Μόνο οι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση από 1/1/2023 μεταξύ των μισθωτών.
Παρά την έκρηξη της ακρίβειας, δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή των ημερομισθίων, παρά μετά τον Απρίλιο, ενώ παραπέμπεται για το 2024 η αναπροσαρμογή των μισθών στο δημόσιο.
Κάτι που αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο εγκατάστασης εκπαιδευτήκαν και άλλων ειδικοτήτων του δημοσίου στις ακριτικές περιοχές με δεδομένο το κόστος ενοικίου, μετακίνησης και των χαμηλών αμοιβών (740 ευρώ το μήνα για τους νεοπροσληφθέντες καθώς εξακολουθούν και ισχύουν οι προβλέψεις για αυξημένες εισφορές υπέρ του επικουρικού –πρώην ΤΕΑΔΥ-, καίτοι οι αποδόσεις του πλέον είναι εξευτελιστικές…)
Οι μοναδικοί μισθωτοί, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που θα λάβουν μια κάποια αναπροσαρμογή είναι οι… συνταξιούχοι–εργαζόμενοι. Καθώς θα αυξηθεί κατά 7,75% το 70% της σύνταξής τους που συνεχίζουν και απολαμβάνουν παράλληλα με τις αποδοχές από την εργασία τους.
Μάλιστα, καθώς υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη και κανείς δεν μπορεί να εξωθήσει έναν μισθωτό να συνταξιοδοτηθεί προ του 67ου έτους, πολλοί εργαζόμενοι κατά τα τελευταία παραμένουν στην εργασία τους απολαμβάνοντας μισθό και το 70% της σύνταξής τους.
Αυτή η κατηγορία εργαζομένων, όχι μόνο ενίσχυσε το εισόδημά της κατά το ποσοστό της σύνταξης, αλλά θα επιβραβευτεί με αναπροσαρμογή αυτού του ποσού από τις αρχές του έτους.
Να σημειωθεί ότι πολλοί ασφαλισμένοι βγαίνουν στη σύνταξη με τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση όρια ηλικίας και, ακολούθως, συνεχίζουν να εργάζονται (στην ίδια ή άλλη επιχείρηση).
Το αυτό συμβαίνει και στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι όπου έχει το δημόσιο τον έλεγχο των μετοχών (50%+1 μετοχή) ή στον αυστηρό δημόσιο τομέα, η συνέχιση της εργασίας και μετά τη συνταξιοδότηση απαιτεί την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας.
Μάλιστα, τα εν λόγω έτη (εργασίας και συνταξιοδότησης) υπολογίζονται στο τέλος για την προσαύξηση της σύνταξης, κάτι που είναι σωστό και δίκαιο, στον βαθμό που το εν λόγω διάστημα καταβάλλονται εισφορές. Αν και στο δημόσιο, το περίπου 17% των εισφορών (13,33% για κύρια σύνταξη και 3% για επικουρική) το καταβάλει το δημόσιο ως εργοδότης, ενώ την ίδια στιγμή το δημόσιο επιδοτεί το σχεδόν 60% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης (18 δισ. ευρώ από ένα σύνολο 31,5 δισ. για συντάξεις).
Η εργασία των συνταξιούχων στο δημόσιο λαμβάνει διαστάσεις κατά τα τελευταία χρόνια με το τρικ των μετακλητών υπαλλήλων, ενώ και η παραμονή στην εργασία, που αποτελεί νόμιμο και αναφέρετο συνταγματικό δικαίωμα, δεν συνοδεύεται από την αναγκαία αξιολόγηση δομών και προσωπικού αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους…
Νews ieidiseis και ειδήσεις για την Οικονομία Read More