραπεζάκια του την δεκαετία του 1920 έτρωγαν, έπιναν και συζητούσαν τεράστιες προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης, ανάμεσα τους ο Iρλανδός James Joyce που τότε ζούσε στο Παρίσι, ο Ernest Hemingway, ο ποιητής Paul Valery και ο Scott Fitzerald, ενώ κάποιες δεκαετίες αργότερα σταθεροί θαμώνες του Polidor υπήρξαν ο Jack Kerouac και ο Henry Miller. Αυτή την αίγλη διατηρεί μέχρι και σήμερα αυτό το διάσημο μπιστρό που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον 19ο αιώνα, προσελκύοντας τους φοιτητές του πανεπιστημίου της Σορβόννης, αλλά και του Κολλεγίου της Γαλλίας.
Στον κατάλογο θα βρείτε όλα τα παλιά, κλασικά πιάτα που μοιάζουν να υπάρχουν εδώ μία ολόκληρη ζωή, κάποια μενού με ορεκτικό, κυρίως πιάτο και γλυκό σε προσιτές τιμές και, βέβαια, το Petit Polidor, ένα μενού ειδικά σχεδιασμένο για μικρά παιδιά.
La Table de Colette
Ένα μοντέρνο εστιατόριο, πάρα πολύ κοντά στο Πάνθεον, με τη δική του φιλοσοφία και οπτική στη σύγχρονη γαλλική γαστρονομία έχει καταφέρει να αναμετρηθεί στα ίσια με τα πιο φημισμένα και παλιά εστιατόρια του Quartier Latin, κερδίζοντας τους δικούς του σταθερούς θαμώνες.
To La Table de Colette με τους όμορφους, λιτούς χώρους που αποπνέουν αστικό, ευρωπαϊκό αέρα στέκεται με σεβασμό απέναντι στις αρχές της βιωσιμότητας και της οικολογίας και σερβίρει τρία διαφορετικά, ολοκληρωμένα μενού για τις ξεχωριστές ανάγκες των πελατών του. Θα βρείτε ένα μενού με τρία πιάτα, διαθέσιμο μόνο για γεύμα τις μεσημεριανές ώρες, ένα μενού 5 πιάτων και ένα μενού 7 πιάτων για μία πιο πλήρη εμπειρία. Το καθένα σε διαφορετική τιμή για μία διαφορετική εμπειρία.
Διαβάστε ακόμα:
Τρανσυλβανία: Ωδή στον τόπο του πιο μαγευτικού, μεσαιωνικού παραμυθιού
The post Quartier Latin: Η πιο σοφιστικέ συνοικία ολόκληρου του Παρισιού appeared first on travel.gr.
Ταξιδιωτικές εμπειρίες | travel.gr Read More